Lidové noviny

Místo květů

-

a nejstarší kmen vyřízne. Tím keř zbaví kulturní velkokvěté odrůdy s výraznou barvou. V parku zbude pouze drobnokvět­á mdlá planina.

A „pražský řez“? Tomu se smějí a pláčou nad ním všichni pravověrní zahradníci již dvacet let. V dobách, kdy se začalo šetřit na odbornosti a veřejné zakázky začaly vyhrávat firmy, které už neměly v týmech žádné skutečné zahradníky, vznikl způsob, jak rychle a levně ořezat keře tak, aby vypadaly „zglajchšal­tovaně“.

Pražský řez spočívá v tom, že z keře uděláte „žárovku“nebo „kostku“, což v praxi znamená, že odstraníte vše, co na keři vloni narostlo (podobně jako u živého plotu). Bohužel drtivá většina květnatých keřů má květy založené na loňském dřevě, takže v rámci „péče“město svým daňovým poplatníků­m nechá všechny květy za jejich peníze odstranit. To, co vidíte kvést, jsou jen vnitřní výhony, které zahušťují keř v touze zachránit aspoň něco. Přestože se takto již dnes řeže drtivá většina keřů ve městech, lze říci jen jedno: Kvetoucí keře se sází proto, aby kvetly, nikoliv proto, aby se staly kostkou či žárovkou.

Připravil Ondřej Fous, zahradník

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia