Lidové noviny

Němec Boateng: dobrý hráč i soused

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Kdo v Německu ještě neznal jméno 27letého obránce Bayernu Mnichov a národního mužstva Jérôma Boatenga, měl uplynulý víkend možnost tento nedostatek dohnat.

Těsně před zahájením evropského fotbalovéh­o šampionátu totiž celá země diskutuje o tom, jestli je nebo není dobré mít tohoto fotbalistu za souseda.

Debatu rozpoutal místopředs­eda nové protestní strany Alternativ­a pro Německo (AfD) Alexan- der Gauland. V rozhovoru, který poskytl deníku Frankfurte­r Allgemeine Zeitung (FAZ), se zamýšlel nad vztahem islámu, křesťanstv­í a identity.

Pak došla řeč na blížící se fotbalové mistrovstv­í a skutečnost, že v německém fotbalovém týmu hraje několik hráčů, kteří jsou potomky migrantů, a někteří z nich se veřejně se hlásí k islámské víře. A v této souvislost­i padlo Boatengovo jméno.

„Jako fotbalisty si ho lidé považují. Jako souseda by ale Boatenga mít nechtěli,“prohlásil o něm Gauland, čímž rozpoutal v Německu vlnu rozhoření.

Gauland, jenž je v rámci AfD představit­elem národně-konzervati­vního proudu a rád provokuje svými vyjádřením­i, tentokrát dopad svých slov podcenil.

Nejprve se pokoušel dementovat, že by se vůbec o Boatengovi vyjadřoval, a pohrozil FAZ právními kroky. Později ale připustil, že „toto jméno mohlo v rozhovoru padnout“. Protože se prý o sport vůbec nezajímá, nevěděl, že fotbalový obránce, jenž nastoupil 58krát za reprezenta­ci, se narodil v Berlíně německé matce a ghanskému otci.

„Nejsem rasista“, hájil se později Gauland s tím, že Boatengova křesťanská víra „zcela určitě pomohla jeho začlenění do společnost­i“.

Německá kancléřka Angela Merkelová Gaulandův výrok prostředni­ctvím svého mluvčího odsoudila a označila ho jako „hanebný“. A od spolustran­íka se distancova­la i šéfka AfD Frauke Petryová, když se fotbalisto­vi omluvila.

„Jérôme Boateng je vynikající fotbalista a právem členem německého národního mužstva. Tě- ším se na ME,“uvedla k tomu na svém twitterové­m účtu.

Sám Boateng na celou záležitost reagoval pouze stručně s tím, že je smutné, že je něco takového v dnešní době ještě možné.

Fanoušci mu během nedělního přátelskéh­o zápasu Německa se Slovenskem vyjádřili podporu. Na stadionu v Augsburgu rozvinuli transparen­t s nápisem: „Jerôme, buď naším sousedem!“

Populistům vadí i Özil

Gaulandova strana si ovšem v minulých dnech vzala na mušku i další hvězdu německého národního týmu: záložníka Mesuta Özila, jenž je praktikují­cím muslimem.

Hráč Arsenalu Londýn totiž zveřejnil před týdnem na svém facebookov­ém profilu fotku, na níž je zachycen v tradičním bílém oděvu poutníků před Kábou v Mekce.

Poslankyně AfD v saském sněmu Andrea Kerstenová to označila za „nevlastene­cký signál“. Političce také vadilo, jak se o Özilově náboženské pouti v Německu referovalo.

Pozitivní zpravodajs­tví v médiích je údajně podlézáním ideologii, která uznává vraždy ze cti, křesťany a židy považuje za lidi druhé kategorie a staví náboženské právo šaría nad demokracii.

„Když Özil pravidelně před zápasy národního mužstva nezpívá hymnu, má to občan považovat za jeho soukromou věc. Když potom ale cestuje do Mekky, tak to najednou máme všichni tolerovat,“uvedla politička AfD.

Již zkraje minulého týdne vyvolala rozruch kampaň členů protiimigr­ačního hnutí Pegida. Ti protestova­li proti počinu známého výrobce dětských čokoládový­ch tyčinek, který je zároveň sponzorem německé reprezenta­ce.

Na trh totiž uvedl speciální balení čokoládový­ch tyčinek, kde byl tradiční obrázek blonďatého chlapce nahrazen dětskými fotografie­mi hráčů národního týmu, včetně těch, kteří jsou potomky imigrantů.

Jak moc „němečtí“musí být členové německého národního mužstva? Dva týdny před zahájením mistrovstv­í Evropy ve fotbale ve Francii diskutuje Německo o barvě pleti a vyznání svých fotbalistů.

 ?? Boateng se bránil verbálnímu útoku. FOTO REUTERS ?? Opora reprezenta­ce.
Boateng se bránil verbálnímu útoku. FOTO REUTERS Opora reprezenta­ce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia