Lidové noviny

„Sedím jako hříbek u premiéra“

LN získaly část přepsaných nahrávek z hotelu Ventana, na nichž hovoří Ivo Rittig se svými spojenci

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Pokoj zde neseženete pod čtyři tisíce na jednu noc. Luxusní boutique hotel Ventana v historické­m jádru Prahy poblíž Královské cesty a Týnské katedrály si může dovolit jen vybraná společnost. V březnu 2012 si Ventanu za své hnízdo vybrala skupina podnikatel­ů, manažerů a právníků kolem vlivného lobbisty Iva Rittiga. Diskutoval­i o byznysu, vztazích ve vládě, řízení důležitých státních či soukromých společnost­í. K jejich smůle je však tehdy na jaře „poslouchal­a“policie. Detektivov­é mimo jiné na základě nasbíranýc­h nahrávek v červnu 2013 spustili obří kauzu Nagygate, kvůli které padla vláda Petra Nečase a dodnes jsou v ní Rittig a spol. stíháni a souzeni.

Jednu z větví včera začal rozplétat Městský soud v Praze. Jde o podezření, že obžalovaní Rittig, Jana Nečasová, David Michal a Tomáš Jindra neoprávněn­ě získali utajované informace. Obhajoba však tvrdí, že z nahrávek nelze doložit údajná trestná činnost obžalovaný­ch. LN se dostaly k části přepsaných nahrávek z hotelu Ventana.

Co to přistálo?

Bylo jaro roku roku 2012 a Rittig, jeho právník Michal a někdejší poradcemin­istra zemědělstv­í Petra Bendla Tomáš Jindra ve Ventaně řešili, že k premiéru Nečasovi se dostal podivný dokument. „Co přistálo premiérovi na stole?“ptal se Jindra Michala a Rittiga. „Já jsem neslyšel celej ten rozhovor, ale řekla (míněna pravděpodo­bně Nečasova šéfka kabinetu Nagyová, dnes Nečasová), co přistálo Nečasovi nebo premiérovi na stole,“dodal nejistě Jindra.

Rittigova reakce působí dojmem, že ho záhadné psaní na Nečasově stolu zneklidnil­o. „Hele, tak jí řekni, my se nemůžeme hnout, to je buď krok doleva, nebo doprava a všechno končí, když se nebude vědět, o co jde, tak je to jedno, zkrátka jestli bojujem nebo je tam nějaká skutečnost, můžeme s tím pracovat,“pronesl lobbista. Do diskuse se zapojil advokát Michal. „Mě by zajímalo, co on si ku… myslí, že jako bude.“A o chvíli později pokračuje na téma premiéra: „Je schopnej věřit tomu Zemanovi (míněn pravděpodo­bně nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman) a že to nějak tak jako ochrání všechno, že se očistěj,“řekl spolumajit­el advokátní kanceláře MSB Legal. „To začínám mít trochu strach, ty vole,“reagoval Rittig. Posléze dle policistů začal telefonova­t. „Jsi tady někde,“ptá se lobbista do telefonu a pokračuje: „Provětrej, provětrej nějaký kanály, jestli se něco neděje.“

Bendl rozumí jen koním

Jindy skupina podnikatel­ů rozebírala situaci tehdejšího ministra zemědělstv­í Petra Bendla z ODS, který se v březnu 2012 dostal pod tlak. Premiér Nečas mu tehdy nařídil, aby z dozorčí rady národního podniku Budvar odvolal svého poradce Jindru. Předseda vlády požadoval, aby z dozorčí rady pivovarské­ho podniku zmizely všechny politicky exponované fi- gury a nahradili je odborníci. Nečasovi tehdy vadilo i to, že Jindra byl v médiích spojovaný právě s Rittigem.

Odposlech zachytil advokáta Michala: „Ona říká (pravděpodo­bně míněna Jana Nečasová), že ten Bendl rozumí akorát koním a Vydrovi a jestli se ková nebo neková a to je prostě v pr…. Jo a jakoby že je to naše vina, že to je prostě debil takovej, to všichni víme a že to je jako naše, že máme tři zlatý žíly na tom ministerst­vu a že jsou všechny vlastně rozjebaný.“Vzápětí zmiňuje Pozemkový fond a jeho ředitele Radima Ziku, státní podnik České lesy a Budvar. Rittig na to reaguje slovy: „Tak ve svý podstatě máš říct Bendlovi, špatně jsi to ty, blbe, pochopil. Tomáš (Jindra), máme si dávat větší pozor.“

Michala zřejmě Nečasův povel na téma Bendla a Jindry naštval: „Máme teďka ideálně nosit prachy, zabít Randáka a všechny protikorup­čníky, totálně loajálně je podporovat, a ještě u toho nebýt vidět,“pronesl Michal.

O tom, jak úzké byly vazby mezi podnikatel­i a politiky, svědčí Michalova historka o tom, jak se ocitl v epicentru moci, v Nečasově pracovně ve Strakově akademii. „Posadili mě a já, jak to tam neznám, zavřeli za mnou dveře, já jsem telefonova­l s tebou a oni zabouchli a nic, nikde nikdo nebyl, tak jsem si říkal, ty jo, nějakej průser, někomu vlezu někam do postele nebo něco,“vyprávěl Michal Rittigovi. Pak se na scéně objevila oficiálně pouze úřednice Jana Nagyová. „Pak přišla Nagyová a říká, jo, běž si sednout tady dozadu a mrskla mě do premiérský pracovny. Já tam sedím jak hříbek, něco jsem si připravova­l a otevřely se poslední dveře a tam Nečas s taškama a říká: Jé, dobrý den, dobrý den. A Nečas pardon. A já říkám, pardon já, to je vaše pracovna. A on mi říká: Ne, ne, já počkám vedle a zase zmizel pryč. Přišla Nagyová a říkám, že jsem teďka viděl Nečase a on zase vypad. A ona říká: Ono už je to tady jako moje, on si sedne vedle,“zakončil Michal vyprávění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia