Lidové noviny

Vítejte v kolonii ovládané penězi

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Světu vládnou peníze. To je postřeh tak základní, až působí banálně. Jenže s banalitami zápolí i mnozí výtvarníci, kteří se fenoménu peněz chopí. Přiměje vás o tom přemýšlet výstava Duše peněz v pražské galerii DOX.

Peníze jsou vděčný námět – ke konverzaci, k utváření světonázor­u i k umělecké reflexi. Ukazuje tomezináro­dní expozice 28 výtvarníků, fotografů či multimediá­lních umělců. Jejich díla si všímají všech možných aspektů života, které peníze ovlivňují, v neposlední řadě těch světonázor­ových.

Jak si představuj­ete neviditeln­ou ruku trhu? Na výstavě je to pseudoanti­cká pozlacená soška, kterou za vlasy drží viditelná ruka. Anebo Zlaté tele. Je to pozlacené tele.

milé. A lze to i pěkně vyjádřit výtvarně. Dokládá to fotografie Niny Pohlové s titulem Bez názvu (burza): ohromný prostor po konci obchodován­í, lidé až na pár spáčů zmizeli, vidíme jen ztemnělé počítače a podlahu posetou papíry. Nebo cyklus Bennyho Lama Domov v kleci: ozřejmuje kontrast mezi nejsvobodn­ější ekonomikou na světě a „králíkárno­vým“bydlením v Hongkongu. Jsou to skutečně impresivní ukázky toho, jak se všechny aspekty lidských životů ztržňují.

Leč jinde vystrkuje růžky ideologie. Nevadí tam, kde se opírá o citáty z knih Henryho Millera. Ještě lepší je tam, kde je citována anonymní nezaměstna­ná žena (45 let): „Být chudý je práce na plný úvazek.“Ale výtvarným exponátům až příliš často vládne ideologick­á prvoplánov­ost.

Jak si představuj­ete neviditeln­ou ruku trhu? Na výstavě je to pseudoanti­cká pozlacená soška, kterou za vlasy drží viditelná ruka. Anebo zlaté tele. Je to prostě pozlacené tele. Rakušan Thomas Locher reprodukuj­e citát zMarxe: „Tento fetišismus komodit má svůj původ ve specifické­m společensk­ém charakteru práce, kte- rá tyto komodity produkuje.“Dejme tomu, ale proč ta slova malovat akrylem na dřevo a hliník? Zajímavějš­í jsou obrazy bankovek. Třeba britská desetilibr­ovka v extrémním zvětšení a puntičkářs­kém provedení včetně nápisu: „Na vyžádání slibuji vyplatit nositeli částku deseti liber.“Takový nápis býval i u nás, naposledy na bankovkách Rakouska-Uherska. Pak zmizel, což klade otázku: všímáme si vůbec rozdílu mezi bankovkou s osobním ručením a „papírkem“, který je podložený jen zvykem a abstraktní důvěrou? Co tu důvěru udržuje při životě? Složitější je to tam, kde se od peněz přechází k chudobě. Jistě, chudoba ve třetím světě je závažný problém a připomíná se migrací. Ale jsou peníze hlavním zlem, které způsobuje neštěstí? Našince napadá třeba toto: nebylo by od věci umělecky ztvárnit situaci země, která peníze zrušila. Byla to například polpotovsk­á Kambodža, kde pod hesly pokroku vládly krutost, bída, hlad a genocida.

Duše peněz. Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7. Středa až pondělí. Do 6. června.

 ?? Německý fotograf Michael Wolf v Doxu vystavuje cyklus Architektu­ra hustoty. Autor dokumentuj­e život na sídlištích v Hongkongu. FOTO MICHAEL WOLF ?? Pár metrů pro sebe.
Německý fotograf Michael Wolf v Doxu vystavuje cyklus Architektu­ra hustoty. Autor dokumentuj­e život na sídlištích v Hongkongu. FOTO MICHAEL WOLF Pár metrů pro sebe.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia