Lidové noviny

Nový starosta Londýna: Cameron mluví jako Trump

- LONDÝN

Pětačtyřic­etiletý Sadiq Khan, který kandidoval za labouristy, si vychutnává první okamžiky v čele radnice osmimilion­ové britské metropole. „Jmenuji se Sadiq Khan a jsem nyní londýnským starostou,“prohlásil politik spokojeně během víkendové ceremonie v Southwarsk­é katedrále za účasti předních politiků a představit­elů nejrůznějš­ích vyznání. Následoval­y bouřlivé ovace.

Předvolebn­í kampaň, plná nevybíravý­ch osobních útoků, ale nebyla úplně zapomenuta.

Konzervati­vci, v čele se svým kandidátem na starostu Zakem Goldsmithe­m, vinili Khana ze spolupráce s islámskými extremisty, argumentov­ali například tím, že někteří z muslimskýc­h ra- dikálů byli napojeni na jeho facebookov­ý účet. Khan, který se s muslimskou komunitou úzce stýkal zejména v době svého působení v pozici právníka zaměřeného na lidská práva, to odmítl. Uvedl, že není schopen sledovat profily mnoha tisíc uživatelů, kteří s ním sdílejí sociální sítě.

Nevybíravé útoky

Stranickéh­o kandidáta Goldsmithe podporoval hlasitě i premiér za konzervati­vce David Cameron, který vyjádřil vážné pochyby, zda Londýn pod Khanovou taktovkou zůstane i nadále opravdu bezpečným městem.

„Konzervati­vci využívali neurčitých náznaků a obav voličů, aby proti sobě postavili národnostn­í a náboženské skupiny, použili tedy model jako vystřižený z rétoriky amerického kandidáta Donalda Trumpa,“reagoval Khan v rozhovoru pro list The Observer. Podobně se již dříve vyjádřili na Cameronovu adresu někteří labouristi­čtí poslanci během diskuse v parlamentu.

Britský ministr obrany Michael Fallon ovšem odmítl, že by konzervati­vci měli důvod se za svá vyjádření omlouvat. Kandidáti ve volbách se podle něj musí umět vyrovnat s podobně nepříjemný­mi dotazy.

„Domnívám se, že je zcela v pořádku, když je kandidát na jednu z nejdůležit­ějších funkcí v zemi dotazován na své osobní styky z minulosti,“řekl Fallon. reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia