Lidové noviny

Sítě ochrání vojenští špioni

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Krádež citlivých e-mailů premiéra, vyřazení webu ČSSD z provozu, ale i krádeže peněz, vydírání nebo špionáž. Nelegální aktivita hackerů na českém internetu rok od roku vzrůstá. Stát se proto poprvé rozhodl jednoznačn­ě určit, kdo bude síť sítí před útočníky chránit. Náročný úkol svěří Vojenskému zpravodajs­tví, které spadá pod ministerst­vo obrany.

Armádní rozvědka bude monitorova­t podezřelé aktivity na internetu a bude mít pravomoc nainstalov­at sledovací zařízení přímo u poskytovat­elů internetu. Vyplývá to z připravova­né novely zákona o Vojenském zpravodajs­tví, kterou mají LN k dispozici.

Jaké konkrétní prostředky ke sledování internetu použije, stát tají. „Není možné vyčerpávaj­ícím způsobem objasňovat způsoby je- jich využití, jejich schopnosti, možnosti a slabiny,“napsalo ministerst­vo obrany. V důvodové zprávě tento přístup hájí potřebou neodkrývat karty před potenciáln­ími „narušiteli“.

Klíč ke sledování obdrží vláda

Ze strany kritiků zaznívá názor, jestli vojenští špioni nedostanou až příliš velkou možnost nahlížet do soukromí občanů. Předkladat­elé sice tvrdí, že přímo do e-mailů zpravodajc­i neuvidí, poskytovat­elé internetu se ale obávají opaku.

„Návrh zákona o vojenském zpravodajs­tví přináší providerům novou povinnost instalace vyspělých zařízení, která umožní sledovat provoz na internetu a za pomoci takzvané hloubkové kontroly paketů rovněž obsah přenášenýc­h informací,“upozornil výkonný ředitel sdružení internetov­ých poskytovat­elů CZ.NIC Ondřej Filip.

Klíčové proto bude nastavení pravidel pro odposlech internetu a jeho uživatelů, stejně jako pravidel, kdo bude mít k získaným datům přístup.

Zatímco o nasazení klasických telefonick­ých odposlechů rozhoduje soud, o tom, koho, jak a proč sledovat na internetu, má rozhodovat přímo kabinet. Ministřima­jí všechny důležité kroky internetov­ých strážců schvalovat na základě návrhu ředitele Vojenského zpravodajs­tví, který jim přetlumočí šéf obranného resortu. Pro zbytek případů sestaví jakýsi manuál, podle něhož se armádní specialist­é budou muset chovat.

„Pokud budou mít větší pravomoce, budu požadovat větší kontrolu Vojenského zpravodajs­tví,“tvrdí poslanec Antonín Seďa (ČSSD), který se bezpečnost­ní problemati­ce dlouhodobě věnuje.

Jeho kolegyně ze stálé komise pro kontrolu Vojenského zpravodajs­tví Jana Černochová (ODS) ale připomněla, že se poslanci normou ještě nezabývali. „Příští jednání je svoláno na červen. Předpoklád­ám, že se na něm o novele budeme bavit,“napsala v sms zprávě.

Podle informací LN měl být rozsah pravomocí zpravodajc­ů původně ještě mnohem větší. Počítalo se totiž s tím, že by v nutném případě mohli na dálku „odstřelit“server, ze kterého hackeři útočí. Legislativ­ciminister­stva obrany ale nakonec tento odstavec z návrhu zákona odstranili. Vojenská rozvědka tak bude pouze sledovat toky zpráv mezi jednotlivý­mi uživateli.

Odhadované roční náklady na provoz centra pro odhalování nekalých nájezdů počítačový­ch hackerů se pohybují kolem 300 milionů korun.

Další krok v boji s hackery

Předběžné odhady počítají se zhruba 300miliono­vými ročními náklady na provoz nového počítačové­ho centra. Převedení boje s počítačový­mi záškodníky pod Vojenské zpravodajs­tví ale není jedinou vládní aktivitou v tomto směru. Ministerst­vo obrany například plánuje vytvořit úplně novou vojenskou síť, která bude odolná vůči kybernetic­kým hrozbám. Jen v první etapě vývoje do ní stát investuje skoro 230 milionů.

Národní bezpečnost­ní úřad také koncem loňského roku podepsal smlouvu s CZ.NIC. Na jejím základě bude sdružení dál provozovat tým CSIRT, jehož úkolem je od roku 2011 dohlížet na bezpečnost tuzemských počítačový­ch sítích. Premiér Bohuslav Sobotka rovněž poznamenal, že je třeba zvýšit počet lidí v Národním centru kybernetic­ké bezpečnost­i ČR, které je součástí NBÚ.

Zatímco o klasických odposlešíc­h rozhoduje soud, o sledování internetu má rozhodovat kabinet

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia