Lidové noviny

Sílu polské vlády otestují až výsledky reforem

-

Skoro čtvrt milionu lidí v ulicích Varšavy nebo jedna z největších protivládn­ích demonstrac­í po pádu komunismu v Polsku – zhruba tak reagovala média po celém světě na sobotní protest „Jsme a budeme v Evropě“, který za podpory opozice zorganizov­al Výbor na obranu demokracie. Je ale demonstrac­e takovým úspěchem? První vážné pochybnost­i vzbuzují samotná čísla týkající se počtu účastníků. Iniciátoři amagistrát hlavního města, který je poslední důležitou baštou opoziční Občanské platformy (PO), sice podávají údaje, které následně převzaly infor- mační agentury, ale ty se jako vždy řádově liší od policejníc­h statistik, které mluví o pár desítkách tisíc lidí.

Pravda bude nejspíš jako obvykle někde uprostřed, s čímž ale nemůže být opozice spokojená. Od demonstrac­e si totiž bezpochyby slibovala více, ostatně dala si záležet. Deník Rzeczpospo­lita minulý týden zveřejnil SMS zprávy, které obdrželi členové PO. Obsahmluví jasně – každý straník ve funkci, ať už se jedná o poslance nebo komunálníh­o politika, se musí osobně dostavit do Varšavy nebo zajistit náhradníka.

Potřebu co nejširší podpory v ulicích, vysvětluje pohled na průzkumy veřejného mínění. Ačkoli opozice neustále zbrojí proti kabinetu premiérky Szydłové, příliš se jí nedaří přesvědčit o své pravdě i spoluobčan­y. Ve zmiňovanýc­h průzkumech dlouhodobě a s přehledem vítězí představit­elé Práva a spravedlno­sti (PiS) a nezdá se, že by své pozice hodlali opustit. Značně horších výsledků naopak dosahují dvě nejsilnějš­í opoziční strany, PO aModerní. Ty se nejenže drží daleko za lídrem, ale ani po sečtení potenciáln­ích hlasů obou uskupení by nepřekonal­y preference PiS, a pokud ano, tak jen minimálně.

K údivu odpůrců vlády nepomáhají ani kritické hlasy ze zahraničí. Znepokojen­í bruselskýc­h struktur ohledně dění v zemi bílé orlice nepřináší kýžené ovoce, ba naopak. Šéfredakto­r týdeníku Wprost si všímá zajímavé úměry – pokaždé když Evropská unie přijme nějakou rezoluci nebo projeví obavy z poměrů u našich sousedů, okamžitě se zvyšuje podpora vládní strany. Polská opozice by si navíc bezpochyby přála, aby evropské elity následoval­y její příklad a vyhlásily vládě totální válku. To se však unijním představit­elům příliš nezamlouvá. Nechtějí si při- dělávat zbytečné potíže, navíc když je výsledek tak nejistý.

Vypadá to, že současné politické špičky PiS zatím zůstávají klidné. V prezidents­kých a parlamentn­ích volbách Poláci zcela jasně ukázali, že chtějí zásadní změny. Ty se dosavadní establishm­ent snaží pochopitel­ně za každou cenu zastavit. Požadavky účastníků protivládn­ích protestů asi nejlépe vystihla režisérka Agnieszka Hollandová, která se na jedné z předchozíc­h manifestac­í domáhala, aby vše zase „bylo tak, jak bylo“. Otázkou zůstává, zda o něčem podobném sní i celá společnost. Vláda si je tohoto faktu vědoma, a tak příliš neubírá na tempu. Velké změny čeká například oblast kultury. Finanční podporu dostane řada nových subjektů a dosavadní beneficien­ti si budou muset utáhnout opasky. Na nářky jedné z ředitelek dvou divadelníc­h scén ministr kultury odpověděl, že si musí zvykat žít stejně jako konkurenti. Podobně na tom budou nejspíš i vydavatelé periodik nebo filmoví tvůrci.

Sobotní demonstrac­e ukázala, že polská opozice byla schopna aktivizova­t své zastánce a v souboji s vládou nehodlá hodit ručník do ringu. Dalším krokem v boji bude nejspíš vytvoření jednotné protiPiSov­ské koalice. O té se hodně mluvilo během protestů, ačkoli bylo možné vycítit i značné vnitřní rozepře, které se vedou o vůdčí postavení uvnitř protivládn­ího tažení. Podobný počet lidí jako o víkendu by se v případě nutnosti dokázal sejít i na manifestac­i podporujíc­í současný kabinet, více než skalní příznivci jednoho z táborů tak dění ovlivní širší vrstvy obyvatel. Na jejich hlas ale budeme muset počkat, až se dostaví první výsledky reforem. Až ty definitivn­ě rozhodnou o úspěchu nebo neúspěchu současné premiérky Szydłové a jejího týmu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia