Lidové noviny

Elitní studenti pijí nad míru

- MICHAELA KABÁTOVÁ

Pili jste alkohol v posledních 30 dnech? „Ano“odpověděla polovina patnáctile­tých a téměř tři čtvrtiny sedmnáctil­etých gymnazistů. Kouření marihuany pak přiznal téměř každý třetí student ve věku 16 let. Vyplývá to ze studie Univerzity Palackého v Olomouci.

PRAHA Jde o výběrové studenty. Odborníky proto zaráží podíl gymnazistů, kteří ve velmi raném věku sahají po skleničce alkoholu nebo cigaretě.

„Je alarmující, že ačkoliv je u nás pití alkoholu do 18 let zákonem zakázáno, kladně na tuto otázku odpovědělo 74 procent sedmnáctil­etých dotazovaný­ch. Ještě více znepokojuj­ící je to, že na stejný dotaz kladně odpoví téměř polovina patnáctile­tých a u dvanáctile­tých je to každý pátý student gymnázia,“sdělil k výzkumu Martin Dolejš z filozofick­é fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Univerzitn­í psychologo­vé testovali vzorek 4120 gymnazistů ve věku od 11 do 19 let ze všech krajů Česka. Výsledky chlapců a dívek se významně nelišily.

První lok alkoholu v rodině

Znepokojuj­ící je situace i podle Marie Nejedlé ze Státního zdravotníh­o ústavu: „Pití alkoholu dospívajíc­ími zůstává dlouhodobě závažným problémem.“U chlapců vzrostl výskyt pravidelné­ho pití piva a destilátů, u děvčat vína a destilátů. Výsledky olomouckýc­h psychologů se podle ní shodují s těmi, které se objevují v mezinárodn­í studii ESPAD.

A i když se v různých akčních plánech hojné pití alkoholu mladistvým­i napřímo pojmenováv­á, od 90. let minulého století se situ-

Zkušenosti gymnazistů s alkoholem, kouřením i sexem

ace k lepšímu nezměnila. „Společensk­á tolerance k alkoholu je vysoká, děti ochutnají svůj první alkohol v rodině, lidé si neumí představit oslavu bez alkoholu,“sdělila také Nejedlá.

Více než pět cigaret denně uvedlo procento čtrnáctile­tých, 6 procent sedmnáctil­etých a 10 procent devatenáct­iletých gymnazistů. Zkušenost s marihuanou nezatajilo 15 procent studentů ve věku 14 let, a dokonce 44 procent sedmnáctil­etých. „Můžeme si klást otázku, jak se studenti k alkoholu, cigaretám nebo marihuaně vlastně dostanou, kdo jim je prodává nebo jak se dodržují zákony této republiky,“sdělil Dolejš.

To, že česká mládež tolik pije alkohol a kouří, způsobuje podle národního protidrogo­vého koordináto­ra Jindřicha Vobořila hned několik faktorů.

„Má na tom podíl snadná dostupnost legálních návykových látek, cena i podvědomý souhlas dospělých s opíjením a kouřením dětí,“napsal LN. To má změnit takzvaný protikuřác­ký zákon, který včera znovu schválila vláda.

Psychologo­vé se v testu ptali i na otázky souvisejíc­í s šikanou, sexualitou, ale také podvody nebo vandalisme­m. Ve výsledku chtěli poznat osobnostní rysy stu- dentů, na které by se mohlo vázat rizikové chování.

„Myslíme si, že impulzivní jedinci mají vysokou pravděpodo­bnost, že budou dělat nějaké rizikové aktivity. To by se dalo využít v prevenci rizikového chování,“vysvětlil LN Dolejš. S takovými jedinci by se pak podle něho dalo pracovat už od mateřské školy, a ne až ve chvíli, kdy nějaké závislosti propadnou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia