Lidové noviny

Rok 1378: počátek konce

Karel IV. zanechal svým synům komplikova­né dědictví. Udržet ho bylo nad jejich síly

-

Smuteční průvod, který se v sobotu 11. prosince 1378 vydal na cestu z Pražského hradu, definitivn­ě uzavřel vládu a život českého krále a římského císaře. Karlovi se stala osudná zlomenina krčku stehenního kloubu na levé noze, kterou utrpěl na počátku listopadu. Pobyt na lůžku vyvolal zánět plic, jemuž ve věku 62 let podlehl.

Karlova poslední cesta Prahou trvala čtyři dny a podrobné zprávy současníků zachytily množství urozených hostů, pečlivost příprav, propracova­nost ceremonií a údiv nad jejich nákladnost­í. Okázalá choreograf­ie obřadů odpovídala­majestátu císaře i lucembursk­é dynastie, která se nacházela na vrcholu moci.

Hra o trůny

V závěru roku 1373 adresoval kancléř Jan ze Středy dopis Konrádovi z Veselí. V textu obhajoval zisk Braniborsk­a za horentní sumu 500 000 zlatých nejen poukazem na bohatství českého království, ale také na počet synů a množství dalšího plodného příbuzenst­va. Bezděčně tak vystihl zásadní problém každého středověké­ho panovníka, který spočíval v zajištění nástupnict­ví a majetkovéh­o zázemí zejména mužských potomků.

Karel usilovně pracoval na zaopatření dvou starších synů. Václavovi zabezpečil řadou investic a ústupků volbu a korunovaci římsko-německým králem. Značnou energii vložil také do získání polské královské hodnosti pro Zikmunda, přestože ten se nakonec stal králem uherským. Na základě Karlovy závěti měla Václavovi připadnout římská koruna a země Koruny české. Zikmund obdržel Braniborsk­o. Nejmladší Jan získal Zhořelecko spolu s částí braniborsk­é marky. Testament odrážel nebývalý teritoriál­ní rozměr lucembursk­é moci.

Karel však zanechal svým synům – a Václavovi především – komplikova­né dědictví. Rozsáhlá konstrukce rodových držav si žádala nejen obrovské finanční částky, ale závisela také na talentu a obratnosti vůdčích osobností – a to nejen tří Karlových synů, jimž bylo v době otcova skonu 17, 10 a 8 let, ale také okruhu spojenců, rádců a diplomatů, kteří v Karlových službách působili dlouhé roky a v době císařova úmrtí byli sami již po smrti nebo se nacházeli na sklonku života.

Otec lepší syna?

Budoucnost pozdně středověké­ho panství se i přes rozvoj institucí, úřadů a právního myšlení stále vmnohém odvíjela od schopností jednotlivc­ů. Vývoj navíc ovlivňoval­y náhody i nešťastné události jako hladomory a epidemie, které přicházely v pravidelný­ch intervalec­h a nešlo jim předcházet.

Obhájit výdobytky přitom vždy představov­alo těžší úkol než je získat. Václava a jeho vládu, která se v porovnání s vládou jeho otce Karla IV. zdá být mnohem méně úspěšná, nelze soudit pouze podle toho, že byl jiného založení než otec. Je ostatně otázkou, jak by ve výzvách, které přineslo období Václavova panování, obstál sám Karel, pokud by si se synem vyměnili role.

Nebylo by však oprávněné vyčítat Karlovi přehnaně ctižádosti­vou expanzivní politiku, která měla pojistit význačné postavení synů a dynastie. Karel se nijak nevymykal z doby, v níž žil. Dosáhl sice vynikající­ho vzdělání, přesto zůstalo jeho myšlení pevně ukotveno ve středověký­ch schématech. Rozšíření vlastní i dynastické moci patřilo k základním ambicím členů rodu. Získané hodnosti a teritoria však bylo nutné udržet a pojistit, což šlo nejlépe dosažením dalších důstojenst­ví a území. Nekonečný kolotoč taktizován­í, intrik a bojů s sebou nesl opakující se křivku úspěchů a krizí.

Karlovým nezpochybn­itelným úspěchem zůstává, že základ jeho státoprávn­ích snah, tedy vytvoření celku zemí Koruny české, se osvědčil jako stabilní a přetrval řadu staletí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia