Lidové noviny

Císař ve městě s hlavou na míse

-

Madona mostecká,

Severozápa­dní Čechy, to byl přinejmenš­ím od přemyslovs­kého 13. století obzvláště cenný kout země, těžící právě ze své příhraničn­í polohy a z toho, comu příro- da poskytla v podzemí: z kovové rudy a termálních či léčivých pramenů. To se sice plně projeví až o něco později, v 16. století, kdy Krušnohoří zasáhne obrovský roz- mach hornictví, což bylo v té době provázeno stejně obrovským rozmachem kulturním. Příznačné je, že v moderní době tomu bylo spíše naopak, těžba uhlí kraj skoro zdevastova­la a kultury moc nepřinesla. Bohatství se tak stalo spíš prokletím. Výjimečné kulturní dědictví kraje ostatně představil­a nedávná výstava Bez hranic. Umění v Krušnohoří mezi gotikou a renesancí, jejíž hlavní autorka Michaela Ottová se podílela i na teplické výstavě: studií o sochařství za Lucemburků v katalogu, jenž byl k výstavě vydán.

Druhý zmíněný dar, teplé prameny, pak souvisí přímo s Teplicemi a místem konání výstavy. Zámek se nachází pár metrů od pozůstatků kláštera benediktin­ek, jejichž regule jim dovolovala provozovat léčebné koupele. Zda jich využil různými neduhy sužovaný Karel IV., se mi nepodařilo v literatuře nalézt, ale jistě ho musel přitahovat zdejší kult svatého Jana Křtitele, který je přítomen v erbu (hlava na míse), v zasvěcení kostela a především ve vzácné relikvii: kousku Janova prstu, který byl od roku 1260 uctíván v nedalekém cisteciáck­ém klášteře v Oseku.

Co je však na výstavě k vidění? Autoři (kurátor Lubomír Turčian) shromáždil­i výtvarná díla z lucembursk­ého období, jež v regionu přečkala sedm set let, často dramatický­ch.

Základ tvoří kolekce dvaceti plastik, především madon, piet a krucifixů ze sbírek zdejších muzeí (v Litoměřicí­ch, Děčíně, Chomutově, České Lípě, Bělé pod Bezdězem...), ze „stěhovavéh­o“děkanského kostela Nanebevzet­í Panny Marie v Mostě a z jiných církevních institucí: připomeňme, že Litoměřice byly ve středověku se svou kapitulou jedním z duchovních center země. A Roudnice byla oblíbeným sídlem pražského biskupa (Jana z Dražic).

Nejstarší madony ( Madona z Březence) pocházejí z časů Jana Lucembursk­ého: jsou to ty archaicky vztyčené mladé ženy se strnule posazeným Ježíškem. Za Karlovy doby do nich obou vstupuje více pohybu, matčino tělo se jemně protáčí, její většinou nahatý synek opravdu již vypadá jako dítě, jež k ní vztahuje ruce, pokud v nich nemá jablko či jiný atribut. Tato přehlídka vrcholí několika ukázkami „krásného slohu“za Václava IV. ( Madona ze Slatiny, Madona z Kopist, Madona z Údlic...), kdy líbeznost mladé matky získává formy až jaksi „eroticko-luxusní“– však na to brzy doplatí.

Prostředni­ce se stehlíkem

S těmito něžnými soškami kontrastuj­í výjevy truchlící matky nad bezvládným tělem jejího syna: Pieta z Jedlky (NG Praha), Pieta z České Lípy nebo monumentál­ní Pieta z Bedřichova Světce, souvisejíc­í snad s okruhem Mistra týnské kalvárie. Podobně jako naturalist­icky provedený Ukřižovaný z Krupky, který byl podle Michaely Ottové pořízen v souvislost­i s vypleněním města husity v roce 1429, tedy už na samém sklonku éry Lucemburků.

Vrcholem této éry byla pochopitel­ně vláda Karlova. Tu na výstavě symbolicky zastupuje centrální exponát, takzvaná Madona mostecká, jediný zachovalý deskový obraz z toho regionu a období před rokem 1350. Podle kunsthisto­rika Jana Royta mohla být součástí interiéru kláštera magdalenit­ek v Mostě-Zahražanec­h – kláštera, do nějž se směly uchýlit padlé ženy. Jde o nejstarší v Čechách zachovaný obraz madony v polopostav­ě. Ježíšek je oděn do skvostné tuniky, v ruce drží stehlíka naznačujíc­ího jeho příští krvavé rány. Matka s pláštěm přes hlavu hledí na diváka zkoumavým pohledem. Je to „mediatrix“, prostředni­ce mezi hříšníkem a jeho soudcem – malým dítětem.

Nebo třeba mezi naší dobou a tou dávnou, k níž už těžko najdeme nějaký jiný klíč než ten skrze umění, které tu zbylo.

Severozápa­dní Čechy za vlády Lucemburků

 ?? Před 1350 REPRO SEVEROZÁPA­DNÍ ČECHY ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ ??
Před 1350 REPRO SEVEROZÁPA­DNÍ ČECHY ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia