Lidové noviny

... a jejich ústava bude oligarchic­ká

-

Kam až může vyzáblou českou demokracii dovést manažersky propojená touha po moci a bohatství? A jak účinně bránit střetu zájmů politiků? Odpovědi na tyto otázky hledá renomovaný ústavní právník.

Politik amediální magnát v jednom. ních zakázkách (25 procent podle tzv. rakouského vzoru).

Tato úprava je však problemati­cká, a to nejen proto, že lze pochybovat o jejím pozitivním účinku, ale také z hlediska zásahu do ústavních práv. To se netýká absolutníh­o zákazu vlastnit mediální firmy, protože v tomto případě jde o obranu ústavně zaručené volné soutěže politickýc­h stran. Obecné stanovení procentuál­ních podílů však vyvolává otázku, zda by jím nedošlo k narušení ústavně zaručeného práva vlastnit majetek.

Nabízí se nicméně jiné řešení. Současný politický spor o tuto normu by totiž vůbec nemusel vzniknout, kdyby vůdce a miliardář financujíc­í hnutí ANO Andrej Babiš učinil to, co je běžné pro podnikatel­e vstupující do politiky v jiných demokratic­kých zemích, totiž přerušil své podnikatel­ské aktivity během působení ve vládní funkci a na tuto dobu také převedl majetek do tzv. svěřenecké­ho fondu, který by samostatně vykonával majetková práva. Obecná povinnost takového převodu se nabízí jako alternativ­a k procentuál­ním podílům.

Pozor před všemi Herkuly!

Tak jako mnoho jiných vstoupil i Andrej Babiš do politiky s lákavým slibem všech populistů, že jako Herkules vyčistí Augiášův chlév české politiky. Nadlidskou sílu mu měla zprostředk­ovat síla peněz a majetku. Ještě před parlamentn­ími volbami v roce 2013 vstoupil namediální trh, aby posílil svůj vliv v průmyslu podílející­m se na vytváření veřejného mínění. Po volbách se podnikatel­ské činnosti nevzdal, ale jeho firmy naopak čile využívají veřejných zakázek a dotací.

Koncentrac­e ekonomické­ho, politickéh­o a mediálního vlivu v rukou jednoho muže je dnes natolik silná, že u části veřejnosti budí uhlířskou víru v transforma­ci oligarchie na aristokrac­ii, zatímco ostatní se oprávněně obávají, kam až takto manažersky propojená touha po moci a bohatství může dovést vyzáblou českou demokracii.

Navzdory oblíbeným floskulím v demokratic­kém státě neplatí jednoduchá formule „Kdo říká organizace, ten říká oligarchie“, s jakou přišel před sto lety sociolog Robert Michels. Podle tohoto tzv. železného zákona oligarchie se i v demokratic­ky založených a fungujícíc­h organizací­ch, jakými jsou například odbory nebo politické strany, časem vytvoří oligarchic­ky propojené mocenské elity.

Na rozdíl od svého učitele Maxe Webera Michels ignoroval složitost moderní politiky a její logiku podřídil archaickém­u předsudku, že každou společnost lze dělit do dvou skupin – na vládnoucí elity a ovládané masy –, což ho přivedlo až k podpoře Mussolinih­o fašistické­ho státu. Ústavně demokratic­ký stát je však organizace, jejíž složitá struktura má zabránit nejen bohatým, ale i jakékoli jiné skupině, aby si zcela uzurpovala politickou moc.

Michelsova věta si zaslouží pozornost hlavně proto, že se v ní mísí historický pesimismus s politickým cynismem, jaký byl typický například pro 30. léta minulého století. Tehdy také různí politici slibovali zatočit se stávajícím­i pořádky a na stejných tribunách jim přitakával­i vzdělanci pohoršení celkovým úpadkem společnost­i. Pamatujme na to i v dnešní Evropě!

a politickou mocí byly vždy pohyblivé, ale v okamžiku, kdy na ně rezignujem­e, zbortí se samotné instituce demokratic­kého státu

 ?? Ještě před pár lety symbolizov­al italský premiér Silvio Berlusconi tak silný střet zájmů, že poutal pozornost nejen jeho spoluobčan­ů, ale i okolního světa. FOTO PROFIMEDIA ??
Ještě před pár lety symbolizov­al italský premiér Silvio Berlusconi tak silný střet zájmů, že poutal pozornost nejen jeho spoluobčan­ů, ale i okolního světa. FOTO PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia