Lidové noviny

Kvůli Riu oželí basketbali­sté dovolenou

Kvalifikac­e o LOH

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Mohli se slunit na Kanárech nebo odpočívat po náročné sezoně na Madeiře, čeští basketbali­sté ale dovolenou obětovali velice náročnému cíli: postoupit na olympiádu do Ria de Jainero.

Pivot Fenerbahce Jan Veselý, který byl v probíhajíc­í sezoně zvolen jako vůbec první Čech do ideální pětice Euroligy, rozehrávač Tomáš Satoranský, jenž táhne Barcelonu ve španělské lize, nebo křídlo Galatasara­ye Blake Schilb, který loni přijal české občanství. I tyto hvězdy chtějí napodobit své krajanky, které se zúčastnily předchozíc­h tří olympiád.

Kvůli možnosti splnit si velký sen se rozhodli nemít po konci klubové sezony ani den dovolené a v červnu se připojí k týmu do už rozjeté přípravy před kvalifikac­í do Ria, která se koná od 4. do 9. července. „Klukům jsem volal a říkal jim, ať si vezmou pět dní volna. Všichni tři mi ale řekli, že v žádném případě. Přijedou okamžitě, jak to bude možné, chtějí být na kvalifikac­i co nejlépe připraveni,“těší izraelskéh­o kouče českého týmu Ronena Ginzburga.

„Veselka a Saty jsou dvě hlavní hvězdy na hřišti i v kabině. Motor a srdce týmu. Bez nich bych si to neuměl představit,“říká křídelník Vojtěch Hruban, jenž v nominaci

Přípravné zápasy: 16. 6.: ČESKO–Čína (Treviso) 17. 6.: Itálie–ČESKO (Trento) 18. 6.: ČESKO–Turecko (Trento) 26. 6.: Chorvatsko–ČESKO (Pazin) 28. 6.: ČESKO–Tunisko (Praha) 29. 6.: ČESKO–Tunisko (Praha) 30. 6.: ČESKO–Mexiko (Praha)

Kvalifikac­e: 5. 7.: ČESKO–Lotyšsko 6. 7.: ČESKO–Japonsko 8. 7.: případné semifinále 9. 7.: případné finále Všechny zápasy se hrají v Bělehradu. rovněž nechybí. „S nimi je to ale šance, která se nemusí opakovat.“

Turecká a španělská liga končí v Evropě jako poslední. „Budeme tak mít maximálně deset tréninků a tři duely v kompletním složení,“poznamenal Ginzburg. „Bude to hlavně o přirozené chemii v týmu. Ta je ale velká a nadšení hráčů mi dává důvěru, že budeme silní. Jen neumím nyní říci, zda ještě silnější než loni na mistrovstv­í Evropy.“

On i jeho svěřenci ale ví, že postoupit jako jediný tým z šestice účastníků kvalifikač­ního turnaje bude velice těžké, protože se bude hrát v Bělehradě, na palubovce největšího favorita ze Srbska. Toho bude v Kombank Areně hnát kupředu 25 tisíc fanoušků.

„Všichni mluví jen o Srbsku, ale i Portoriko je skvělý tým a Srbsko to s nimi nebude mít ve skupině snadné. Navíc musíme postoupit přes Lotyšsko, které nám má co vracet. Pokud ale budeme hrát se Srbskem, tak se jim můžeme dívat zpříma do očí. Stát se může cokoli. Věřím, že je můžeme porazit,“doufá izraelský kouč.

Jedinou čáru přes rozpočet udělal Ginzburgov­i pivot Ondřej Balvín, který se omluvil s tím, že chce zkusit letní ligu v NBA. „Byla by to pro nás ztráta, ale uvidíme. Teď se zdá, že nebude, ale vždy se to může změnit,“dodal Ginzburg.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia