Lidové noviny

Napětí kolem ruského týmu neustává

-

Dej Bože, ať to byl jen špatný den. Hlavně aby se neopakoval­o Soči!

Ruský tisk se modlil a bědoval po úvodní porážce 0:3 s Českem na domácím šampionátu. „Sborná“sice včera udolala Kazachstán, ale výsledek 6:4 není přesvědčiv­ý.

Hvězdný výběr kouče Znaroka by na začátku turnaje stále potřeboval „zavolat záchranku“, jak psali zdejší novináři.

Na Rudé náměstí se nelze dostat, tribuna pro vrchnost v čele s prezidente­m Putinem už je připravená.

Po nocích se nacvičuje monstrózní vojenská přehlídka, mraky na obloze občas rozčísnou stíhačky.

U Kremlu si turisté kupují sovětské čepice. Georgijevs­kou stuhu, symbol hrdinství Rudé armády, nosí dokonce i ochranka v Le-

1. Česko 2. Švédsko 3. Dánsko 4. Rusko 5. Kazachstán 6. Švýcarsko 7. Lotyšsko 8. Norsko 2 1 100 2 1 100 2 100 1 2 100 1 20 10 1 20020 20020 20 10 1 dovém paláci, hlavní aréně pro mistrovstv­í světa.

V parném víkendu se Rusové věnovali především přípravě na „Den Pobědy“, tedy Den vítězství.

Výsledky řeší už i politici

Tradiční velkolepé oslavy konce 2. světové války připadají v Rusku až na dnešek. Hokej se tak trochu ocitl stranou zájmu, ale „sborná“si je vědoma, že ruský lid žádá jedině zlato.

Reprezenta­nti se vyrovnávaj­í s obrovským tlakem publika. Pamětníci tvrdí, že je ještě větší než při posledním šampionátu v Moskvě před devíti lety.

Výsledky hokejového mužstva řeší i politici. Přesto mluví domácí klidně. „Není potřeba dělat nějaká extrémní řešení,“řekl po sobotním tréninku asistent Harijs Vitolinš.

„Nic se neděje. Poučíme se z chyb,“dodal obránce Alexej Jemelin. Někteří jeho spoluhráči však ani neprošli mixzónou.

Rusy vystrašila úvodní výhra Kazachstán­u nad Švýcarskem, sami měli s outsiderem problémy. „Dostat čtyři góly je moc,“uznal brankář Sergej Bobrovskij. Hvězdný Panarin si navíc poranil rameno.

Napětí přetrvává, což dokazuje i podrážděná reakce kouče Znaroka na dotaz ruského žurnalisty ohledně výkonu brankáře. „A ty jsi kdo?“vyštěkl ruský kouč.

„Bloger,“zněla odpověď.

„Tak až budeš trenér brankářů, tak do toho kecej!“

Rusko netěší ani zprávy z NHL. Zámořské posily by mohly Znarokův tým oživit, jenže Ovečkin a spol. veWashingt­onu oddálili vyřazení, St. Louis s Tarasenkem vede v sérii nad Dallasem.

Diváci zatím ženou hráče za titulem, při utkání s Kazachstán­em spustili rachot a mávali vlajkami, snad aby se taky trochu připravili na pondělní parádu. S Lotyši musí přijít „poběda“. Vítězství!

Rusko netěší ani zprávy z NHL. Ovečkin a spol. oddálili vyřazení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia