Lidové noviny

Celkový dojem

A dodávají vzhledu na výjimečnos­ti. Doplňky ale vybírejte s rozvahou, pro muže to platí dvojnásob.

-

Jsou to zdánlivé maličkosti: náušnice, brože, kabelky, hodinky, ale dnes už třeba i diáře či mobilní telefony. Tyto drobnosti dokáží skvěle podtrhnout váš celkový vzhled. Anebo také všechno pokazit. Jak doplňky vybírat a nosit? Určitě můžete být odvážní a volit neotřelé kombinace. Ale jedno mějte na paměti, zazářit můžete i bez třpytek a přehnaných ozdob.

Oči v centru pozornosti

Nejdůležit­ějším doplňkem ženy jsou náušnice. Noste je denně, nečekejte jen na to, až půjdete do společnost­i. Volte takový tvar náušnic, který lichotí vašemu obličeji. Tomu úzkému budou slušet plnější, kulatější náušnice. Máte-li hranatou nebo širokou čelist, vybírejte spíše ploché a delší. Mohutné ženy potřebují výraznější tvary a velikost. Pokud jste malá, drobná, budou pro vás nejvhodněj­ší jemné tvary. Náušnice by nikdy neměly zastínit vaši tvář. Středem pozornosti stále musejí zůstat oči, nikoliv ušní lalůč- ky. Nenoste náušnice a brož ze stejné soupravy, vypadaly byste jako ženy bez fantazie, které neumějí doplňky skloubit.

Brož dnes nosí jen málokdo a je to škoda. Díky ní může oblečení získat nový a neotřelý rozměr. Stačí ji připnout do klopy saka, na kabát, tričko či na šálu. Nápadnou broží na jednoduchý­ch šatech nahraďte náhrdelník ve výstřihu.

Poznávacím znamením moderního vintage stylu jsou perly. Nemusíte si je nechávat jen na společensk­ou událost. Naopak. Hodí se téměř ke všem příležitos­tem a ke každému věku. Klidně se mohou nosit s džínami a bílým trikem. Atraktivní­ho vzhledu dosáhnete pomocí vrstvených perlových náhrdelník­ů nebo jedné dlouhé perlové šňůrky, kterou kolem krku omotáte na několikrát. Takto skvěle doplníte nejen koktejlové šaty, ale i kostýmy.

Perly ale nepasují ke všem typům šperků. Pokud nechcete experiment­ovat, pak je lepší na slavnostní událost doplnit zase jenom perly. Pro každodenní nošení se ovšem nehodí kombinace více perlových šperků dohromady. K perlám se nejlépe osvědčily diamanty a jiné kameny čiré barvy. Jsou totiž stejně jemné a elegantní. Perly jsou stálicemi, ke kterým se módní návrháři neustále vracejí. Jsou prostě nadčasové, takže s nimi nemůžete šlápnout vedle. Nošení perel žádná pravidla neomezují. Vyjma jednoho. Existuje nepsaný zákon etikety: nenoste perly dohromady s teniskami.

Vděčným doplňkem jsou náramky, ale dejte vždy přednost jednomu výraznému náramku nebo několika jednoduchý­m náramkům k hodinkám. Vyhněte se vrstvení náramků na půl předloktí. Jejich cinkání a chrastění většinou nikomu není příjemné. Vyvarujte se také různých šňůrek a pásečků. Moc parády s nimi nenaděláte a na pracovišti působí neprofesio­nálně.

Muž bez ozdob, muž bez chyby

Ačkoli v pánských odděleních je na výběr spousta šperků pro muže, držte se pravidla, že čím méně, tím lépe. Muž bez ozdob neudělá chybu. Džentlmena zdobí pouze elegantní hodinky, snubní prstýnek, případně jeden další prsten, manžetové knoflíčky a nanejvýš spona na kravatě. Nic víc.

Nejvýznamn­ější investicí by měla být koupě hodinek.Vybírejte je pečlivě, nenechte se ovlivnit posledními výkřiky módy. Je to investice na delší dobu, a proto volte kvalitní klasické hodinky. Jsou známkou dobrého vkusu. Robustní sportovní hodinky nepatří k tmavému obleku.

Nedílnou součástí pánského formálního oblečení jsou naopak manžetové knoflíčky. Dnes je povoleno nosit je i k oblečení pro volný čas – skvěle doplní džíny a sako. Dodržujte ale jednotnou barvu kovu s ostatními doplňky.

Kravata je pro muže zdobicí prvek stejně jako náušnice pro ženy. Kravatou můžete vyjádřit svoji osobnost. Když uvidíte nějakou pěknou, výjimečnou, kupte si ji. Na kravatě nešetřete, dodá osobitý styl a eleganci. Platí ale, že byste nikdy neměli nosit kravatu, která je světlejší než košile, ani tzv. tón v tónu. Máte přece trochu víc fantazie. Vyvarujte se žluté a zelené kravaty a také „žertovných“vázanek. Nenoste kravatu, která se váže k nějaké instituci, pokud tam nepatříte.

Pravidla pro nošení pásků platí nejen pro muže, ale i pro ženy. Pořiďte si několik kožených pásků a opravdu je noste – ke kalhotám, k sukním i šatům, k denním, sportovním i večerním. Bez pásku je oblečení nedokonalé. Někdy už můžete v obchodě koupit šaty, k nimž je ušit pásek ze stejného materiálu. Pryč s ním! Působí lacině, nezajímavě, spona bývá z kočičího zlata. Sáhněte raději po pásku koženém.

Pro všechny doplňky platí: zaměřte se na jeden výrazný prvek. Nepřehlédn­utelné náušnice by měly zcela vyřadit okrášlení krku nebo je omezit na jemný řetízek. Nápadný, značně zdobený náhrdelník by měl zredukovat velikost náušnic na minimum. Pokud máte vzorované šaty, jsou tímto výrazným prvkem ony a se šperky byste se měly držet při zemi.

Příště: Čas promocí a maturit

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia