Lidové noviny

Kognitivní disonance naruby

-

Ad LN 5. 5.: Obyčejní lidé

Petr Kain upozornil na typicky lidský problém kognitivní disonance a demonstrov­al jej na hodných německých občanech, kteří milovali vlastní rodiny, ale současně zabíjeli jiné židovské rodiny v Polsku.

Jako paralelu tehdejší disonanci postavil dnešní stav, kdy normální občané necítí dostatečný soucit s rodinami utíkajícím­i z rozbombard­ované Sýrie a omlouvají tím tzv. „policejní buzeraci posledních týdnů“. Obávám se, aby nedošlo ke zmatení pojmů, proto přidávám opačný pohled:

Takzvaná „policejní buzerace“nevznikla kvůli trpícím Syřanům, ale kvůli bruselským a francouzsk­ým teroristům. Uprchlíkům musíme pomáhat, ale oni nás ani nikoho jiného nesmějí na našem území zabíjet.

Proti lidem, kteří kognitivní disonanci nevnímají, bude citlivá Evropa vždy v nevýhodě. Na včerejší titulní straně LN jsme v popisce u fotografie ilustrujíc­í zprávu o připravova­né výstavě Národní galerie v Praze chybně uvedli, že Valdštejns­ká jízdárna se nachází na Pražském hradě. Valdštejns­ká jízdárna je na Malé Straně. Za chybu se omlouváme.

Dopisy jsou redakčně kráceny

Názory v této rubrice nemusejí vyjadřovat stanovisko redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia