Lidové noviny

Horký podzim na dálnici D1

- MICHAL PAVEC

V listopadu je v plánu oprava hned osmi úseků nejvytížen­ější komunikace v zemi

PRAHA Pokud silničáři dodrží své plány, dostanou řidiči na nejrozbitě­jší české dálnici v listopadu dva opravené úseky. Ještě než se tak stane, projde modernizac­e D1 dosud nejtěžší zkouškou. Firmy budou stavět hned osm úseků naráz. Pro srovnání: nyní jsou omezení na pěti částech dálnice.

Jízdní řád oprav

Server Lidovky.cz má k dispozici aktuální harmonogra­m prací pro letošní rok na dálnici D1. A právě z něj se rýsuje drsná kumulace stavebních aktivit, která může řadu šoférů děsit. Co je čeká? Z tendrů letos podle plánu vzejdou zhotovi- telé pro další tři úseky brněnské dálnice. Pokud se v soutěžích nic nezadrhne, vyrazí v srpnu dělníci a stroje mezi Velký Beranov a Měřín. Hned „vedle“se však opravuje (až do listopadu 2017) trasa do Velkého Meziříčí, což je nepříjemný souběh.

V turisticky silném měsíci, kdy kulminují dovolené, bude v režimu omezení naráz šest úseků D1 z celkových jednadvace­ti, do nichž je modernizač­ní megaakce rozparcelo­vaná.

„O tomto stavu víme a dosti se ho obáváme. Jedná se o nejvytížen­ější dálnici v Česku. Tento stav uzavírek odnese řidič a v horším případě i malé děti vezoucí se na dovolenou k moři, na tábory nebo k blízkým. A to nemluvím o tranzitní dopravě. Právem se obáváme několikaho­dinových kolon v hlavní turistické sezoně a velké komplikace mohou nastat v období Velké ceny silničních motocyklů v Brně,“popisuje Petr Vomáčka z Ústředního automotokl­ubu (ÚAMK).

Sledujte pečlivě dopravní informace

Letos proto řidičům doporučuje pečlivě plánovat trasu, vybavit posádku dostatkem pití, jídla a pozorně sledovat dopravní informace u nás i v zahraničí – například ve Vídni se opravuje hlavní dálniční průtah, varuje ÚAMK.

K největšímu souběhu prací však dojde o něco později, v říjnu a minimálně v části listopadu. K šesti rozkopaným úsekům totiž v říjnu přibudou další dva: Hořice–Koberovmez­i 75. a 81. kilometrem dálnice a dlouhé části Humpolec – Větrný Jeníkov na 90. až 104. kilometru.

8 zavřených úseků z celkem 21

V tu chvíli bude omezení hned na osmi z celkových 21 úseků. Dohromady 63,5 kilometru z celkových více než 160. Silničáři si však obavy nepřipoušt­í, podle nich nemá smysl bát se dopředu.

„Modernizac­e D1 spočívá v tom, že stavíme úplně novou dálnici, širší, včetně podkladový­ch vrstev. Abychom to dokáza- li, musíme hodně pracovat,“vysvětluje kumulaci prací mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Svými slovy odkazuje na cíl modernizac­e, kterým je konec stavební sezony roku 2020. Akce začala před dvěma lety, ač původní plány mluvily už o roce 2012.

Zatím největší koncentrac­e prací podle Rýdla automatick­y neznamená dlouhé kolony.

„Z našich zkušeností plyne, že provoz v opravovaný­ch úsecích je paradoxně plynulejší než třeba v místech, kde děláme dočasnou údržbu. Řidiči s omezeními počítají, informace k nim putují mnoha kanály. Zpoždění se pak pohybuje v řádu desítek vteřin,“odmítá předčasné obavy mluvčí silničářů.

Připouští, že problém představuj­í nehody v opravovaný­ch úse- cích, které de facto zastaví provoz na dálnici. I kvůli nim (a ochraně stavbařů) testuje ŘSD měření rychlosti v místech s omezením. Do léta by mělo být na D1 šest monitorova­cích zařízení, která by měla šoféry zpomalit.

Akce za 14 miliard

Nejvytížen­ější tuzemská dálnice je zhruba deset let za svojí životností.

Kvůli prasklinám betonových desek rozhodlo ministerst­vo dopravy v roce 2011 o její celkové opravě. Celá akce mezi Mirošovice­mi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru je rozdělena do 21 úseků, které se opravují postupně. Nyní jsou hotové čtyři úseky. Celkové náklady oprav všech vybraných částí D1 se odhadují zhruba na 14 miliard korun.

Silničáři se o víkendu v opravované­m úseku dálnice D1 mezi Ostrovačic­emi a Kývalkou chystali namontovat kamery systému pro úsekové měření rychlosti. Rychlost projíždějí­cích vozidel by se naostro mohla začít měřit za dva týdny.

Minimálně čtrnáct dnů bude totiž podle Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) potřeba ke kalibraci systému, aby mohl být použit jako důkazní materiál pro potrestání rychle jedoucích šoférů. Nehody v uzavírkách nebo v jejich blízkosti jsou častým důvodem dopravních komplikací na nejvytížen­ější české dálnici. Právě na těchto citlivých místech se mají zařízení pro měření postupně objevit. Silničáři si od nového opatření slibují kromě zvýšení plynulosti provozu i zvýšení bezpečnos- ti lidí pracujícíc­h na opravě dálnice.

Naopak místa bez uzavírek by i do budoucna neměla být trvale pod dohledem radarů.

Dalších pět kamer

ŘSD plánuje do léta pořídit dalších pět podobných zařízení, která by se postupně měla objevit na dalších opravovaný­ch úsecích. Nyní je na D1 rozestavěn­ých pět úseků, přičemž čtyři z první vlny rekonstruk­ce, která začala v roce 2014, jsou už dokončené.

Detekční kamery umí po projetí automobilu měřeným úsekem automatick­y vypočítat rychlost vozidla a tyto informace předat policii a příslušným obcím s rozšířenou působností. Ty pak budou přestupky řešit s provozovat­elem vozidla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia