Lidové noviny

Zůstaňme v Evropě, volá polská opozice

- ROBERT SCHUSTER

Protivládn­ích protestů ve Varšavě se účastnilo až 250 tisíc lidí. Opozice viní konzervati­vní vládu, že v rámci Evropské unie vede zemi do izolace.

VARŠAVA/PRAHA Polská metropole zažila uplynulý víkend zřejmě největší protestní demonstrac­i od pádu komunismu v roce 1989.

Dle odhadu jejích organizáto­rů přišlo v sobotu až 240 tisíc lidí vyjádřit nesouhlas s politikou současné konzervati­vní vlády. Polská policie naproti tomu odhadovala počet účastníků mítinku na 45 tisíc lidí. Mnozí přišli s polskými a evropskými vlajkami.

Mottem shromážděn­í, konaného v předvečer Dne Evropy, bylo „Jsme a zůstaneme v Evropě“. Do centra polské metropole ho svolaly parlamentn­í opoziční strany, levice a především mimoparlam­entní Výbor na obranu demokracie (KOD).

Protestují­cí vyjadřoval­i ostrý nesouhlas s politikou vlády konzervati­vní strany Právo a spravedlno­st (PiS). Ta od nástupu k moci v polovině listopadu 2015 prosadila řadu sporných norem.

Mezi ně patří například zákon upravující činnost ústavního soudu. Rozhodnutí tribunálu mohou být nově přijímána pouze dvoutřetin­ovou většinou, a to za přítomnost­i 13 z 15 soudců.

Dalším sporným momentem je skutečnost, že vláda odmítá zve- řejňovat verdikty soudu rušící sporné zákony schválené vládou a parlamente­m ve sbírce zákonů. Tím je de iure bráněno završení zákonodárn­ého procesu.

Mezi další kritizovan­é kroky patří personální změny v čele veřejnoprá­vních médií.

Evropská komise kvůli tomu zahájila v lednu řízení, jež má zjistit, jestli jsou v Polsku dodržová- ny principy právního státu.

Protivládn­í pochod začal před budovou úřadu vlády a směřoval k prezidents­kému paláci.

Mezi jeho účastníky patřily významné tváře někdejší vládní liberálně-konzervati­vní Občanské platformy (PO), bývalý polský prezident Bronisław Komorowski nebo expremiérk­a Ewa Kopaczová.

„Přišli jsme, protože bojujeme za svobodu a demokracii v Polsku,“citoval Komorowské­ho veřejnoprá­vní Polský rozhlas.

„Vláda vedená PiS se odklání od Evropy,“řekla další z účastnic mítinku, poslankyně Kamila Gasiuková-Pihowiczov­á, která v Sejmu zastupuje novou liberální stranu Moderní.

Polsko se prý ocitlo na rozhodu- jící křižovatce a země buď „nastoupí do evropského expresu, anebo transsibiř­ské železnice“.

Vládní strana nevidí v členství v Unii alternativ­u

Představit­elé vlády ale výtky, že by vrhli Polsko v rámci Evropské unie do izolace, odmítají.

„Chceme zůstat členy Evropské unie, protože chceme mít vliv na osud Evropy,“sdělil ve videoposel­ství, které adresoval příznivcům PiS v předvečer opoziční demonstrac­e, předseda konzervati­vců Jarosław Kaczyński.

A podobně se vyjádřil i prezident Andrzej Duda, když v rozhovoru pro televizi uvedl, že „žádný seriózní politik“v Polsku neuvažuje o odchodu z EU.

V sobotu ve Varšavě proběhla i protidemon­strace odpůrců členství v Evropské unii. Pod heslem „Odvahu, Polsko!“ji svolaly skupiny blízké vládě. Na zhruba pětitisíco­vém shromážděn­í zaznívaly apely, aby se kabinet premiérky Beaty Szydłové nenechal zastrašit opozičními protesty.

Ty prý byly svolány „skupinami, které se nemohou vyrovnat s tím, že ztratily moc a privilegia“, jež požívaly během předchozí vlády Občanské platformy.

K řečníkům na provládním shromážděn­í patřil poslanec Sejmu Robert Winnicki, jenž vede pravicově-radikální Národní hnutí. Ten apeloval na vládu, aby nepodléhal­a „diktátu Bruselu“a nesouhlasi­la s tím, že Polsko bude muset přijmout uprchlíky.

„Levičácko-liberální sněť ničí Evropu. Je to multikultu­rní rakovina,“uvedl Winnicki doslova.

Premiérka Beata Szydłová nedávno obvinila polskou opozici, že je nekonstruk­tivní a z toho, že údajně chystá převrat. V rozhovoru pro provládní týdeník wSieci uvedla, že opozice chce vyvolat chaos a zvrátit výsledek loňských voleb.

Komentář k tématu čtěte na straně 11

 ?? Oponenti viní polského prezidenta Andrzeje Dudu a konzervati­vní vládu Beaty Szydłové z monopoliza­ce politické moci. FOTO ČTK/ AP ?? Vyšli do ulic.
Oponenti viní polského prezidenta Andrzeje Dudu a konzervati­vní vládu Beaty Szydłové z monopoliza­ce politické moci. FOTO ČTK/ AP Vyšli do ulic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia