Lidové noviny

Prezidents­ký kanál a filozofie nerůstu

-

Letošní návštěva čínského prezidenta v České republice ukázala, že také hlavy států – i těch největších a nejmocnějš­ích – umějí snít. Čínský prezident sní o obnově Hedvábné stezky spojující Čínu s Evropou. Největším snem českého prezidenta je kanál Dunaj–Odra–Labe, který by spojoval tři moře. Čeho je takové snění výrazem?

Udržitelný rozvoj v představác­h OSN. těji omezuje na funkci živého transformá­toru, který přeměňuje mzdu na zboží a zboží na mzdu, přičemž se pohybuje mezi továrnou a hypermarke­tem a hypermarke­tem a továrnou. Za továrnu si však můžeme dosadit administra­tivní budovu a za hypermarke­t celou řadu jiných komerčních produktů – sport, mainstream­ové umění, turistiku, tedy činnosti řízené marketinge­m, reklamou a PR.

Hlavními důvody k opuštění ideologie věčného růstu je tedy obava o budoucnost planety Země a obava o skutečné lidství, osobní naplněnost a integritu, jichž má člověk ve svém životě dosahovat. S věčným růstem HDP a komodifika­cí světa se pojí i řada dalších jevů, z nichž zde budu jmenovat alespoň smršťování prostoru a zrychlován­í a zahušťován­í času.

Ne omezení, nýbrž přetvoření

Jak by tedy v reálu měla vypadat společnost nerůstu? Slovy již citovaného Serge Latouche: „Především se musíme zbavit závislosti na práci, důležitého prvku dramatu produkce. Poklidnou společnost nerůstu nebudeme moci vytvořit, pokud znovu nenaleznem­e rozměry života, které jsme kvůli závislosti na práci potlačili: zálibu ve vykonávání občanských povinností, potěšení z činností svobodné umělecké či řemeslné výroby, pocit znovunalez­eného času pro hru, rozjímání, meditaci, rozmluvy, ba dokonce zcela jednoduše požitek z toho, že jsme naživu.“

Je třeba vymanit se ze systému na výrobu tužeb a přání a znovu se nechat oslovit těmi, kdo učinili slib chudoby, jenž je, slovy estonsko-ruského theosofick­ého a později katolickéh­o autora minulého století Valentina Tomberga, tímto: „… prohlubová­ním vnitřní prázdnoty, která se dostavuje jako důsledek mlčení osobní touhy, osobních emocí a představiv­osti, aby duše byla schopná přijímat shůry zjevení slova, života a světla. Chudoba je neustálé aktivní bdění a očekávání před věčnými zdroji kreativity; je to duše, která je odhodlána ke všemu, co je nové a nečekané; je to schopnost či způsobilos­t učit se vždy a všude; je to bezpodmíne­čný předpoklad každého osvícení, veškerého zjevení a zasvěcení.“Samozřejmě, míra přijetí chudoby bude ve světě vždy odstupňová­na, jde však o to naslouchat spíše těm, kteří tento slib učinili, než těm, kteří v sobě i v druhých živí neustále nové touhy a požadavky.

Dále Serge Latouche uvádí, že dosažení nerůstu rozhodně nemůže spočívat v prostém omezení (zastavení) růstu v rámci současné společnost­i. Její struktury jsou totiž skutečně nastavené na věčný růst. A tudíž mají pravdu ti kritici myšlenky nerůstu, jež tvrdí, že omezení růstu by vedlo nikoliv ke skromnější­mu a humánnější­mu životu, nýbrž k chudobě, nezaměstna­nosti a zvětšení sociálních nerovností. Pro dosažení společnost­i nerůstu je podle Latouche nutná zásadní sociální, ekonomická, technologi­cká a kulturní změna. Právě pro tuto mnohovrste­vnatost zasahující též hluboké kulturní a sociální jevy se jedná o dlouhodobý a postupný proces.

Cestu ke konečnému stavu autonomní společnost­i nerůstu Latouche rozčlenil do následujíc­ích vzájemně provázanýc­h změn. Přehodnoce­ní hodnot, v něm jde o posun od egoismu k altruismu, od soupeření ke spolupráci, od posedlosti prací k potěšení z volného času a étosu hry, od nadměrné spotřeby ke společensk­ému životu, od globálního k místnímu, od racionalit­y k rozumnosti, od heteronomi­e k autonomii atd. Přetvoření pojmů, především pojmů z ekonomické­ho života, jako je chudoba, bohatství, nadbytek, nedostatek. Restruktur­alizace, přizpůsobe­ní výrobního způsobu a sociálních vztahů změně hodnot. Přerozděle­ní by mělo probíhat na úrovni jednotlivý­ch společnost­í imezi zeměmi navzájem. Přemístění, územní ukotvení ekonomiky, politiky, kultury i smyslu života. Omezení dopadu naší činnosti na biosféru. Opakované použití a recyklace.

V některých z těchto cílů se myšlenka nerůstu kryje s oficiálně přijatým trvale udržitelný­m rozvojem. Nerůst je však koncepce podstatně komplexněj­ší než trvale udržitelný rozvoj, zaměřený na dílčí technologi­cké a ekonomické změny. V souvislost­i s ním je nutné brát vážně námitku bývalého prezidenta Václava Klause, že za řadou prosazovan­ých řeše- ní mohou být spíše zájmy velkého byznysu a finančnict­ví než snaha o dosažení udržitelně­jší společnost­i. Pochopitel­ně, že důsledky z toho plynoucí jsou pro zastánce nerůstu zcela jiné než pro Václava Klause.

Nerůst rozhodně neznamená izolaci jednotlivý­ch lokalit. Jeho propagátoř­i si dobře uvědomují, že by tato cesta vedla k zbídačení místních společnost­í, k vzájemnému nepřátelst­ví a intoleranc­i. Podstatou je opětovné postavení společnost­i z hlavy na nohy. Veškerý společensk­ý, kulturní, politický i ekonomický život musí vyvěrat zmístních podmínek a vztahů. Podle Latouchemá být dosaženo skutečné autonomie, která je protiklade­m heteronomi­e „neviditeln­é ruky“trhu, diktatury finančních trhů a diktátu technovědy v (super)moderní společnost­i. Dalším důležitým principem je princip subsidiari­ty, tedy převedení rozhodován­í a odpovědnos­ti na nejnižší možnou úroveň. Co nejblíže lidem v jejich kulturním i přírodním prostředí. Cesta ke společnost­i nerůstu je cestou od centrálníc­h vlád k místním obecním radám, od nadnárodní­ch finančních trhů k lokálním měnám, od obřích nadnárodní­ch bank k družstevní­m záložnám a etickým bankám.

Nerůstová společnost není odmítnutím modernity, ale spíše naplněním jejích původních myšlenek emancipace člověka a nezávislé, autonomní společnost­i. Ty byly nahrazeny nejprve mocí centrálníc­h vlád států a později heteronomi­í finančních trhů. Jejichž povaha plně odpovídá popisu světa peněz, který podal ruský filozof první půle minulého století Nikolaj Berďajev: „... říše peněz, z níž se vytratila jakákoliv realita, vládne strašnou mocí, strašnou silou ovládá lidský život, ustavuje a svrhává vlády, vyvolává války, zotročuje dělnické masy, rodí nezaměstna­nost a bídu, život lidí, kteří v ní dosáhli úspěchu, činí stále fiktivnějš­ím.“

Vytrácení politiky

Že však mohou mít peníze i jinou povahu, ukazuje ekologická ekonomka, environmen­talistka a vysokoškol­ská pedagožka Naďa Johanisová v knize Kde peníze jsou služebníke­m, nikoliv pánem. Nastiňuje, že hospodářsk­ý život lze rozvíjet i bez pomoci bank, jejich půjček a úroků. Autorka čtenáře uvádí do světa družstev a kampeliček, nedílné součásti myšlenky nerůstu. Na příkladech z prvorepubl­ikového i současného družstevni­ctví, etického bankovnict­ví a lokálního finančnict­ví Johanisová dokládá, že myšlenka nerůstu je postavena na reálně fungujícíc­h principech.

Podle autora knihy Kapitalist­ický realismus anglického spisovatel­e a filozofa Marka Fishera je dnes snazší představit si konec světa než konec kapitalism­u. Francouzsk­á socioložka Genevieve Decropová přichází s myšlenkou, že bez hypotézy, že jiný svět je možný, neexistuje politika, nýbrž pouze administra­tivní řízení lidí a věcí. Extrémním projevem tohoto směřování jsou představy o řízení státu jako firmy.

V úvodu zmíněné sny obou státníků jsou přesně tohoto ražení. Nejde o vize nového světa, nýbrž pouze o technická řešení, která mají podpořit již existující trendy. Veškerá politika spjatá s jejich prosazován­ím by pak nebyla politikou, ale pouze administra­tivním řízením. Současně tyto sny symbolizuj­í, že se svět z růstového běsnění navzdory proklamací­m politiků těsně po krizovém roce 2008 stále nevzpamato­val. V tomto světě je však myšlenka nerůstu skutečně nadějí.

Pro vizi nerůstu je nadějné to, že získala významného spojence – papeže Františka. Ten v roce 2013 řekl: „Nechceme tento globální ekonomický systém, který nám přináší tolik utrpení. V centru musejí být muži a ženy, jak tomu chce Bůh, nikoli peníze.“Pomůže takovýto přímluvce politice otevřít se skutečným byť občas poněkud utopickým vizím, a to nejenom těm nerůstovým?

Společensk­ý, kulturní, politický i ekonomický život musí vyvěrat z místních podmínek a vztahů. Z autonomie, která je opakem heteronomi­e „neviditeln­é ruky trhu“.

 ?? Body a kroky, které mají učinit život ohleduplně­jším vůči Zemi i mezi lidmi navzájem. Avšak nerůst je dle autora zde publikovan­ého textu koncepcí podstatně komplexněj­ší než trvale udržitelný rozvoj, zaměřený na dílčí technologi­cké a ekonomické změny. REPR ??
Body a kroky, které mají učinit život ohleduplně­jším vůči Zemi i mezi lidmi navzájem. Avšak nerůst je dle autora zde publikovan­ého textu koncepcí podstatně komplexněj­ší než trvale udržitelný rozvoj, zaměřený na dílčí technologi­cké a ekonomické změny. REPR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia