Lidové noviny

Česko našláplo k další dotační blamáži

Horší než minule

- VOJTĚCH WOLF

Čerpání peněz z evropských fondů v aktuálním dotačním období začalo s větším zpožděním než v letech 2007 až 2013. Rýsuje se tak podobný problém jako minule: že Česko bude opět vracet desítky miliard.

PRAHA Již déle než dva roky mohou firmy čerpat peníze z evropských fondů v aktuálním dotačním období 2014 až 2020. První z nich se však k financím z Bruselu dostaly teprve před pár týdny. Oproti předchozím­u období to znamená trojnásobn­é zpoždění.

Odborníci, kteří se dotacemi z EU zabývají, proto varují: Česko bude muset vracet násobek částky než za minulé období 2007–2013. Tehdy podle ministerst­va průmyslu a obchodu (MPO) nestihlo využít mezi 30 až 40 miliardami korun z celkového sedmisetmi­liardového balíku.

„Jestliže za minulé dotační období vrací Česko několik desítek miliard korun aMPO, které tehdy bylo první, začalo se sedmiměsíč­ním zpožděním, tak v současné situaci, kdy máme 21 měsíců zpoždění, musí opět dojít k tomu, že do roku 2020, respektive 2023, dokdy na to máme čas, peníze opět nedočerpám­e,“tvrdí Lukáš Němec, šéf společnost­i Erste Grantika Advisory, která firmám radí při získávání dotací z EU.

Podle něj hrozí, že Česko bude vracet i dvojnásobe­k minulé částky, tedy až 80 miliard. V Bruselu přitom čeká na čerpání 21 miliard eur (570 miliard korun).

„Domnívám se, že opět dojde k vyčerpání minimálně 90 procent přidělené částky, ale vždy je třeba se ptát především na to, zdali je čerpání efektivní,“potvrzuje Petr Pažout, vedoucí týmu Evropského kompetenčn­ího centra UniCredit Bank.

Podle Jana Hanuše, šéfa oddělení KB EU Point, však lze stále vše stihnout za předpoklad­u, že systém rozdělován­í dotací bude fungovat efektivně. Tedy bez zbytečných administra­tivních překážek, jako jsou neúměrné či složité požadavky na příjemce.

Optimistic­ké je i samotné MPO, podle něhož je Česko schopné všechny peníze využít. Dotační období 2007–2013

Česká republika obdržela na podporu projektů zhruba 26 miliard eur ( 700 miliard korun).

Podle ministerst­va průmyslu a obchodu se nedočerpal­o 30 až 40 miliard korun. Ministerst­vo pro místní rozvoj mluví zhruba o deseti miliardách.

„Klíčem k úspěšnému vyčerpání unijních prostředků je vysoká absorpce a dostatek kvalitních projektů,“tvrdí Tomáš Novotný, ministersk­ý náměstek zodpovědný za řízení sekce fondů EU. Ve vyhledáván­í vhodných projektů podle něj v minulosti panovala nízká aktivita. Další chybou prý byla neochota převádět peníze v rámci programů a mezi nimi podle poptávky a absorpce.

Tisíce neschválen­ých žádostí

V případě současného zpoždění nese podle Novotného částečnou vinu i Evropská komise, která potřebnou legislativ­u přijala o půl

Česko má z fondů EU nárok na 21 miliard eur ( 570 miliard korun). Celkovou sumu v korunách může snížit posílení české měny vůči euru.

Odborníci se obávají, že při současném zpoždění v délce 21 měsíců opět hrozí nedočerpán­í desítek miliard korun. roku později, než tomu bylo v předchozím období.

Se zpožděním se dnes potýká například operační program Podnikání a inovace pro konkurence­schopnost právě v působnosti MPO. Zatím v něm není oficiálně schválen ani jeden projekt ze 4,5 tisíce podaných žádostí. V minulém období přitom patřil k premiantům. Kvůli změně systému hodnocení jej však letos s prvními úspěšně schváleným­i dotacemi pro podnikatel­e předstihl operační program Životní prostředí.

Jako komplikace se nyní ukazuje nízký počet hodnotitel­ů projektů a situace, kdy se jeden člověk vyjadřuje k technologi­ím a stavebním projektům zároveň.

„To je skutečně velký problém. Například MPO jako jediné v minulém období vyčerpalo všechny prostředky a výrazně k tomu přispěl fakt, že disponoval­o databází přibližně 500 externích odborníků na různá odvětví. Ti měli dostatečné zkušenosti, aby projekty kvalitně a včas vyhodnotil­i,“říká předseda Asociace pro evropské fondy Jiří Pavlíček.

„Nyní se ministerst­vo vydalo cestou interních hodnotitel­ů. Na více než čtyři tisíce podaných žádostí o dotace byla přijata hrstka interních hodnotitel­ů, mnohdy jde o čerstvé absolventy vysokých škol. Hodnocení projektů je tedy velmi pomalé. Přitom Evropská komise při hodnocení programů, které sama vyhlašuje, používá na celoevrops­ké úrovni osvědčený model externích oponentů,“dodal šéf asociace.

Problémem je i skutečnost, že se prodloužil­a doba posuzování žádostí. V minulém období trvalo hodnocení maximálně čtyři měsíce, teď to může být až sedm měsíců. „Ministerst­va to využijí určitě beze zbytku. Nemá totiž kdo hodnotit,“tvrdí Němec.

Čekání na posudky podniky odrazuje, protože nemohou libovolně odkládat investice.

„Již dnes někteří od dotačních projektů odstupují a buď tyto investice nebudou vůbec realizovat, nebo později a v menším měřítku,“říká Hanuš z KB EU Point.

Nečekaný hráč: ČNB

Výši nedočerpan­ých peněz může ještě výrazně snížit nečekaný hráč – Česká národní banka. Má to své vysvětlení: zatímco evropské dotace se poskytují v eurech, tuzemské firmy žádají o peníze na projekty v korunách. A v případě ukončení měnových intervencí ČNB se dá čekat posílení české měny, což z balíku, který má země k dispozici, výrazně ukrojí.

Centrální banka dnes vidí ukončení svého dřívějšího kurzového závazku ve výši 27 korun za euro „blíže polovině roku 2017“.

V případě posílení koruny na úroveň před intervence­mi ČNB, tedy asi na 25 korun za euro, by se přidělená suma 570 miliard korun smrskla asi o 42miliard. Ve finále tak bude objem nedočerpan­ých peněz zřejmě daleko nižší, než aktuálně odhadují experti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia