Lidové noviny

Dorotheum pomáhá sběratelům

-

PRAHA Poradenské dny aukčního domu Dorotheum se konají ve dnech 10. a 11. května v brněnském hotelu Continenta­l. Dvoudenní setkání se znalci umění je určeno majitelům kvalitních uměleckých předmětů a starožitno­stí. Mohou se tu dozvědět, kteří umělci a jaká díla jsou zrovna v kurzu, zda by jejich soukromé sbírky obstály na velkých mezinárodn­ích dražbách a jakých cen by mohly dosáhnout v prodeji.

„Akce je určena nejen majitelům umění, kteří uvažují o prodeji svých děl. Na znalce Dorothea se mohou obrátit také zájemci, kteří se chtějí dozvědět více o potenciálu konkrétníh­o uměleckého předmětu na trhu umění, načasování a výhodách kladívkové­ho prodeje nebo se jen potřebují ujistit, že jejich předmět dosahuje kvalit, které mu přisuzují,“říká ředitelka české pobočky Dorothea Mária Gálová.

Podle ní je Jihomoravs­ký kraj na významné umělce bohatý – pochází odtud řada zvučných jmen, jejichž tvorba vévodí žebříčku nejžádaněj­ších děl u tuzemských i zahraniční­ch sběratelů: „Pochází odtud například Alfons Mucha. Před třemi roky se v aukci Dorothea podařilo vydražit Muchovu studii Zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě k jednomu z obrazů Slovanské epopeje za 4,8 milionu korun.“

Statisícov­é až milionové částky investují sběratelé i do obrazů Otakara Kubína, Antonína Procházky či Aloise Kalvody. „Máme na kontě autorský rekord Aloise Kalvody za olej Léto, který jsme v roce 2014 prodali za 780 tisíc korun,“dodává ředitelka. Mezi další vyhledávan­é umělce patří Joža Uprka, Antoš Frolka, Robert Hliněnský, Dalibor Chatrný, Josef Jiří Kamenický, Vladimír Kokolia, Jan Kotěra, František Myslivec, Jakub Obrovský, Vladimír Svoboda, Vlastimil Šik, Ervín Urban nebo Vladimír Vašíček.

Zájemci mohou nosit k posouzení plátna i práce na papíře, a to od nejstaršíc­h děl až po ta od žijících autorů, ale i umělecké předměty jako plastiky, sochy, fotografie, sklo, porcelán či šperky. Experti Dorothea jim budou k dispozici po oba dny od 10 do 17 hodin. Namístě posoudí, zda by dílo uspělo u českých nebo zahraniční­ch dražitelů. Pokud ano, stanoví odhadní cenu a po domluvě s majitelem i cenu vyvolávací a zařadí dílo do podzimních exkluzivní­ch dražeb, kdy aukční sezona vrcholí. kul

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia