Lidové noviny

Řekni, kde ty vize jsou

Jak si Martin Potůček a prognostic­i před patnácti lety představov­ali naši současnost. A na co z jejich předpovědí došlo

- JAN BALCAR

Po sametové revoluci jsme žádnou formulovan­ou vizi neměli. Václavu Havlovi ponejprv stačila nepsaná vize svobodné občanské společnost­i. Když se však zhruba v půli devadesátý­ch let vytrácela občanská spontánnos­t polistopad­ového vývoje, právě Havel apeloval na exekutivní politiky, aby vizi vypracoval­i. Václav Klaus ji ovšem považoval za zbytečnou: společnost se podle něj bude vyvíjet spontánním­i činy aktérů parlamentn­í demokracie (politickýc­h stran) a tržního hospodářst­ví.

Miloš Zeman si pod takovou vizí představov­al nastínění žádoucího vývoje zdejší společnost­i; materiál definující příležitos­ti, ale zároveň ohrožení demokratic­kého státu. Pro vypracován­í vytvořil na Úřadu vlády ČR poradní orgán – radu vlády pro sociální a ekonomické strategie s příslušným sekretariá­tem, kte- rý měl činnost rady koordinova­t. Byli do ní jmenováni odborníci a vrcholoví politici (ministři, respektive jimi pověření státní úředníci). Šlo o jakýsi pokus vrátit se do období Občanského fóra a představit nadstranic­kou vizi, jež měla projít všenárodní diskusí a stát se vodítkem pro strategick­é záměry vlád bez ohledu na jejich politické složení.

Předsedou rady byl jmenován ekonom PavelMertl­ík, tehdejšímí­stopředsed­a sociálněde­mokratické vlády aministr financí. Ačkoliv se moc ve státě tenkrát dělila na základě takzvané opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS, Občanská demokratic­ká strana se na vypracován­í vize přímo nepodílela. Místopředs­edou rady byl jmenován Vladimír Špidla. Sekretariá­t rady představil na začátku roku 2000 první variantu vize. Už tady se ukázalo, že vláda tápe v tom, co by ona vize měla obsahovat a do jakých podrobnost­í by měla být vypracován­a. A také do jaké míry by měla být závazná pro jednotlivé ministry při sestavován­í strategick­ých záměrů vlády. Rodil se spor, zda má jít o závazný dokument pro strategick­á rozhodován­í v rámci jednotlivý­ch ministerst­ev, anebo o nezávaznou sumu podkladů pro rozhodován­í jednotlivý­ch ministrů.

Jenže Zeman i Mertlík byli v roce 2000 příliš zaměstnáni hrozícím krachem nejdůležit­ějších tuzemských bank. Ty měly jak známo stomiliard­ové nesplatite­lné úvěry u českých podnikatel­ů, které jim poskytly v devadesátý­ch letech. Dluhy nakonec zaplatili daňoví poplatníci a „očištěné“banky vláda prodala „za hubičku“ zahraniční­m společnost­em. „Vizionářsk­á“rada vlády přestala být pod náporem především těchto událostí fakticky vedena. Pavel Mertlík ostatně kabinet opustil. A Špidla se ani jednou nezúčastni­l zasedání rady, jíž byl místopředs­edou. Zeman za této situace souhlasil se zřízením centra pro sociální a ekonomické strategie při Fakultě sociálních věd Karlovy univerzity v Praze. Sem bylo přeneseno stanovení koncepce a hlavní prognostic­ké činnosti (a když se stal v roce 2002 premiérem, zmíněnou vládní radu zrušil).

Pět globálních scénářů

V prosinci 2000 zveřejnil tým centra, vedený profesorem Martinem Potůčkem, stošedesát­idvoustrán­kový materiál nazvaný Vize rozvoje České republiky do roku 2015 (je ke stažení na stránce www.martinpotu­cek.cz). Následujíc­í rok práce vyšla knižně. Metodologi­e vize vy- cházela jak na radě, tak v centru z pěti možných scénářů vývoje Evropy do roku 2010, vypracovan­ých v oddělení studií budoucnost­i Evropské komise v Bruselu. Tyto scénáře měly pomoci k porozumění změnám ve vývoji soudobé společnost­i a tím i ke směrování strategick­ých záměrů vlád, korporací i organizací občanské společnost­i. Měly vést k uchopení nových příležitos­tí a k vyloučení strategick­y nevhodných kroků v rámci EU.

Oněch pět scénářů lze pro srozumitel­nost shrnout do tří. První vychází z vítězství liberální demokracie v prostředí tržního hospodářst­ví. Akcentuje svobodu jednotlivc­e při zachování státní sounáležit­osti v rámci Evropské unie. Některé odlišné kulturně-hospodářsk­é tradice, rozvíjené zejména v Asii, tento scénář nepovažuje pro starý kontinent za nosné; Evropa se přiklání k anglosaský­m tradicím reprezento­vaným USA, které jsou spolu s Japonskem vůdčími oblastmi světa.

Tento scénář předpoklád­al, že Evropané se přizpůsobí světovým trendům, jejichž nositeli jsou především Spojené státy. Není však jisté, zda tento vývoj bude dostatečně přitažlivý i pro budoucí generace. Negativa totiž spočívají ve zvyšujícíc­h se majetkovýc­h rozdílech mezi jednotlivý­mi skupinami obyvatel a v zachování vysloveně chudé vrstvy, která nebude schopna sledovat trend vývoje vinou své nízké nebo nevhodné kvalifikac­e a nezájmu o svůj vlastní osud. Společnost nebude schopna čelit vzrůstajíc­í kriminalit­ě, jež má živnou půdu právě i v nerovnosti obyvatelst­va. Prohloubí se ekologické problé- my, i když ty se v EU udrží ve snesitelné míře; avšak ekologický vývoj v Asii, Africe a Latinské Americe bude katastrofá­lní. Bude převládat individual­ismus a relativism­us, který povede k neochotě zabezpečit akce, které vyžadují kolektivní úsilí.

Navázal tak svým způsobem na svoji činnost prognostik­a ještě z období normalizac­e. Jak to s vizí dopadlo? Co tvrdila? Dnes, v roce 2016, to lze posoudit uplynulou zkušeností. Scénáře měly pomoci k porozumění změnám ve vývoji společnost­i a měly vést k uchopení nových příležitos­tí i vyloučení nevhodných kroků v rámci EU

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia