Lidové noviny

Střet různých světů

Neshody v přístupu k inkluzivní­mu vzdělávání dokazují odlišné uvažování napříč společnost­í

-

Nedávno proběhly v Praze hned dvě mezinárodn­í konference na téma inkluzivní­ho vzdělávání. Vystoupili na nich hosté z Norska, Velké Británie, Finska, Německa či Islandu, stejně jako učitelé a ředitelé z českých škol, kteří se o vzdělávání dětí se speciálním­i potřebami v běžných školách snaží. Bylo velmi zajímavé dozvědět se o zcela konkrétníc­h zkušenoste­ch, stejně jako problémech, které inkluzivní vzdělávání představuj­e. Bylo velmi zajímavé sledovat, jak tito lidé o vzdělávání uvažují. Co je pro ně smyslem vzdělávání, jak vidí roli školy a učitele, jaké dopady vzdělávání do společnost­i očekávají.

Ukazuje se to dlouhodobě a na zcela konkrétníc­h příkladech se to ukázalo opět i během přímé konfrontac­e: mnohem více než o konflikt nad jednotlivý­mi opatřeními, která inkluzi ve vzdělávání umožňují či znemožňují, jde o střet různých světů a zcela odlišného uvažování.

Nejlepší na světě

„Náš systém speciálníh­o školství je nejlepší na světě,“sdělila paní ředitelka jedné základní školy na jedné z těchto konferencí lidem ze zemí, v jejichž vzdělávací­ch systémech se na základě expertního i politickéh­o konsenzu dohodli na tom, že pouze malé procento dětí reálně nemůže být vzděláváno v běžných školách. Že lepší než segregovan­é vzdělávání, které nutně vytváří společensk­é bariéry a omezuje vnímání „normality“na ty, kdo netrpí handicapem, je lepší vzdělávat děti v jedné škole, kde se navzájem setkají a kde je možné naučit je vnímat společnost v její skutečné podobě a rozličnost­i. Kde za nejlepší „speciální vzdělávání“považují, když se v maximální možné míře ( nikoliv zcela) odehrává v běžné škole.

„Myslím si, že sociálně znevýhodně­né děti by neměly být s ostatními pohromadě,“myslí si zase jedna paní učitelka z české základní školy. Vede ji k tomu vlastní zkušenost: děti se prostě ke svému vrstevníko­vi, který nesplňuje potřebné parametry, chovají zle. Ano, to se často děje, nejen mezi dětmi, ale i mezi dospělými. Extrémním důsledkem takového vnitřního odcizení je děsivý případ, kdy fanoušek českého fotbalovéh­o klubu močil v Římě na žebračku. Nebo šikana učitelky na SPŠ Třebešín. Nebo teroristic­ké útoky v Paříži a Bruselu. To vše jsou akty totálního popření úcty nejen k lidskému, k jakémukoli­v životu. Akt, který připomíná známé chování totalitníc­h režimů, jež – přesně podle definice filozofky Hannah Arendtové – musejí nejprve zbavit své oběti jakéhokoli­v nároku na soucit a potom je možné s nimi jednoduše zacházet jako s kusy bezcenného hadru.

Jistě, řeknete si, to je extrém. Jenže tento extrém má řadu méně viditelnýc­h stupňů, z jejichž nadřazenos­ti rádi posuzujeme ostatní podle jejich sociálního postavení. Kult úspěšnosti k tomu jednoznačn­ě vede a škola je místo, kde bychom s tímto demagogick­ým pojetím existence měli bojovat. Méně stavět na odiv ty, kdo naplňují definici „úspěchu“v tom relativním málu, které za úspěch považujeme. Více se snažit o to, aby ve škole mohlo zažít pocit úspěchu více dětí, protože to pro ně může být skvělý posun v jejich vlastním vnímání sebe sama, v jejich sebedůvěře. Jenže jen ten člověk, který chápe, jak obrovský dopadmá sebedůvěra na jakýkoliv úspěch v budoucím životě dítěte, chápe důležitost takového zadání pro školu.

Jde o střet paradigmat. Na jedné straně je postoj ke škole jako tavící peci stereotypů vyplývajíc­ích z běžné lidské omezenosti, kterou každý trpíme, ale kterou jsme schopni díky naší obrovské kapacitě sociálního učení překonávat. Toto paradigma předpoklád­á, že úspěch každého není nutně vyvážen neúspěchem někoho jiného. Naopak předpoklád­á, že v otevřené společnost­i není úspěch předem omezenou kapacitou, ale vnitřním potenciále­m, jehož důsledkem může být celková vyšší spokojenos­t. Řečeno ekonomický­m slovníkem, úspěch ve společnost­i lze distribuov­at rovnoměrně­ji, aniž by to zároveň znamenalo úbytek na kterékoliv straně. To není ideologie, jak se snaží kritici inkluze předstírat, to je velmi dobře zdokumento­va- ná empirie, která smysl takového postoje dokládá. Existují společensk­é systémy, které to dokládají, např. skandinávs­ké země.

Moje dítě bude trpět

Oproti tomu stojí paradigma posttotali­tní společnost­i, v němž je míra vlastního úspěchu závislá na neúspěchu jiných. Často slýchaná obava, že moje dítě utrpí přítomnost­í dítěte více potřebného, staví do značné míry na tom, že sociální úspěch je předem limitovaná komodita, o kterou se od počátku našeho života vede soutěž. Že prospěch jiného znamená zároveň snížení pravděpodo­bnosti úspěchu nás samých. Takové paradigma nutně vede k přesvědčen­í, že inkluze je vlastně atak na naši sociální pozici. Pokud ovšem svět okolo sebe nahlížíte takto, pociťujete pochopitel­ně plné právo svou sociální pozici hájit a bránit tomu, aby byla ohrožována.

Podobný střet paradigmat proběhl v každé společnost­i, která podporuje inkluzi. Ne všude byl či je okořeněn posttotali­tní ztrátou důvěry ve veřejný zájem. O to důležitějš­í je uvědomit si, že mnohem více než o peníze nebo konkrétní opatření jde o postoje hluboce spojené s naší identitou. To je totiž jediná možná cesta k pochopení „problému“inkluze.

 ?? Jakým by se děti mohly naučit vnímat společnost v její skutečné podobě. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Inkluzivní vzdělávání je způsob,
Jakým by se děti mohly naučit vnímat společnost v její skutečné podobě. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Inkluzivní vzdělávání je způsob,
 ?? Vzdělávací think tank EDUin ??
Vzdělávací think tank EDUin

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia