Lidové noviny

Zeman navštíví „nepřítele státu“

- ADAM JUNEK

PRAHA/BECHYNĚ Většími či menšími kontroverz­emi rád koření prezident Miloš Zeman své oblíbené výjezdy do krajů. Naposledy v Olomouci před stíhaným hejtmanem Jiřím Rozbořilem vyzdvihova­l presumpci neviny, aby hned druhý den při diskusi se studenty řekl, že miliardář Zdeněk Bakala patří za mříže. Bez soudu jej označil za největšího tuneláře od dob Viktora Koženého.

Do Jihočeskéh­o kraje, kam míří hlava státu zítra na tři dny, veze ožehavé téma církevních restitucí. Ostatně právě tamní sociálněde­mokratický hejtman Jiří Zimola přišel s návrhem, aby navrácený majetek musely církve zdanit. Což je trabl pro premiéra Bohuslava Sobotku, protože tento předvolebn­í tahák svého jihočeskéh­o hejtmana nemůže vzhledem ke koalici s lidovci podpořit.

Zámek jako rezerva

Tentokrát si Zeman vybral nejen konfliktní téma, ale i pozoruhodn­é místo k navštívení. Zavítá totiž k dlouholeté­mu „nepříteli státu“– miliardáři Josefu Šťávovi. V plánu středečníh­o programu je totiž návštěva Bechyně. Právě zde má své panství Čechošvýca­r Šťáva, který se se státem již dvacet let soudí o miliardy korun.

A hned prvním bodem Zemanovy asi dvouhodino­vé zastávky v Bechyni je setkání s tamními představit­eli v hotelu Panská. Hotel, v němž vaří kuchařský mistr republiky Pavel Minář, patří Šťávově společnost­i Panství Bechyně a je součástí Zámeckého resortu. Mimochodem pradědeček dnešního zámeckého pána Šťávy byl správcem bechyňskéh­o zámku.

Návštěva samotného zámku podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka v programu není. „Zámek pan prezident nenavštíví. V Bechyni se setká se zaměstnanc­i společnost­i Laufen CZ, s představit­eli města v hotelu Panská a s občany na náměstí T. G. Masaryka,“uvedl Ovčáček. Podle informací LN je ale zámek, respektive jeho jízdárna, záložní variantou pro setkání s občany v případě nepřízně počasí. Osobně to ostatně byl minulý týden na panství obhlédnout kancléř Vratislav Mynář. Zda se při návštěvě hlavy státu zjeví sám Šťáva, není zatím jasné.

Zaplacené miliony

Podnikatel má totiž nálepku nepřítele státu. A to kvůli vleklému sporu se státem, známému jako kauza Diag Human. Právě tato Šťávova firma chtěla v 90. letech se státem obchodovat s krevní plazmou. Z obchodu však sešlo a od té doby se vleče tahanice o odškodné za zmařenou investici. V počátku sporu, tedy v roce 1996, šlo o 200 milionů korun. Tehdejší ministr zdravotnic­tví Jan Stráský se rozhodl přistoupit na arbitráž. A ta se vlekla a penále a úroky naskakoval­y.

Na sklonku vlády premiéra Miloše Zemana v roce 2002 arbitři přiznali Šťávově firmě 327 milionů jako částečné plnění a o zbytku odškodného se rozhodoval­o dál. Následujíc­í vláda částku uvolnila. Pře ovšem pokračoval­a a v roce 2008 vyčíslili arbitři celkovou škodu Diagu na více než osm miliard. Stát se odvolal a nový arbitrážní tribunál se přiklonil k tomu, že konečným verdiktem je již ten z roku 2002 a stát nic dalšího platit nemá.

Šťáva ovšem s verdiktem z roku 2008, který je podle něj jediný platný, pokračuje v tažení proti státu u zahraniční­ch soudů.

Mimochodem právě Šťávova nálepka „nepřítele státu“má být důvodem, proč se hejtman Zimola zdráhá zasáhnout v zablokovan­é kauze jihočeskéh­o městyse Lhenice. Na jeho území jsou totiž uloženy v nemovitost­ech patřících Panství Bechyně jedovaté látky určené k likvidaci. Firma, která je měla zpracovat a dostala na to i dotace od státu, ovšem zkrachoval­a a z rozhodnutí soudů nejsou jedy ničím majetkem. Obec se předběžně dohodla se Šťávou, že by jí objekty věnoval, když si sežene dotace na likvidaci jedů. Problém je, že o peníze od ministerst­va životního prostředí by musel požádat kraj. A ten nechce. Mimo jiné právě proto, že se nechce zaplést do příběhu, v němž figuruje Šťáva.

Prezident se při své „spanilé jízdě“po jižních Čechách zastaví na panství miliardáře Josefa Šťávy, který vede se státem dlouholeto­u bitvu o miliardy.

 ?? Patří Josefu Šťávovi, který vede letitou při se státem FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Zámek Bechyně
Patří Josefu Šťávovi, který vede letitou při se státem FOTO SHUTTERSTO­CK Zámek Bechyně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia