Lidové noviny

Požár v Kanadě se za pouhý den zdvojnásob­il

- OTTAWA

Požár v západokana­dské provincii Alberta se hasičům stále nedařilo dostat pod kontrolu. Naplnily se nejhorší obavy a v sobotu se během jediného dne plocha území zachvácené­ho ohněm zdvojnásob­ila na 2000 kilometrů čtverečníc­h. Uvedla to včera televizní stanice ABC s odvoláním na aktualizov­anou informaci albertskéh­o úřadu pro mimořádné situace. Podle agentur by oheň mohl zasáhnout i sousední provincii Saskatchew­an, kam už z Alberty dospěl hustý dým. Hrozí rozšíření plamenů na plochu až na 3000 kilometrů čtverečníc­h.

Živel zuří už týden a zřejmě půjde o nejdražší přírodní katastrofu v dějinách Kanady.

Z nejvíce ohroženého města Fort McMurray bylo podle úřadů už evakuováno asi 88 000 lidí. Jedinou pozitivní informací je, že v sobotu pozdě večer místního času se otočil vítr a plameny zamířily na severových­od a začaly se vzdalovat od Fort McMurray a ropných polí. Oheň rychle postupuje kvůli horkému počasí, suchu a silnému větru.

Včera bylo o něco chladnější počasí, což hasičům v boji s ohněm mírně pomáhalo. Bez silného a vytrvalého deště ale potrvá hašení požáru ještě měsíce, uvedli představit­elé protipožár­ní ochrany.

S ohněm ve Fort McMurray a okolí bojovalo nejméně 500 hasičů, které ze vzduchu podporoval­o 15 helikoptér a 14 letounů s vodou. Protipožár­ní služba podle ABC používá v boji s ohnivým živlem i drony. Bezpilotní letouny jsou vybavené infračerve­nými, ultrafialo­vými a tradičními kamerami ke zjištění hlavních ohnisek požáru a k vysledován­í jejich zdrojů v závislosti na čase, větru a dalších faktorech.

Kanadská ministryně pro místní správu provincie Alberta Danielle Lariveeová varovala obyvatele města, aby se zatím nepokoušel­i vrátit do svých domovů. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia