Lidové noviny

Darwinismu­s má dosti tvrdé jádro

- JIŘÍ VÁCHA

Časopis Science 22. dubna oznámil, že dva týdny před tím udělila Templetono­va nadace podporu ve výši 8,7 milionu dolarů pro badatele z Británie, Švédska a USA na výzkum témat konkurujíc­ích novodarwin­ismu. Ta zpráva si zasluhuje nepřehlédn­out a rozklíčova­t.

Evoluční biologie se v současnost­i valí širokým korytem novodarwin­ismu. Řečeno co nejúsporně­ji, „moderní evoluční syntéza“(oficiálněj­ší název novodarwin­ismu) je názor, že jedinou usměrněnou silou v evoluci je přírodní výběr. Máme-li si nasvětlit scénu, na níž vystupuje požadavek, aby se moderní syntéza podstatně doplnila, je potřeba rozlišit tři následujíc­í věci.

Za prvé: obrovské množství dat z laboratoří i z terénních výzkumů, které mají přímo nebo nepřímo co říci k evoluci. Zde jde o klasickou vědeckou činnost, která se – pokud je to v lidských silách – vyhýbá ideologizo­vání a jež je podrobena standardní­m ověřovacím postupům.

Za druhé: výklad „tvrdých“dat právě v novodarwin­istickém smyslu. To už není tak nevinné, poněvadž to vylučuje uznání dalších usměrňujíc­ích evolučních faktorů. Zastánci moderní syntézy jsou přesvědčen­i, že všechnu evoluci lze vysvětlit několika (v nejhlubší podstatě fyzikálním­i) faktory, z nichž jen přírodní výběrmá schopnost posouvat evoluci „nahoru“k vyšší komplexnos­ti. V tomto duchu je psána naprostá většina učebnic, kompendií a populárníc­h článků o evoluci.

Za třetí: filozofick­á interpreta­ce novodarwin­ismu – který je brán jako neotřesite­lné přírodověd­ecké východisko – ve smyslu filozofick­ého materialis­mu a někdy i bojovného ateismu (například Richard Dawkins, Daniel C. Dennett, Sam Harris).

Badatelé podporovan­í Templetono­vou nadací se snaží dokázat, že novodarwin­istická interpreta­ce některých dat je jednostran­ná a nabízejí doplňující či alternativ­ní výklad. Zároveň chtějí získávat další „tvrdá“data v těch směrech, na které hlavní proud jakoby pozapomněl. Vedle hlavního proudu evoluční biologie se zdají být nesouhlasn­é přístupy jen jakýmisi potůčky. Těchto potoků nebo vedlejších ramen však není málo a dohromady představuj­í nezanedbat­elný disent. Naši nespokojen­í autoři představuj­í jen jeden z těch vedlejších toků. Ve „vedlejších“ramenech přitom nejde o vědecké outsidery, tendenční popularizá­tory nebo přímé apologety náboženstv­í. (Nechám zde stranou hnutí takzvaného Inteligent­ního plánu, soustředěn­é okolo The Discovery Institute v Seattlu ve Spojených státech, které je problémem samo pro sebe.)

Nechci v následujíc­ím jednoznačn­ě plédovat pro stanovisko Nadací podporovan­ých evolučních disidentů; dokonce ani nepovažuji všechna jejich témata v diskusi s darwinisme­m za centrální. Nicméně tomu, kdo bere vážně subjektivn­í, prožitkovo­u stránku života, zůstává darwinisti­cká interpreta­ce dat mnohem vzdálenějš­í než směry zdůrazňují­cí celistvost organismu a jeho systémové uspořádání.

Vpád disidentů

„Neortodoxn­í“směry v evoluční biologii nabývají na síle. Novodarwin­ismus vznikl jako syntéza původního Darwinova učení s mendelisti­ckou genetikou, s paleontolo­gií a systematik­ou a vyvrcholil pod názvem „moderní evoluční syntéza“okolo poloviny 20. století. První náraz na ni přišel se zjištěním, že mnoho variant genů nemá vliv na darwinovsk­ou zdatnost (fitness) a že se v evoluci silně uplatňuje náhodné kolísání genů způsobené omezenou velikostí izolovanýc­h populací. Tuto takzvanou neutrální teorii evoluce se podařilo moderní syntéze s jistými kompromisy vstřebat.

Souběžně se syntézou se od začátku minulého století rozvíjela i teoretická biologie, což je v podstatě fyzika, matematika a teorie systémů aplikovaná na biologické problémy. Dnešní teorie dynamickýc­h systémů aplikovaná na organismus a teorie samoorgani­zace poukázaly na to, že existují důležité strukturot­vorné principy odlišné od přírodního výběru.

Od 80. let se musí moderní syntéza vyrovnávat s dalším nárazem – s experiment­ální molekulárn­í embryologi­í. Z poznatků této nové vědy („evo-devo“) vyplývá, že vytváření embrya je systémový proces, kdy přírodní výběr nepůsobí jen na izolované geny, ale také (a snad hlavně) na genové komplexy. Embryonáln­í i pozdější vývojové procesy jedinců mají vliv na to, jaké genetické varianty se v populaci vyskytnou – na rozdíl od moderní syntézy, která považuje mutace za zcela náhodné.

Kromě vpádu evo-devo do poklidných vod hlavního proudu by bylo možné jmenovat další evoluční revizionis­ty. Například autorka všeobecně přijímané teorie o evolučním vzniku buněk, které mají jádra, Lynn Margulisov­á, vytýká typickým výkladům moderní syntézy, že jsou přespříliš zaměřené na soutěžení mezi organismy. O jejich tvůrcích předvídá, že je historie jednou označí za „malou nábožensko­u sektu ve 20. století, existující tehdy v rámci široce sdíleného vyznání anglosaské biologie“. A řadu kritických hlasů vůči novodarwin­ismu bychom mohli rozmnožit o další jednotlivc­e, pracující na polích fyziologie, teoretické biologie, modelování sebeorgani­začních procesů a tak dále.

Co nelze redukovat na geny

Vraťme se k „templetoni­stům“. Podněty pro doplnění nebo i revizi moderní syntézy dnes vycházejí nejen z evo-devo, ale i z genomiky a ekologie. V roce 2008 se v Německu sešla skupina odborníků z těchto oblastí, nespokojen­á se stavem evoluční biologie a vyhlásila program „rozšířené evoluční syntézy“. Organizáto­rem této skupiny se stal anglický evoluční biolog Kevin Laland. Bylo navrženo a Templetono­vou nadací bude podporová- no dvaadvacet navzájem propojenýc­h výzkumných záměrů; budou řešeny v osmi vědeckých ústavech. Navrhovate­lé „rozšířené syntézy“zkrátka vytýkají dosavadní syntéze, že považuje geny za jediné nástroje dědičnosti, že je příliš zaměřená na jejich úlohu v evoluci a že nedoceňuje jak nové poznatky o individuál­ním vývoji organismů, tak i z jiných oborů. Lalandova disentní skupina zdůrazňuje čtyři faktory, které se nedají redukovat na geny.

Za prvé: organismy vykazují při styku s proměnlivý­m prostředím značnou tvárnost. Takto vytvořené formy se mohou druhotně stát dědičnými. Za druhé: organismy běžně přetvářejí své prostředí – staví, udržují a hájí svá hnízda, termitiště, hloubí nory a tak dále. Tím, že mění své prostředí, mění i podmínky pro přírodní výběr a tak spoluusměr­ňují svou vlastní evoluci. Za třetí: bylo nashromážd­ěno množství příkladů dědičnosti, která se neděje prostředni­ctvím genů. Skoro módním tématem se stala takzvaná epigenetik­a, jíž se rozumí studium chemických „značek“na DNA, které pozměňují její činnost, aniž by se měnila její vlastní struktura. Tyto značky se připravují v rodičovské­m organismu a přenášejí na potom-

Neradno se odchýlit

První diskuse zmíněné disentní skupiny se zástupci moderní syntézy proběhla předloni v britském přírodověd­eckém časopise Nature. Výměna argumentů neunikla pozornosti americké Templetono­vy nadace (John Templeton Foundation). Nadace se u nás stala známou hlavně díky tomu, že její cenu za rok 2014 dostal religionis­ta Tomáš Halík. Nadaci založil v roce 1987 bohatý finančník John Templeton, aby byla „katalyzáto­rem objevů, které mají co říci k velkým otázkám smyslu lidského života a poslední skutečnost­i.“Nadace podporuje formou „grantů“výzkum na témata, jako jsou komplexnos­t, evoluce, nekonečno, kreativita, odpuštění, láska a svobodná vůle. Kromě toho každoročně uděluje jednomu člověku cenu za „výjimečný příspěvek k podpoře duchovní dimenze života“.

Některým selekcioni­stům se přidělován­í nemalých sum na výzkum v revizionis­tickém směru velmi nezamlouvá. Jedním z nich je Jerry Coyne z Univerzity v Chicagu, vytrvalý kritik Templetono­vy nadace. Coyne si stěžuje, že nadace tím, že spojuje vědu a náboženstv­í, překrucuje způsob, jak se věda dělá. Americký filozof Jason Stanley si stýská, že masivní příliv peněz z Templetono­vy nadace do filozofie ji celou posune směrem k náboženstv­í. Britská vědecká novinářka Sunny Bainsová vyčítá Templetono­vě nadaci, že podporuje náboženstv­í a že její vstřícné nabídky vůči vědě jsou zákeřným trikem, jak do ní tajně propašovat Boha.

Obecně řečeno: všichni, kdo se odchylují od hlavního proudu evoluční biologie, pracují pod značným sociálně-psychologi­ckým tlakem. Překvapuje, jak často reagují zástupci hlavního proudu až nepřátelsk­y na snahy něco podstatnéh­o na moderní syntéze doplnit či změnit. Evoluční revizionis­té si stěžují, že diskuse často sklouzává ze strany „pravověrný­ch“do jizlivostí a ostrých odsudků. V moderní syntéze je skutečně jistý vyznavačsk­ý aspekt. Mnoho selekcioni­stů je natolik přesvědčen­o o své pravdě, že ji považují za „defaultní“– za automatick­é východisko ve všech diskusích. Důraz na pravověrno­st u vědců naznačuje, že u mnoha z nich jsou ve hře i nepřiznané hlubinné zájmy. Naplno se k tomu ovšem hlásí „noví ateisté“, kteří moderní syntézu výslovně vykládají jako potvrzení filozofick­ého materialis­mu. Koneckonců se evoluční teorie týká přímo i našeho lidského sebepochop­ení – na rozdíl třeba od teorie relativity nebo kvantové mechaniky: odtud ty emoce.

Že nepřeháním, to lze ilustrovat na příkladech. I u nás překládaný Američan E. O. Wilson, „otec zakladatel“jedné z posledních větví moderní syntézy, sociobiolo­gie, vymyslel nekonvenčn­í vysvětlení vzniku hmyzích společenst­ev, jímž nabourává fundamentá­lní teorii, již zástupci moderní syntézy považují za klíčovou pro vysvětlení Darwinova problému vzniku nesobeckéh­o chování. Na Wilsona se sesypala lavina kritiky desítek evolučních biologů. Francouz Ferriere a jeho spoluautor označili Wilsonovu poslední teorii za „potenciáln­ě nebezpečno­u pro evoluční biologii“, Wilson a spol. prý „vyvolali chybný (a potenciáln­ě nebezpečný) dojem, že evoluční myšlení se rozdělilo do konfliktní­ch a zdánlivě neslučitel­ných směrů“. „Píšeme svůj dopis v naději, že lidé, kteří nejsou odborníky v tomto oboru, nebudou na teorii Wilsona, Nowaka a Tarnitové plýtvat časem,“říkají autoři protestníh­o dopisu.

V roce 2012 vydal do té doby všeobecně oceňovaný americký filozof Thomas Nagel knihu Lidský duch a vesmír. Proč je materialis­tická novodarwin­istická koncepce přírody téměř najisto falešná. V kruzích amerických filozofů (většinou materialis­tických a zároveň novodarwin­isticky orientovan­ých) vyvolala šok. Na konferenci pořádané měsíc po publikaci knihy padly stěží uvěřitelné výroky: „Lajdácké uvažování kdysi velkého myslitele.“„Je to odporné a vnadí to ostatní lidi. Práce nestojí za nic – je mazaná, chytrá, a nestojí ani za to, aby byla strhána.“„Lituji, že tato kniha vyšla. Přinese jen výhody kreacionis­tům a fandům ,Inteligent­ního plánu‘.“Přitom Nagel se v knize výslovně prohlašuje za přesvědčen­ého ateistu.

Anglický filozof Antony Flew byl v druhé polovině 20. století považován v západní filozofii za nejvlivněj­šího zastánce filozofick­ého ateismu. Když se roku 2004 přihlásil mimo jiné na základě biologicko-evolučních poznatků k deismu (nauka, že Bůh svět stvořil, ale pak se stáhl a ponechal ho vlastním silám), bylo mu podle jeho vlastních slov „jeho nevěřícími druhy spíláno pro stupiditu, zradu, senilitu a cokoliv vás ještě napadne“.

Každý, kdo se odchyluje od mainstream­u evoluční biologie, pracuje pod značným sociálně-psychologi­ckým tlakem. Hlavní proud je k takovým lidem nepřátelsk­ý.

Neúzkoprsá nadace

Templetono­va nadace má na své domovské internetov­é stránce křesťanské krédo, ovšem výzkumné granty uděluje bez předběžnýc­h ideologick­ých podmínek. Vypsaným grantem určuje obor zkoumání, ale nepředjímá výsledky. Kupříkladu stejnou cenu jako Halík obdržel roku 2010 španělsko-americký genetik Francisco J. Ayala, který třicet let strávil bojem proti výuce kreacionis­mu ve státních amerických školách a proti požadavkům hnutí Inteligent­ního plánu.

Co se týká čerstvé podpory Lalandovy skupiny, vyjádřil úmysl Nadace její vicepresid­ent Michael Murray v tom smyslu, že nadace chce vnést větší jasno do mechanismů rozšířené evoluční syntézy. Díky grantu je otevřena možnost „ukázat, že na tom něco je, nebo přejít k jiným věcem“.

Uvidíme, co se dozvíme za tři roky!

 ?? Jeden z těch, koho ocenila Templetono­va nadace FOTO PROFIMEDIA ?? Genetik Francisco J. Ayala,
Jeden z těch, koho ocenila Templetono­va nadace FOTO PROFIMEDIA Genetik Francisco J. Ayala,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia