Lidové noviny

I s rozbitým kolenem si vyběhla Rio

Češi na letní i zimní olympiádě

- ONDŘEJ NOVOTNÝ

PRAHA Nohy měla pokryté tejpy, ruce nad hlavou – a ve tváři radost. „Splnila jsem si sen,“vykládala Eva Vrabcová Nývltová.

A ne jen jeden. Vždy si toužila zaběhnout maraton, včera to zvládla na tom pražském. Snila o účasti na olympiádě – a tu si skvělým časem 2:30:10 hodiny vybojovala.

Navíc se stala mistryní republiky, mimochodem. „Je to zážitek, na který nikdy nezapomenu.“

Nechybělo mnoho a její dojmy mohly být zcela odlišné.

Od smíchu k bolesti

V sobotu si chtěla Vrabcová Nývltová jen lehce zaběhat. Slunce svítilo, ona se proplétala mezi lidmi po kostkách na pražské náplavce, když najednou... o jednu z nich zakopla a spadla.

„Nejdřív jsem se tomu smála. Ale když jsem se pak chtěla rozběhnout, tak mě smích trochu přešel,“líčila.

Levé koleno měla rozbité, při pokusu vyběhnout ji začalo bolet. A věděla, že s ním potřebuje den poté zvládnout 42,195 kilometru. Vzdálenost, kterou nikdy dřív v kuse neběžela.

Na pomoc přišel fyzioterap­eut Richard Jisl. „Zatejpoval­i jsme to. Věděla jsem, že to není nic vážného. Ale bolest byla nepříjemná,“řekla 30letá sportovkyn­ě.

Včera se vzbudila ve čtyři ráno. Koleno stále bolelo, ale tušila, že závod zvládne.

V devět hodin vyrazila spolu s ostatními ze Staroměsts­kého náměstí.

Nabíjela ji energie z postávajíc­ích fanoušků. Pomáhali jí vodiči Robert Míč a Pavel Novák, kteří ji táhli do 25. kilometru. Při prvním maratonu v životě si vedla skvěle; krátce před polednem mohla slavit.

Časem 2:30:10 se pohodlně vešla do olympijské­ho limitu 2:35:00. A nyní je jasné, že se sta- ne čtvrtou českou ženou, která se kvalifikov­ala na zimní i letní olympijské hry. „Je to úžasné,“jásala.

Pátá žena z olympijské třicítky v běhu na lyžích se letos rozhodla naplno věnovat atletice – a tento krok se jí zatím vyplácí. Už před měsícem se blýskla vynikající­m časem 1:11:06 při půlmaraton­u, Eva Vrabcová Nývltová (běh na lyžích a atletika)

Martina Sáblíková (rychlobrus­lení a cyklistika)

Kateřina Neumannová (běh na lyžích a horská kola)

Kateřina Nash (běh na lyžích a horská kola)

Roman Hrabaň (desetiboj a boby)

Pomoc od legendy

Pomoci jí v tom může i běžecká legenda Jarmila Kratochvíl­ová, světová rekordmank­u v běhu na 800 metrů, která sama nabídla spolupráci. „Říká, že není maratonská trenérka, ale myslím, že co se týká techniky běhání, může mi dát hrozně moc.“

Příběh další úspěšné obojživeln­ice ještě nemusel poznat svůj vrchol.

 ?? Gratuloval v cíli Ital Carlo Capalbo, zakladatel Pražského mezinárodn­ího maratonu a jeho prezident FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Evě Vrabcové Nývltové
Gratuloval v cíli Ital Carlo Capalbo, zakladatel Pražského mezinárodn­ího maratonu a jeho prezident FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Evě Vrabcové Nývltové

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia