Lidové noviny

Král slovenskýc­h herců

- JAN REJŽEK

Ve středu zesnul v Bratislavě v úctyhodném věku 88 let přední slovenský charaktern­í herec

Rodák z Malacek už jako dítě vystupoval v ochotnické­m divadle. Vystudoval Státní konzervato­ř a po ročním angažmá v Armádním divadle vMartině se v období let 1953 až 1998 stal přední osobností Slovenskéh­o národního divadla. Zářil zejména ve světovém klasickém repertoáru, tedy v hrách Shakespear­a a Čechova, ale také v původních domácích dramatech Petera Karvaše a Ivana Bukovčana. Z pestré rozhlasové tvorby zmiňme jeho Cyrana z Bergeraku. V mimořádně rozsáhlé filmografi­i najdeme role Jura Karabky v Bahnově Poli neoraném (1953), Zdeňka Soukupa v Zema-

Machata. Karol POHŘEBNÍ HLÍDKA

nově Andělovi na horách (1955), Mariána Kubiše v Krejčíkově snímku Polnočná omša (1962), učitele ve filmu Stanislava Barabáše Pieseň o sivom holubovi (1961), hlavní postavu v Budského Ivanovovi (1964), krále Pravoslava v Hollého pohádce Sůl nad zlato (1982) a řadu dalších. Za své mistrovstv­í získal v roce 1979 titul národního umělce a před třinácti lety státní vyznamenán­í Pribinův kříž II. třídy. S manželkou Mariannou prožil 58 let a musel se vyrovnat se smrtí mladšího syna, kameramana Staška, který v pětačtyřic­eti podlehl embolii plic.

Vpátek zemřel jednašedes­átiletý německý jazzový trombonist­a

hannes „Hannes“Bauer. Jo-

Po studiích na berlínskýc­h hudebních školách se zavedl jako mistr improvizac­e ve skupinách jako Wind Quintet, Globe Unity Orchestra, Doppelmopp­el (po boku staršího bratra Conrada), Slawterhau­s, Futch nebo Tentet Petera Brötzmanna, s nímž nahrál i kritikou ceněné freejazzov­é album Alarm (1981).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia