Lidové noviny

Bez titulu. Ligu mistrů ale Sparta vydřela

Výsledky 28. kola

- PRAHA RADIM TRUSINA

Teoreticky je ve hře ještě Mladá Boleslav, ale prakticky už je o druhém místu ve fotbalové lize rozhodnuto. Po jasném triumfu 3:0 nad Libercem do předkola Ligy mistrů podle očekávání míří Sparta.

Musel by to být šílený kolaps, aby sparťané ještě o druhou příčku přišli: z utkání v Brně a s Jihlavou jim k úplné jistotě stačí bod. „A ten bychom měli uhrát v jakékoliv sestavě,“myslí si Bořek Dočkal, záložník Sparty, kte- rou na jaře kosí zranění a karetní tresty. „Ale neznamená to, že se spokojíme jen s bodem. Mentalita v týmu je taková, že chceme vyhrát oba zápasy.“

Ten nejdůležit­ější ale sparťané vyhráli v sobotu: doma přejeli Liberec 3:0 a definitivn­ě utnuli jeho myšlenky na pozici vicemistra za první Plzní, z níž se dá odrazit k milionovém pokladu do Ligy mistrů.

Na něj si Sparta naposledy sáhla v sezoně 2005/06. Teď tu šanci budemít s vysokou pravděpodo­bností opět, což pro ni byl po krachu v boji o titul klíčový úkol.

„Nechci, aby to vyznělo nabubřele, ale před zápasem jsem hráčům říkal, že pokud podáme normální výkon, Liberec porazí-

Ml. Boleslav – Plzeň 2:0 Branky: 68. Magera z pen., 83. Baroš.

Ostrava – Bohemians 1905 1:2 Branky: 50. Hrubý z pen. – 6. Havel, 45.+3 Bartek.

Sparta – Liberec 3:0 Branky: 32. Krejčí, 39. Juliš, 51. Konaté. Zlín – Příbram 0:0 Slavia – Slovácko 5:1 Branky: 22. a 42. Barák, 73. Hušbauer, 79. Bílek, 88. Škoda – 72. Diviš.

Jablonec – Teplice 1:0 Branka: 84. Pernica.

Páteční zápasy: Brno – Jihlava 1:1, Dukla – Olomouc 2:0. me. Nemuseli jsme se hecovat, doma jsme silní. Ukázala se naše kvalita,“pochvalova­l si Zdeněk Ščasný, kouč Sparty.

Liberec sice začal své utkání o naději aktivně, ale postupně domácí začali kralovat. Výtečně hrající Krejčí, jenž naskočil na nezvyklém místě levého obránce, šel ve 32. minutě důrazně po centru a ve skluzu ho zatloukl pod břevno. Do poločasu nezazmatko­val Juliš, když se objevil sám před brankářem. Po pauze proměnil jistě sólo Konaté, který kromě této trefy roztleskáv­al Letnou také technickým­i tanečky.

Všechny tři branky měly jedno společné: asistoval u nich Dočkal. Sparta jasně dominovala. A to i díky odpočinku z minulého týdne, kdy A-tým vynechal odvetu semifinále MOL Cupu proti Jablonci, který odehráli mladíci z dorostu a juniorky. To na transparen­tu vtipně okomentova­li liberečtí fanoušci: „Před Villarreal­em jste hráče šetřit nemuseli, před Slovanem ano.“

Hosté měli sice sympatický nástup, ale nejpamátně­jší chvilkou z tohoto utkání bude z jejich strany fair play gesto střídající­ho Rabušice. Ten opravil výrok rozhodčího Hrubeše, když chybně přiznal jeho týmu roh.

„Dostali jsme školení. Sparta předvedla vyspělý výkon, my jsme naopak nestíhali, odehráli jsme asi nejhorší zápas sezony,“řekl Jindřich Trpišovský, trenér Liberce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia