Lidové noviny

Horká linka Rittig–Nagyová

Unikly tajné informace ze zprávy BIS přímo z Úřadu vlády? Včera začal soud s Janou Nečasovou a spol.

- MARTIN SHABU

PRAHA Napětí vyzařovalo z tváří všech obžalovaný­ch. S jedinou výjimkou: byl jí „politický podnikatel“Ivo Rittig. Podobných sezení už zažil několik. V minulosti jej dokonce soud poslal za mříže.

Městský soud v Praze začal včera rozplétat kauzu, ve které jsou bývalá šéfka premiérova kabinetu Jana Nečasová (dříve Nagyová) a lidé kolem Rittiga obžalováni z vynášení tajných informací. V březnu 2012 se Rittig a spol. dozvěděli, že tehdejší premiér Petr Nečas dostal tajnou zprávu týkající se jejich aktivit. A znejistěli, což zaznamenal policejní odposlech.

Rittig proto podle obžaloby vyslal advokáta Davida Michala na výzvědy. Ten 27. března 2012 odpoledne odjel za Nečasovou do Hrzánského paláce. Jak již dříve uvedl web Lidovky.cz, Rittig chtěl vědět, co se děje: „Všechno končí, když se nebude vědět, o co jde.“

Po setkání s Nečasovou (tehdy Nagyovou) Michal telefonova­l Rittigovi, aby ho uklidnil. „Je tam nasbíraná spousta věcí... má souvislost s penězi, neboť se blíží účtování,“popsali žalobci, co se Michal dozvěděl. Důležitý poznatek zněl, že zpráva není policejní, nýbrž z BIS.

Odposlechy pod palbou

Lobbista Rittig však včera u soudu tvrdil, že policisté a státní zástupci vytvořili absurdní konstrukci. „Nikdy jsem žádné (utajované informace) neměl, žádné jsem nezjišťova­l a nikdy jsem po nikom nechtěl, aby je pro mě zjistil,“prohlásil Rittig. Na doplňující otázky soudce Petra Nováka však odmítl odpovědět.

Obhájci rittigovců si hned na začátek procesu připravili útok. Namítali, že obžaloba stojí na nezákonnýc­h prostorový­ch odposlešíc­h umístěných v pražském hotelu Ventana. Tvrdili, že odposlechy povoloval místně nepříslušn­ý ostravský soud. A odvolávali se na nedávné rozhodnutí Ústavního soudu. Předseda senátu Novák však jejich stížnost zamítl.

Šlo o Budvar

Vyzrazení tajných informací včera kategorick­y odmítla Jana Nečasová. Schůzku s Michalem však nepopřela. „Setkala jsem se s ním, abych mu tlumočila hlubo- kou nespokojen­ost Petra Nečase s tím, co se děje v resortu ministra zemědělstv­í, čehož byly – v případě českobuděj­ovického Budvaru – plné sdělovací prostředky. A premiéra to rozzlobilo,“vysvětlila důvod setkání. Dostala prý od Nečase za úkol, aby tento vzkaz vyřídila v okolíminis­tra zemědělstv­í Bendla.

 ?? Soud rozplétá, zda od Jany Nečasové unikly tajné informace k „politickém­u podnikatel­i“Ivu Rittigovi. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Vynesla tajné informace?
Soud rozplétá, zda od Jany Nečasové unikly tajné informace k „politickém­u podnikatel­i“Ivu Rittigovi. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Vynesla tajné informace?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia