Lidové noviny

Ovocná zelenina

Je oficiálně zelenina. Většina lidí ji však považuje za ovoce a používá ji pouze do sladkých pokrmů. Jde to ale i jinak. Naslano.

-

Reveň? Zatím jsem se nedívala, jestli a kolik ji tento rok bude,“říká Dana Burdová. O vytrvalou rostlinu, která je velmi nenáročná na stanoviště a svými plochými listy trochu připomíná lopuch, se farmářka z Hoření Vinice téměř nemusí starat. Reveň neboli rebarbora roste sama, a tím pádem se velmi často prodává chemicky zcela neošetřená. Po ředkvičkác­h a špenátu je další tuzemskou zeleninou, která se na jaře sklízí. Zelenina? Mnoho lidí rebarboru považuje za ovoce, protože výraznou kyselostí tvoří zajímavý chuťový kontrast ve sladkých pokrmech. Převážně se s ní pečou koláče, plní se jí kynuté knedlíky, dělá se z ní kompot nebo se jako osvěžující marmeláda maže na chleba. Trochu macešsky s jarní lahůdkou ale zacházíme, když přijde na její „zeleninové“použití. Ve Spojených státech bylo v roce 1947 dokonce soudně rozhodnuto, že díky nejčastějš­ímu způsobu konzumace bude rebarbora oficiálně považována za ovoce.

Do našich končin se reveň dostala z Asie. V tamní tradiční medicíně platila za zdroj vitality s blaho- dárnými účinky na zažívací systém. Svůj dnešní název získala na cestě do Evropy, když se rozšířila do povodí Volhy, které se kdysi říkalo Rha, a odtud ji poutníci zvaní barbaros přinesli dále do Evropy. Jméno rostliny lze také odvodit z latinských slov rheum (kořen) a barbarus (cizí, zahraniční). V češtině se používají obě části názvu: reveň i rebarbora. V Evropě se rostlina začala pěstovat v 18. století a pro svůj vysoký obsah minerálů a vitaminů byla zařazena mezi léčivé rostliny.

Zdrojem její výrazně kyselé chuti není vitamin C, ale kyseliny jablečná a citrónová. Další složkou je zdraví nebezpečná kyselina šťavelová, která se však v mladé rostlině vyskytuje jen ve stopovém množství. Podle tradice se ji proto doporučuje sklízet pouze do svatojansk­é noci, tedy 24. června. Pro člověka smrtelnou dávku této látky obsahuje asi pět kg rebarbory, přesto by si těhotné a kojící ženy měli na rebarboru raději nechat zajít chuť. U rebarbory konzumujem­e pouze řapíky, a to výhradně tepelně opracované.

Protože se také velmi hodí ke kozímu sýru anebo jako příloha k bílému masu, představím­e vám rebarboru pro změnu zpracova- nou jako zeleninu. V širší pánvi rozpustíme máslo spolu s olivovým olejem. Přidáme nakrájenou cibuli a smažíme ji zhruba deset minut dozlatova, takže pustí cukry a zkarameliz­uje. Tento proces podpoříme tím, že vmícháme trochu cukru a smažíme oslazenou cibuli dalších deset až patnáct minut. Přidáme rebarboru, kterou jsme předtím nakrájeli na zhruba pět centimetrů dlouhé kousky. Podlijeme bílým vínem, osolíme, přidáme pár listů šalvěje a necháme směs chvíli dusit, až se omáčka zahustí. V tuto chvíli by jídlo mělo být už hotové, protože se rebarbora velmi rychle rozpadá a přesně to nechceme. Rebarborov­ou zeleninu ochutíme a pěkně naaranžuje­me na talíř. K tomu se hodí bílé maso, třeba kuřecí steak. Odvážlivci mohou vyzkoušet vegetarián­skou verzi v kombinaci s bramborový­m knedlíkem nebo s v troubě dokřupava opečenými bramborami.

Sandra Dudek, novinářka a kuchařka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia