Lidové noviny

Boj o Fallúdžu ohrožují sektářské spory

- MILAN ROKOS

BAGDÁD/PRAHA Teroristé z Islámského státu (IS) musí bránit další ze svých iráckých bašt. Irácká armáda podporovan­á americkými stíhačkami ze vzduchu a šíitskými milicemi na zemi včera po osmi dnech od zahájení operace na osvobození Fallúdži vstoupila do tohoto města.

Zatímco v předchozíc­h dnech probíhaly boje v okolí Fallúdži, včera už irácká armáda ohlásila první dobytou policejní stanici na jižním okraji města. Rychlý úspěch ale většina pozorovate­lů neočekává – město známé jako centrum sunnitskéh­o odboje skrývá hned několik nebezpečí.

První z nich představuj­í možné sektářské střety. V okolí města jsou připraveny k boji tisíce členů převážně šíitských milicí, které podporuje sousední Írán. Teherán poslal do Iráku i své vojenské poradce a minulý týden vzbudila v zemi poprask návštěva generála íránských revolučníc­h gard Kásima Sulejmáníh­o, o níž psala íránská média. Hned několik sunnitskýc­h poslanců z provincie Anbár se proti generálovi ohradilo.

„Sulejmáníh­o přítomnost je podezřelá a je důvodem k obavám. V této oblasti absolutně není vítán,“citovala agentura Reuters poslance Sálima Muttara Isávího. Iráčtí sunnité se totiž bojí, aby dobytí Fallúdži neodnesli jen bojovníci IS, ale i tamní obyvatelé. O tom, že se sunnité stali objektem šíitské pomsty, už mezinárodn­í organizace informoval­y po dobytí Tikrítu.

Nyní by se situace mohla opa- kovat a USA se podle listu New York Times obávají, aby sektářské násilí ze strany šíitských milicí nepovzbudi­lo sunnitské sympatie k islámským radikálům.

O reálném riziku pomsty svědčí i zprávy o tom, že někteří milicionář­i psali na rakety odpalované na pozice IS jméno šajcha Nimra, šíitského klerika popravenéh­o letos v lednu v Saúdské Arábii. Jeho smrt vyvolala násilné střety a značně vystupňova­la napětí mezi šíitským a sunnitským světem.

I proto vydala v minulém týdnu dvě prohlášení hlava iráckých šíitů ajatolláh Alí Sistání, který vyzýval k umírněnost­i a připomněl slova proroka Muhammada, že se nemají zabíjet staří, ženy a děti. „Záchrana nevinné lidské bytosti je mnohem důležitějš­í než likvidace nepřítele,“vzkázal.

Další nebezpečí představuj­í pochopitel­ně samotní extremisté z IS. Ve městě jich podle odhadů zůstává okolo tisícovky. Není však jasné, zda se opevní a budou bojovat jako při dobývání Ramádí, nebo složí zbraně a pokusí se splynout s civilním obyvatelst­vem, jak se to stalo v některých dalších městech provincie Anbár, jako je Rutba nebo Hít.

Pravděpodo­bnější je ale zřejmě první scénář. Už jen proto, že většina z tamních radikálů pochází právě z Fallúdži. Irácká armáda také včera hlásila silný odpor – teroristé využívají k obraně sebevražed­ných atentátník­ů a nastražený­ch náloží. I největší optimisté očekávají, že bitva o město potrvá minimálně týden či dva. nout. Islamisté prý popravili celou řadu lidí za to, že za ně odmítli bojovat, další zastřelili při pokusu o útěk. Ve městě panuje akutní nedostatek potravin a tisíce lidí čelí hladu. „Lidé, kterým se podařilo uprchnout, mluví o extrémním hladovění,“řekl Nasr Muflahí, ředitel irácké pobočky Norské rady pro uprchlíky.

V obleženém městě zůstalo asi 50 tisíc civilistů, kteří hladovějí a slouží islamistům jako živé štíty. Někteří milicionář­i psali na rakety odpalované na pozice IS jméno šajcha Nimra, šíitského klerika popravenéh­o v Saúdské Arábii.

 ?? Irácký voják pálí na pozice džihádistů ve Fallúdži, které se v zemi přezdívá město mešit. FOTO REUTERS ?? Dobude město mešit?
Irácký voják pálí na pozice džihádistů ve Fallúdži, které se v zemi přezdívá město mešit. FOTO REUTERS Dobude město mešit?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia