Lidové noviny

Europeizac­e Ameriky

Spojené státy americké ztrácejí svou výjimečnos­t v rámci Západu

-

Primárky (prakticky) skončily a Ameriku čeká šest měsíců kampaně před volbami v listopadu. Při zahlcení denními či týdenními peripetiem­i, obraty, skandály a „spiny“Trumpa i Clintonové bychom však neměli pominout jeden fenomén dlouhodobý, zásadní.

Amerika se politicky europeizuj­e. Výsledkem primárek je europeizac­e obou hlavních stran. To je jejich nejzávažně­jší a přitom nejméně reflektova­ný důsledek. Amerika ztrácí svou výjimečnos­t v rámci Západu, výjimečnos­t vůči „EU-Kanadě“.

Co tím míním? Demokratic­ká strana se stala sociálněde­mokraticko­u stranou evropského typu. Poslední americký prezident, demokrat, ale nikoli sociální demokrat byl Bill Clinton. První americký sociálněde­mokratický prezident je Barack Obama, který dostal pod státní kontrolu 17 procent ekonomiky (tolik dávají Američané na zdravotní péči, již on státem ovládl). Pro levé křídlo Demokratic­ké strany je to málo, proto tak silná podpora otevřeného socialisty Bernieho Sanderse v primárkách. Hillary nominaci sice získá, ale aby usmířila jeho stoupence, bude se muset posunout doleva více, než by sama chtěla. Důsledkem Obamy a primárek 2016 je plná socializac­e Demokratic­ké strany. Je neodlišite­lná od evropských socialistů.

A nominací Trumpa se europeizuj­e i Republikán­ská strana. Na prezidents­ké úrovni přestává být stranou konzervati­vní a stává se nacionalis­ticko-populistic­kou.

Konzervati­vci nařčeni z fašismu

Vysvětlím. Za poslední půlstoletí západní levice postupuje vpřed a pravice před ní v posledku vždy kapituluje – v Evropě. Je to „Vichy pravice“(evropští lidovci, liberálové). Za tu dobu se v Americe proti nejen levici, ale i tamní „Vichy pravici“zformovalo hnutí, které dostalo název „konzervati­vní“a které vedli politici jako Barry Goldwater a Ronald Reagan (v Británii Margaret Thatcherov­á). V ekonomice a domácí politice prosazoval­o nízké daně a malý stát, v kultuře a morálce židovsko-křesťanské hodnoty a v politice zahra- ničněbezpe­čnostní vojenskou sílu a neporazite­lnou obranu. Levice s těmito postoji nesouhlasí, což je o. k., ale navíc je i nenávidí a démonizuje (není konzervati­vce, který by levicí nebyl nařčen z fašismu).

Přitom všechny tři postoje jsou univerzali­stické a idealistic­ké: nízké daně a malý stát nikoli z nenávisti vůči chudým, ale z lásky ke svobodě volby lidí. Kritika potratů nikoli z bigotní nenávisti k ženám, ale proto, že jsou-li nenarozené děti lidmi, pak hnutí pro život je tím nejušlecht­ilejším lidskopráv­ním zápasem doby. A zajisté mírumilovn­í humanisté simusejí ošklivit militarism­us, jenž například před sto lety vedl k první světové válce, leč celou perspektiv­u změnila tři jména: Hitler, Stalin, Churchill. Ve světě Hitlera a Stalina potřebujet­e Churchilla; ve světě, v němž žijeme, je vojenská síla svobodných zemí politickou volbou, ale i morální povinností, mají-li společnost­i politické svobody a lidských práv přežít a nezmizet z povrchu země.

V Evropě kromě „Vichy pravice“kola- borující s levicí (tzv. pravý střed) existuje i to, čemu se říká „extrémní pravice“, jež je nacionalis­tická až xenofobní. Vůdčím příkladem je francouzsk­á Národní fronta (FN). Trump je transplant­átem této „alternativ­ní pravice“do USA. Opouští idealistic­ký univerzali­smus reaganovsk­ého konzervati­smu a nastoluje partikular­ismus etnonacion­alismu. Stejně jako FN říká: V ekonomice méně státu? Ne; levice chce socialismu­s a privilegia pro chudé, barevné a sexuální menšiny, my chceme socialismu­s a privilegia pro bílou střední třídu. Posvátnost lidského života? Ne, ať jen barevné a tmavé ženy na potrat jdou. A zahraniční politika? Mišmaš; na jedné straně izolacioni­smus, na straně druhé slib rychlého zničení islamistů; na straně jedné obdiv k Putinovi, na té druhé „nápad“rozstřílet ruské stíhačky přelétávaj­ící nad americkými křižníky…

Obavy z demagogie

„Sofistikov­aní“Evropané, kteří si ošklivili americkou výjimečnos­t (danou americkým konzervati­smem), se mohou z europeizac­e Demokratic­ké strany radovat. Ale otázkou je, zda se budou a mají radovat i z europeizac­e Republikán­ské strany v podobě Trumpa. Já za sebe říkám, že představa USA coby politické „Makrobelgi­e“mě žádným nadšením nenaplňuje.

Obama, Sanders, Clintonová, Trump, to vše jsou příznaky europeizac­e Ameriky. Její otcové zakladatel­é si ošklivili dvě formy vlády: absolutist­ickou monarchii a přímou demokracii. Proto ustavili republiku s ústavním omezením moci a s demokracií nepřímou. Měli obavy z demagogick­ých „tribunů lidu“typu Trumpa.

Pokud si ošklivíte Trumpa a vše, co znamená, Americe nyní nepomůžete. Můžete ale pomoci sobě. Prvním krokem by měla být změna škodlivé a hloupě zavedené přímé volby prezidenta zpět na nepřímou. Druhým zvýšení výdajů na obranu země a spojenců.

Autor je publicista, analytik, ředitel Občanského institutu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia