Lidové noviny

Moc se nám nevěří. Tak jako tehdy

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Vrávorajíc­í cizí muž mě bere kolem ramen, druhou rukou se chytá za srdce a zastřeným hlasem pijáka zpívá hymnu. V očích má slzy. „Vy jste nám přinesli štěstí,“plácá mě po zádech a objednává rundu panáků. Krátce předtím Jan Marek mazácky proměnil nájezd a poslal český nároďák do finále hokejového šampionátu.

S květnem 2010 mám spojenu jednu z nejsilnějš­ích hokejových vzpomínek. Vesnice v Českém Švýcarsku, jejíž jméno si už nevybavím. Jen to, jak po vyrovnávac­ím gólu Karla Rachůnka opilí chlapi popadli židle a okny je vyházeli na hospodský dvůr. A židle ven letěly i po Markově gólu.

Následné finále jsme už s kamarády sledovali v tradiční žižkovské hospůdce. Tak trochu fotbalový gól Tomáše Rolinka do sítě ruského brankáře znamenal pro české hokejisty zatím poslední zlatou radost na mistrovstv­í. Byla neděle 23. května 2010 a fanoušci doma i v hokejovém stánku Kolína nad Rýnem si napětím kousali nehty. Rolinek totiž do puku kopl, ale sudí po prozkoumán­í videa branku uznal. Národní tým se nakonec mohl pomazlit s pohárem pro nejlepší mužstvo světa a vychutnat si tradiční oslavy na Staroměsts­kém náměstí.

Poté bral ještě dvakrát bronzové medaile. Hned následujíc­í rok v zápase o třetí místo porazili Češi opět ruskou sbornou a druhý rok po sobě jí tak připravili smutný závěr turnaje. V roce 2012 si reprezenta­nti duel útěchy úspěšně zopakovali. Porazili Finy a s bronzem na krku si zazpívali hymnu.

Pak ale přišly hubené roky, během nichž „repre“skončila bez medaile. Hovoří se o krizi českého hokeje. V televizi se chytří pánové přetahují o elektronic­kou tužku a radí, co dělat, abychom zase uspěli. Pravda je, že nároďák na zlato čeká už 2178 dní.

Loni porážka mrzela o to víc, že se po letech šampionát vrátil do Prahy a tým posílila řada hráčů ze zámořské NHL. Domácí se probojoval­i do semifinále, kde je ale zastavila suverénní Kanada. V zápase o bronz následně zklamaný tým podlehl Američanům.

V pátek začal jubilejní 80. turnaj o pohár mistrů světa. Favoritem je, stejně jako loni, silná Kanada. S Čechy žádný hokejový odborník nepočítá, přesto se pokusí o senzaci. A protože se mistrovstv­í koná v Petrohradu a Moskvě, možná si upamatují na slavné „Mamko, tati, vezu domů zlatou. Zlatou, z Ruska!“jak nadšeně hulákal Václav Prospal, když Češi na počátku století ovládli předchozí ruský turnaj.

Východní velmoc je ale také místem velkého hokejového smutku. Na podzim 2011 v ní při pádu Jaku-42 zahynulo celémužstv­o Lokomotivu Jaroslavl. Neštěstí stálo život i dva z posledních českých mistrů světa, bez nichž by Češi na zlato zřejmě nedosáhli. V havarované­m jaku jsme přišli o střelce památného vyrovnávac­ího gólu ze semifinále se Švédskem Rachůnka i autora dvou vítězných nájezdů z play-off šampionátu Marka.Další z opor tehdejších mistrů, skvělý brankář Tomáš Vokoun, musel ukončit kariéru vlivem nemoci, která v poslední době kosí jednoho špičkového hokejistu za druhým – krevních sraženin. A opěvovaný stratég Vladimír Růžička se z národního hrdiny stal pro mnohé ukázkovým příkladem padoucha, jemuž hrozí až pětileté vězení za zpronevěru.

Letos tedy do Ruska letí zcela proměněný národní tým. Je v něm více než 10 hráčů, kteří na mistrovstv­í nikdy nehráli. A posil z NHL má víc dokonce i Švýcarsko. Když si ale vzpomeneme na slavný rok 2010, tehdy s Čechy také nikdo moc nepočítal...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia