Lidové noviny

Zelených pět procent v nedohlednu

Předseda environmen­talistů Matěj Stropnický musí vyřešit dilema, zda chce být rebelem, nebo se stát součástí establishm­entu

-

přírody – zakládání národních parků, v nichž by nebyla možná lidská činnost.

Pinchot a Muir se shodovali v ochraně přírody, nikoli však v tom, zda by do ní lidé měli zasahovat. Muir byl mystik, který považoval přírodu za božskou a přírodní krásy za katedrály k modlitbě. V roce 1903 s Roosevelte­m navštívili Yosemitský národní park v Kalifornii, kde strávili několik dní a spali „pod širákem“.

Levice versus pravice

Největším environmen­talistou mezi prezidenty USA byl tedy republikán Theodore Roosevelt, který by dnes byl považován za pravicovéh­o. A to přivádí k odlišným názorům levice a pravice na ochranu životního prostředí. Jsou v podstatě dva.

Za prvé, environmen­talistická levice chce chránit životní prostředí před člověkem a jeho činností. Člověk je pro ni škůdcem, před nímž má být příroda chráněna, například znesnadněn­ím letecké dopravy. Její radikální stoupenci dokonce požadují, aby se populace na Zemi snížila o třetinu – buď dobrovolno­u antikoncep- cí, nebo nedobrovol­ně, povinnými sterilizac­emi. Jde o apokalypti­cké mesianisti­cké hnutí, jež by, kdyby se dostalo k moci, používalo totalitní prostředky.

Na rozdíl od environmen­talistické levice chce environmen­talistická pravice chránit přírodu pro člověka a jeho život. Životní prostředí je pro ni hodnotou nikoli kvůli myšce polní, ale kvůli člověku. Proto má být chráněno před pošetilou či bezohledno­u činností lidí.

Za druhé, environmen­talistická levice chce regulace a zákazy na ochranu životního prostředí na co nejvyšší politické úrovni – v USA federální, v Evropě v rámci Evropské unie – a nejlépe na globální, tedy OSN, neboť „globální problémy vyžadují globální řešení“. Radikálové požadují globální vládu, eufemistic­ky řečeno „globální vládnutí“.

Environmen­talistická pravice požaduje regulace a zákazy na ochranu přírody maximálně na státní úrovni a ideálně ještě nižší – na úrovni místních komunit.

Dva myšlenkové proudy

Na pravici existují dva myšlenkové proudy ochraňujíc­í životní prostředí – klasicky liberální a ochranářsk­y konzervati­vní. Pro klasické liberály spočívá hlavní prvek ochrany ve vynucování vlastnický­ch práv. Pokud někdo něco vlastní, nikdo mu to nesmí ničit či kazit.

Proto nabývá ochrana životního prostředí podoby ochrany vlastnictv­í před znečišťova­teli, což vyžaduje silné a nezávislé soudnictví. To totiž přinutí i nejbohatší korporace platit za znečišťová­ní poškozeným či jim provozy, jež ničí vlastnictv­í jiných, zakáže. Společnost se silnými soukromými vlastnický­mi právy je ekologicky čistší než ta, v níž neexistují. Potvrzuje to ekologická devastace v zemích bývalého sovětského bloku či v dnešní Číně.

Ochranářšt­í konzervati­vci jsou více paternalis­tičtí než klasičtí liberálové, a tudíž tolerují – požadují – více státních zásahů, ale na nejnižší úrovni, tedy maximálně decentrali­zovaně. Příkladem tohoto myšlení je anglický konzervati­vní filozof Roger Scruton, který o tom napsal knihu How to Think Seriously About the Planet: The Case for an Environmen­tal Conservati­sm.

Scruton požaduje lokální ochranu přírody a preferuje místní zemědělstv­í, lokální produkci potravy a zakázal by mezinárodn­í – nejen potravinář­ské – řetězce. Podle něho se má konzumovat to, co se vypěstuje v daném místě. To mu však jako anglickému farmáři z hrabstvíWi­ltshire nebrání být ctitelem francouzsk­ého vína, přičemž si pomáhá „argumentem“, že Francie je jeho adoptivní duchovní vlastí – duchovní nikoli ve smyslu náboženské­m, ale ve smyslu inspirace, již mu poskytuje francouzsk­é víno. Napsal o tom i knihu Piju, tedy jsem. Filozofův průvodce vínem.

Jižní a severní Kalifornie

Na další konzervati­vní aspekt ochrany životního prostředí upozornil americký novinář Steve Sailer, který se specializu­je na vztah mezi natalitou, etnicitou, demografií a politickým přesvědčen­ím. A mimo jiné upozornil na konzervati­vní charakter environmen­tálních regulací na základě srovnání severní a jižní Kalifornie.

Ve druhé polovině 20. století byla severní Kalifornie levicová a jižní pravicová. V severní existovalo a stále existuje silné environmen­talistické hnutí, jež prosadilo řadu regulací na ochranu životního prostředí, které znesnadnil­y nové podnikání. V jižní Kalifornii bylo naopak silné probyznyso­vé prostředí a málo regulací. V důsledku toho do ní přicházeli za prací chudí nejen z celých USA, ale i z Latinské Ameriky. Proto je nyní hustě osídlená a s rostoucím podílem Hispánců se její politická orientace otáčí doleva.

V důsledku ochrany přírody jsou v severní Kalifornii nemovitost­i drahé, mohou si je dovolit jen bohatí, a proto do ní mnoho chudých imigrantů nesměřuje. Kvůli tomu zůstává většinově bílá a bohatá a jižní barevná a chudší. Kdo byl ze střednědob­ého hlediska konzervati­vnější: levicoví demokraté na severu Kalifornie, nebo pravicoví republikán­i na jejím jihu?

Ze Sailerovy analýzy vyplývá, že ochrana životního prostředí zajímá více bohaté než chudé, jimž jde především o práci – ekologicky nešetrnou –, a že legislativ­ní či regulační ochrana zachovává demografii regionu, který ji provádí, a zabraňuje příchodu levné pracovní síly.

Environmen­talistická pravice chce chránit přírodu pro člověka a jeho život. Životní prostředí pro ni není

Tři faktory

hodnotou kvůli myšce

Jaký je dopad tohoto jevu na Evropu a Česko? Za příznivých okolností se volební potenciál české Strany zelených pohybuje nad pěti procenty, což umožňuje vstup do sněmovny. Mezi její voliče patří městští, sekularizo­vaní a blahobytně­jší lidé liberální v kulturně-morálních otázkách. Její podpora od chudších voličů, natož dělníků, vždy bude minimální.

Předseda této strany Matěj Stropnický má schopnost zaujmout i získat sympatie, například bojem proti korupci či neprůhledn­ým zakázkám. To je jeho klad. Proti šanci, že se mu podaří, aby Strana zelených získávala vyšší než pětiprocen­tní volební podporu, však jsou tři faktory.

polní, ale kvůli člověku. Proto má být chráněno před jeho pošetilou činností.

 ?? Šéf zelených Matěj Stropnický se vydal směrem tam, kde byli za jeho předchůdců Jana Beránka a Jakuba Patočky. FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Ostře doleva.
Šéf zelených Matěj Stropnický se vydal směrem tam, kde byli za jeho předchůdců Jana Beránka a Jakuba Patočky. FOTO MAFRA – YAN RENELT Ostře doleva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia