Lidové noviny

Písemná tvorba hájila vladařovy zájmy

-

Středověké naučné spisy i tzv. knížecí zrcadla, texty určené k poučení nástupců, jak správně vládnout, tradičně povzbuzova­ly urozené muže k pěstování vzdělanost­i. Výjimkou nebyl ani Karel IV., jenž ve svém životopise stejně jako v Moralitách nabádal k lásce ke čtení a studiu.

Nešlo o planá slova, čehož si za svého pobytu v Praze všiml i Francesco Petrarca, který v dopise Arnoštovi z Pardubic podotkl, že mu někteří zdejší muži připadali natolik ušlechtilí, jako by se narodili ve starořecký­ch Aténách. Pochvalná slova vyznívají možná až příliš lichotivě, Karlův dvůr však skutečně patřil mezi centra vzdělanost­i. Jeho intelektuá­lní atmosféru navíc umocňovalo nově založené vysoké učení.

Panovníkov­o poselství prostředni­ctvím kronik

Karel se psaní nejen sám věnoval, ale rukopisy také sbíral a vznik písemných děl aktivně podněcoval. Panovníkov­a podpora psaného slova přitom nebyla vedena pouze snahou o rozšíření duchovního věhlasu dvora, ale měla silně ideologick­é kořeny. Císař si žádal písemnou tvorbu, která by jasně obhajovala jeho politické zájmy a koncepce.

Tento záměr měla mimo jiné naplnit oficiální historiogr­afie, se kterou se Karel patrně seznámil ve Francii. Proto za- dal sepsání české i světové kroniky, jež měly šířit jeho představy o postavení krále a císaře na pozadí historizuj­ícího vyprávění.

Jeden ze směrů promýšlený­ch úvah možná bezděčně zachytil Jan Očko z Vlašimi, který císaře v pohřební řeči označil za druhého Konstantin­a. Patrně tak výmluvně vyjádřil názor Karla a jeho okolí na nezávislé postavení císařství vůči papežství. Na Karlově dvoře se však pěstovala také básnická či duchovní tvorba a docházelo k překladům latinských děl do němčiny i staročešti­ny.

10 000 dokumentů pro Karla IV.

Nejvýznamn­ější centrum písemné tvorby a ideologick­ého zázemí představov­ala panovnická kancelář. Ta Karlova sídlila trvale v Praze a její personál sestával v převažujíc­í míře z kleriků, kteří plnili funkce písařů, registráto­rů či notářů. V kanceláři se formuloval­y i psaly listiny, smlouvy a další písemnosti. Jen pro dobu vlády Karla IV. se počet zde vyhotovený­ch písemností odhaduje na 10 000.

Ne náhodou nacházíme v čele kanceláře a v jejím osazenstvu nejvýrazně­jší intelektuá­lní osobnosti té doby. Platí to i o dlouholeté­m kancléři Karla IV. Janovi ze Středy. Jan působil v diplomatic­kých službách, udržoval koresponde­nční kontakty s italskými humanisty a zasloužil se také o uspořádání archivu a doplnění základních státoprávn­ích listin.

 ?? Byla vydána roku 1356, název pochází od přivěšené zlaté pečeti. Jejích 31 latinských článků stanovilo např. práva kurfiřtů při volbě římského krále a další výsady vyplývajíc­í z výkonu kurfiřtské hodnosti. FOTO WIKIPEDIE / DIRECTMEDI­A ?? Zlatá bula Karla IV.
Byla vydána roku 1356, název pochází od přivěšené zlaté pečeti. Jejích 31 latinských článků stanovilo např. práva kurfiřtů při volbě římského krále a další výsady vyplývajíc­í z výkonu kurfiřtské hodnosti. FOTO WIKIPEDIE / DIRECTMEDI­A Zlatá bula Karla IV.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia