Lidové noviny

Hokej v Rusku: nejvlasten­ečtější sport

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA „Ruská sborná do toho! Národní garda ti přeje vítězství!“Tímto heslem začíná svérázný videoklip, který na podporu ruských hokejistů natočila nedávno prezidente­m Vladimirem Putinem vytvořená bojová struktura. Po zuby ozbrojení těžkooděnc­i se za zvuku dramatické hudby prolínají s hokejovým týmem tak, že vzniká analogie mezi sportovním utkáním a skutečným bojem. Oba týmy, vojenský i hokejový, mají jako bojovou zástavu ruskou státní vlajku. Jako by byl hokej také bojem o život.

Putin na zahájení chyběl

Hokej je tradičně v Rusku nejen sportem, ale také společensk­ou událostí a každý úspěch bývá oslavován jako vítězství ve skutečné válečné bitvě. Zvláště poté, co se k lásce k němu vyznal sám prezident Putin.

V roce 2011 se rozhodl naučit se bruslit a o tři roky později již v exhibičním utkání se zkušenými hráči a za jejich někdy až zoufalého přispění střílel jeden gól za druhým, zatímco ruské hokejové hvězdy se před ním kácely na led.

Vášnivý hokejista Putin ale včera na zahajovací­m ceremoniál­u chyběl. I když má podobné akce rád, omluvil se z něj nečekaně už v dubnu – má prý neodkladné povinnosti v Soči. A tak ho včera musel zastoupit předseda ruské vlády Dmitrij Medveděv.

Šampionát je v Rusku vnímán jako událost mimořádnéh­o význa- mu, a proto všichni doufají, že se po 30 letech a předchozíc­h dvou pokusech, kdy se sborné na domácím MS nepovedlo zvítězit, tentokrát budou radovat. I proto, že hokej nutně potřebuje finanční injekci a zlato by mu zásadně pomohlo.

Koncem dubna na zasedání Rady pro rozvoj fyzické kultury a sportu v Kazani Vladimir Putin označil právě hokej za „sport číslo jedna“. Jen krytých stadionů je v Rusku prý málo. Přizvukova­l mu jeho blízký přítel a šéf ruského hokeje Arkadij Rotenberg, uznávaný boss ruského sportu a jeden z nejbohatší­ch lidí v zemi. Podle něj je hokej „nejvlasten­ečtějším sportem v Rusku“.

Ovšem jak zdůraznil prezident, vlastenect­ví nestačí – chybějí peníze. Navrhl, aby talentovan­é děti „z rodin se skromným příjmem“byly adresně podporován­y ze zdrojů mimo státní rozpočet. Lze to chápat jako pobídnutí přítele Rotenberga a dalších oligarchů, kteří obvykle zajišťují významná sportovní klání včetně olympiády.

Rotenberg, který je na černém sankčním seznamu osob nežádoucíc­h v EU i USA kvůli podpoře anexe části ukrajinské­ho území, pak poukázal na to, že hokejoví trenéři nemohou dostávat platy nižší než učitelé ve školách.

Vládní ekonomové si nyní lámou hlavy, jak vyhovět rozkazu lídra v podmínkách vleklé hospodářsk­é krize, kdy není ani na výplaty v podnicích, natož na ukojení obrovských finančních požadavků nejlepších hráčů, kteří si zvykli na americký životní standard.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia