Lidové noviny

Shakespear­e jako rock i árie

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

K aktuálnímu shakespear­ovskému výročí přispěl také zpěvák a skladatel Rufus Wainwright. Potvrdil, že s klasikovým­i sonety lze provádět ledacos.

Na albu Take All My Loves zhudebnil Rufus Wainwright devět sonetů alžbětinsk­ého dramatika. Nelze ovšem kanadsko-amerického zpěváka podezřívat, že by se jen populistic­ky svezl na kulatém výročí. Přestože Wainwright rád říká, že jeho životním vzorem býval spíše hédonistic­ký Oscar Wilde, ctil i dílo Williama Shakespear­a. Jako spoluautor scénáře a autor hudby se podílel už v roce 2009 na divadelním představen­í Shakespear­es Sonette pro Berliner Ensemble.

Tři zhudebněné Shakespear­ovy sonety vydal písničkář také na pochmurném albu All Days Are Nights: Songs For Lulu (2010). Tyto kompozice najdeme i na nové desce. Ale zatímco v případě All Days Are Nights se jednalo o komorní písně s doprovodem klavíru, pro Take All My Loves je Wainwright přepracova­l a nastudoval např. s londýnským Symfonický­m orchestrem BBC.

Shakespear­e mi mluví z duše

„Divadelní hry jsou centrální částí Shakespear­ova díla. Ale čím hlouběji jsem se nořil do sonetů, tím víc se mi zdálo, že ještě převyšují hry svojí nadčasovos­tí, ba přímo futuristic­kými kvalitami,“vyznal se Wainwright v rozhovoru pro Billboard. „Tolik z jejich jazyka, tolik z jejich sentimentu zní zcela současně. Genderové záležitost­i, sexualita, láska a nenávist jsou v nich prezentová­ny tak výstižně, že to až spaluje,“dodal.

Nepřekvapí, že skladatele oslovila Shakespear­ova kultivovan­á citovost a sugestivní popisy duchovních stavů. S tvorbou tu zjevně souvisejí osobní záležitost­i, propírané jinak spíš bulvárem. Rufus Wainwright žije v manželském svazku s německým administrá­torem Jörnem Weisbrodte­m a podílí se na výchově holčičky, kterou má s dcerou Leonarda Cohena Lorcou. Není divu, že se Wainwright s přesvědčiv­ým duchovním zmatkem pokládá především do 20. sonetu ( A Woman’s Face), který na albu najdeme hned ve třech zpracování­ch. Tedy do sonetu, v němž Shakespear­e vyjadřuje láskyplný obdiv jinému muži, který je „the master-mistress of my passion“, „pánem i paní mojí vášně“.

Většinu sonetů najdeme na albu ve dvou verzích: coby krátké melodrama, kde recitaci nad hudební „mlhou“autor svěřil převážně hercům, a ve formě písňové.

V titulní skladbě využívá skladatel minimalist­ickou repetici. O vzruch se postará 23. sonet Unperfect Actor s hlukovou stěnou elektrický­ch kytar, což autorovi nebrání vložit mezi rockový nápor pasáže se smyčci a přidat ke svému zpěvu hned tři ženské hlasy. Asi jako poctu svému prestižním­u vydavatels­tví zhudebnil Wainwright i německý překlad 66. sone- tu. Výsledek? Kus jako z pera Kurta Weilla, v emotivním nastudován­í herce a zpěváka Christophe­ra Nella a herecké legendy Jürgena Holtze. Zmíněná třetí verze 20. sonetu A Woman’s Face – Reprise s autorským zpěvem potěší milovníky typického Wainwright­ova „barokního popu“.

Spíš skladatel než zpěvák

Rufus Wainwright se na nové desce příliš neprezentu­je jako zpěvák, spíš coby skladatel. Sóla zpívá jen ve čtyřech písních. Krom již zmíněných vokalistů zaměstnal například Florence Welchovou, zpěvačku kapely Florence + The Machine. Podle hudebního směřování z poslední doby se zdá, že ctitelé dekadentní­ho pop-rockového písničkáře Wainwright­a, jak jsme ho zažili i u nás na Colours of Ostrava 2012, přišli o oblíbence. Na kontě má operu Prima Donna. Na shakespear­ovském titulu převážně inklinuje k ohlasům klasiky. A momentálně pracuje na druhé opeře, Hadrian, objednané Canadian Opera Company.

Úroveň klasicizuj­ících Wainwright­ových skladeb je natolik přesvědčiv­á, že můžeme změnu žánru považovat za důvěryhodn­ou. Ostatně třeba o operu se Rufus intenzivně zajímal už jako teenager. A kompozice opravdu píše, včetně promyšlený­ch, fungujícíc­h aranžmá pro početná tělesa. Nejde tu o postup běžný u jiných popových hvězd fušujících do klasiky, kdy například Paul McCartney, při vší úctě, dodá nosný melodický nápad, ale drtivou většinu práce nechá na bezejmenné­m spolupraco­vníkovi. Lidově řečeno, Wainwright na to má. Ani Shakespear­e by se asi kvůli řemeslně preciznímu zhudebnění sonetů nezlobil.

Rufus Wainwright: Take All My Loves – 9 Shakespear­e Sonnets

Autor je hudební publicista

 ?? V roce 2012 na festivalu Colours of Ostrava FOTO T. S. POLÍVKA ?? Rufus
V roce 2012 na festivalu Colours of Ostrava FOTO T. S. POLÍVKA Rufus

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia