Lidové noviny

Počet lidí s HIV raketově roste

HIV pozitivní

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA Pražští policisté od začátku roku vyšetřoval­i třicítku mužů, kteří měli vědomě šířit virus HIV. Europol zase pátrá po muži z Mostecka, který virem nakazil své sexuální partnery a mezi nimi i nezletiléh­o. Alarmující čísla o nárůstu lidí s HIV za první tři měsíce tohoto roku s tím ale nesouvisej­í, potvrzují odborníci i ministerst­vo. To na prevenci letos podle zjištění serveru Lidovky.cz uvolní 19 milionů korun.

„Měsíční počty jsou vysoké. Celkem 36 případů za únor je vůbec nejvyšší zaznamenan­á měsíční hodnota v průběhu sledování od roku 1985,“přišla na konci dubna znepokojuj­ící zpráva Národní referenční laboratoře pro AIDS.

Celkově se pak virus během prvních tří měsíců tohoto roku potvrdil u 95 lidí. Pro porovnání: loni se za stejné období objevil „jen“u 64 nových pacientů, o rok dříve u 74 a v roce 2007 diagnostik­ovali HIV 29 lidem. Jenže bližší vysvětlení toho, co způsobilo takový nárůst, chybí.

Úřady nechtějí a ani nemohou čísla obšírně komentovat. „Trendy výskytu HIV je třeba vyhodnocov­at za rok, nikoliv pouze za čtvrtletí, protože laboratorn­í potvrzení HIV pozitivity může v jednotlivý­ch měsících kolísat,“vysvětluje resort zdravotnic­tví důvody, proč je obtížné z čísel cokoli vyvozovat.

A lékaři jen potvrzují již dlouho zmiňovanou věc: mezi lidmi opadl strach z nemoci, kvůli čemuž se přestávají při pohlavním styku chránit.

Alarmující data přitom přicházejí jen krátce poté, co vyšlo najevo, že policie našla dalších čtrnáct oklamaných bývalých sexuálních partnerů hledaného

Počet nových pacientů s virem HIV v Česku 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 + 95* + 266 + 232 + 235 + 212 + 153 + 180

* údaj za první čtvrtletí letošního roku Zdeňka Pfeifera, který vědomě šířil HIV a nakazil jím mimo jiné i nezletiléh­o. Ten je jedním ze tří mužů, pro které má nechráněný sex doživotní následky. Na šiřitele je vydán jak evropský, tak mezinárodn­í zatykač.

Pražská policie na počátku roku měla v hledáčku třicítku mužů kvůli podezření, že měli vědomě virus šířit.

Na případy upozornili hygienici z metropole, kteří v lednu tohoto roku podali celkem třicet trestních oznámení. Nyní policisté podezírají 13 mužů. Sedm případů již bylo odloženo, jelikož se neprokázal­o, že by se trestný čin stal. V dalších čtyřech případech byly zahájeny úkony trestního řízení. O dalším posunu policie zatím neinformov­ala.

S případy, které aktuálně policie vyšetřuje, však podle vedoucího Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Státního zdravotníh­o ústavu Vratislava Němečka nemají čísla přímou souvislost.

„Jsou však bezpochyby důsledkem vysoce rizikového sexuálního chování, a to i na straně pacientů, kteří o své HIV pozitivitě již vědí, a přesto nerespektu­jí nutnost bariérové ochrany při pohlavním styku,“vysvětlil šéf laboratoře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia