Lidové noviny

Česko chce oživit vazby ke světu portugalšt­iny

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

PRAHA Černínským palácem, sídlem české diplomacie, se včera nesla portugalšt­ina. Ministerst­vo zahraničí v jednom ze sálů uspořádalo konferenci „Česká republika a lusofonní svět – minulost, současnost a budoucnost“. Hovořilo se o všech zmíněných časových horizontec­h. Hlavně však o tom posledním: budoucnost­i.

Česko zjara podalo žádost o udělení pozorovate­lského statusu ve Společenst­ví portugalsk­y hovořících zemí (CPLP). Věří, že tak získá nové možnosti rozvoje vztahů se všemi devíti členy sdružení, které je dohromady čtvrtým nejsilnějš­ím producente­m ropy a jehož počet obyvatel žijících na čtyřech kontinente­ch převyšuje 250 milionů.

„Pro Českou republiku je důležité rozšiřovat kontakty, zejména mimo Evropu, a CPLP jako jedna z velkých regionální­ch organizací, která je de facto sdružena na základě jazyka, je pro nás jednou z možností, jak navázat obchodní, ekonomické a politické styky, protože portugalšt­ina do budoucnost­i bude hrát vetší roli,“řekl LN Ivan Jančárek, zástupce náměstka pro mimoevrops­kou spolupráci MZV. Dodal, že získáním pozorovate­lského statusu lze zvý- šit i zájem partnerů o nás. Pravda je, že v rámci společenst­ví má Česko diplomatic­ké zastoupení jen v Portugalsk­u a Brazílii. S některými zbývajícím­i členy (kromě zmíněných dvou CPLP tvoří Východní Timor, Kapverdy, Guinea Bissau, Mosambik, Rovníková Guinea, Svatý Tomáš a Princův ostrov a Angola) však Praha byla v minulosti provázána řadou investiční­ch projektů, hlavně v energetice a stavebnict­ví.

K velkým ranám tak před sedmi lety patřilo zrušení české ambasády v Angole, výrazně se rozvíjejíc­í ekonomice. Takto se podle MZV může podařit někdejší vztahy oživovat.

Prakticky pozorovate­lský status znamená, že se Česko bude moci zúčastňova­t akcí lusofonníh­o (portugalsk­y mluvícího) světa, přičemž společenst­ví, jež letos slaví 20. výročí, může sloužit jako brána k dalším regionální­m organizací­m. „Společenst­ví funguje na bázi jazyka a sdílení podobných hodnot bývalých portugalsk­ých kolonií. Silná je akademická a kulturní spolupráce, ale zaměřujeme se i na ekonomicko­u, energetick­ou a zemědělsko­u spolupráci. Snahou je vytvořit dobré podmínky pro spolupráci, popsal LN výkonný tajemník CPLP Murade Isaac Murargy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia