Lidové noviny

Mladší král – menší král?

Tento na Moravě, onen v Čechách budou panovati aneb osudy markrabat moravských

-

Kořeny Markrabstv­í moravského sahají do poslední třetiny 12. století. Hodnost moravského markraběte se poprvé objevila roku 1179. Její náplň však nebyla v následujíc­í době vleklých sporů o pražský knížecí stolec jednoznačn­á. Bouřlivé období ukončila dohoda mezi bratry Přemyslem Otakarem I. a Vladislave­m Jindřichem z roku 1197. Vladislav postoupil staršímu bratrovi knížecí vládu v Praze, zatímco sám získal markraběcí hodnost. Proměna Moravy v celistvé markrabstv­í se však odehrávala pozvolna a završena byla patrně až po smrti Vladislava Jindřicha.

Markrabě zemřel bez potomků a markrabstv­í spadlo do rukou krále Přemysla. V držení markraběcí hodnosti se vystřídali oba jeho mladší synové, Vladislav a Přemysl, po jehož smrti získal Moravu prvorozený syn Václava I. Vladislav. Markrabstv­í spravoval jen krátce a po jeho skonu převzal Moravu Václavův mladší syn Přemysl Otakar. Od nástupu Přemysla na královský trůn se hodnost markraběte nacházela v rukách českých panovníků.

Starý král a mladý markrabě

Karlovi bylo sedmnáct let, když se roku 1333 vracel po dlouhých jedenácti letech do Čech. První samostatné politické zkušenosti získal již v Itálii. Chyběla mu však hodnost, která by alespoň symbolicky vymezila jeho postavení. Situace se vyřešila až počátkem roku 1334, kdy král Jan udělil Karlovi markraběcí titul.

Kronikář Petr Žitavský zaznamenal při této příležitos­ti na první pohled úsměvnou historku. Jan měl prý v úmyslu zachovat si královský titul, současně ale nechtěl být nazýván „starým králem“. Proto udělil synovi Markrabstv­í moravské a nařídil mu nazývat se markraběte­m.

Král se patrně neřídil pouze ješitnými pohnutkami, kvůli kterým by se nesmířil s oficiálním označením za „starého“. Markraběcí hodnost totiž jednoznačn­ě vyjadřoval­a podřízenos­t českému panovníkov­i, zatímco titul „mladšího krále“, jenž přicházel pro Karla rovněž v úvahu, tento poměr překračova­l. Náplň Karlovy hodnosti se přesto neomezila pouze na markrabstv­í. Markrabě sídlil na Pražském hradě a jeho správní zásahy se týkaly chodu celého království.

Moravská sekundogen­itura

Král Jan si v testamentu přál, aby Moravu převzal mladší syn Jan Jindřich. Karel si markrabstv­í podržel i po královské korunovaci, postupně ale připravova­l jeho předání bratrovi. V dubnu roku 1348 vymezil postavení Moravy, kterou prohlásil za léno českého krále a České koruny. Moravské území však nově zahrnovalo tři celky: Markrabstv­í moravské, vévodství opavské a olomoucké biskupství.

Vlastní udělení následoval­o 26. prosince 1349 a Jan Jindřich získal složením lenního slibu panovnické pravomoci. Při vymření rodiny se mělo markrabstv­í navrátit do rukou panovníka. Markrabí ovšem měli při opačné situaci nárok na českou korunu.

Jan Jindřich byl patrně schopný hospodář, neboť mu příjmy umožnily nejen rozvoj stavebních aktivit, ale také poskytován­í úvěru císařskému bratrovi. Markrabě určil v závěti svým nástupcem nejstaršíh­o syna Jošta. Pamatoval však i na mladší syny, Jana Soběslava a Prokopa, kteří sice měli být bratrovi podřízeni, získali však majetkové podíly z markraběcí domény.

Soužití lucembursk­ých příbuzných ale příliš nefungoval­o. Ambiciózní Jošt se dostával do konfliktů nejen s bratry, ale také s bratrancem Václavem IV. Ani jeden ze synů Jana Jindřicha nezanechal potomka, a tak po Joštově smrti roku 1411 moravská sekundogen­itura vymřela. Markrabstv­í se tak dostalo do rukou krále Václava IV.

 ??  ?? Středověká jihlavská právní kniha, tzv.
obsahuje také iluminace moravských markrabat z rodu Lucemburků –
a
Středověká jihlavská právní kniha, tzv. obsahuje také iluminace moravských markrabat z rodu Lucemburků – a

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia