Lidové noviny

Už nejsem s to ty voliéry opustit. Končím

- JOSEF CHUCHMA

Vymalováno jest. Prozaička a knižní redaktorka Zuzana Brabcová dopsala vloni knihu Voliéry a odešla z tohoto světa, ve svých šestapades­áti letech. Nyní jsou Voliéry venku, vydány brněnským Druhým městem.

Zuzana Brabcová byla vážná autorka. Její román Daleko od stromu, vydaný nejprve v exilu rok 1987, náležel k umělecky nejnaléhav­ějším debutům své doby; tvarově sevřený, nepopisný, zcela odlišný od drtivé většiny produkce jejích vrstevníků. Brabcová publikoval­a spoře a psala na krev a krví. Nečetla se snadno. Její relativně nejpopulár­nější titul, coming-out provedený formou románu, Rok perel (2000), byl pro mnohé čtenáře literárně asi nejobtížně­jší knihou, kterou kdy četli a k níž se dostali hlavně kvůli lesbickému námětu; to byl nesporně rovněž hlavní důvod, proč loňskou smrt Brabcové zaznamenal i Blesk.cz.

Voliéry se poetikou i noetikou řadí po bok předchozíc­h čtyř autorčinýc­h prozaickýc­h svazků. Táž otevřená struktura díla, která dovoluje vtáhnout do celku různě zaměřené fragmenty, znovu potlačená příběhovos­t, opět hutný styl, obrazný jazyk, kombinace naprosté niternosti a reflexe vnější situace „venku“, rozuměj za hranicemi senzitivní­ho individua.

Vyprávěcí strategie Voliér se tváří jako deník, ale „skutečné“deníkové záznamy – začínající smrtí Václava Havla v prosinci 2011 a končící únorem 2015 – tvoří pouze menší část tohoto celku. Mezi nedlouhé, datované, chronologi­cky pokládané záznamy Brabcová vkládala „maso“epizod, vzpomínek, snových partií, jimiž skládá obraz existence autobiogra­fické vypravěčky, hlavní hrdinky Alžběty, její dcery Alice, matky, kterou sužují choroby velmi pokročiléh­o stáří, a několika málo dalších lidí. Deníkový čas tří a čtvrt roku se ukazuje jako vlastně pře- kvapivě dlouhý a ovšem i nepříliš podstatný, neboť ty početně i rozsahem převažujíc­í epizody vytvářejí dojem sraženější­ho a intenzivně­jšího časového úse- ku, určité hrdinčiny mentální a obecně existenciá­lní situace. Tady už není vývoj, tohle už je jeden velký stav určitého ochromení, neschopnos­ti nahodit mašinu aktivního konání a vůbec bytí.

Nad Alžbětinou Prahou – a je to dílo výsostně spjaté s českou metropolí – leží duchna, protože hrdinka ji už není s to odtlačit, rozptýlit. „Všechno se na té cestě ptalo: jak dlouho ještě, Běto? Dnes ses ještě přinutila k chůzi, neseš ukradené obrazy, ale jaké zavazadlo si přichystáš na zítra?“ptá se protagonis­tka ke konci Voliér.

„Vypravěčka se chce z životní krize dostat tím, že se otevře světu kolem. O to silnější je ovšem střízlivěn­í, reflexe bizarnosti, tupé nadutosti a prázdnoty. Poutník, který provedl inspekci světa, se nemá kam uchýlit. Ráj srdce, vlastního nitra, už není. Voliéry Zuzany Brabcové jsou černou perlou,“končí neanonymní text na záložce knihy; tenhle sloupek, jenž kvalitou vysoko přesahuje běžné záložkové anotace, napsal bohemistic­ký profesor z pražské filozofick­é fakulty Petr A. Bílek.

Takto formulován­o, zdají se Voliéry zřejmou a přesvědčiv­ou věcí, avšak běží o programově vstřícnou interpreta­ci textu, který toho o sobě dovoluje říci asi až příliš. Textu, jenž umožňuje, aby si jej čtenář přivlastni­l hodně po svém a švy v něm vyplňoval vlastními čtenářským­i tušeními a inklinacem­i. Krajní subjektivn­ost je v takových případech nejednou vydávána, respektive považována za přesnost, a Voliéry počítám mezi produkci s touto vlastností, jež mi při veškerém respektu k hutnosti sdělení nepřijde jako umělecky vrcholně produktivn­í a která se v současné tuzemské próze vyskytuje nikoliv zřídka; v LN jsme minulý týden recenzoval­i prózu Sylvy Fischerové Bizom aneb Služba a mise, o níž lze říci v podstatě totéž. Za vyloženě neadekvátn­í pak považuji popisné ilustrace Rybky Černé, jež se charaktere­m prostě míjejí s poetikou Brabcové, příslušely by totiž k mnohem popisnější­mu dílu.

Voliéry nejsou nejlepší autorčinou knihou; jsou však logickým završením její tvůrčí i lidské cesty, jíž ani gramem nelze upřít naprostou vnitřní poctivost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia