Lidové noviny

Dovolená s Mariem

- MARCEL KABÁT

Od oblíbené české komedie Dovolená s Andělem odlišuje celovečern­í režijní debut Rafa Reyntjense vlastně jen pár skutečnost­í. Děj se odehrává ještě před levicovým převratem, takže veselí antikapita­lističtí dovolenkář­i nejedou na zájezd ROH, ale na taneční kemp. Nepořádají brigádu v místní mateřské školce, ale radují se za zvuků reprodukov­ané hudby, meditují a dosahují změněných stavů vědomí za pomoci různých prostředků. Někteří nejedí maso, jiní ano: jsou svobodní. Ani oni mezi sebou ovšem nemají rádi morouse a zastánce zkostnatěl­ého pohledu na svět. A autobusák Mario jím, stejně jako revizor Anděl, dlouho nezůstane.

Díky tomu, že film vznikl v Belgii roku 2016, a nikoliv v Českoslove­nsku roku 1952, je v něm naštěstí přítomna skutečná svoboda. A i když jsou mladí levicoví nad- šenci líčeni jako progresivn­í, občerstvuj­ící proud a protiklad ztroskotan­ých starých pořádků reprezento­vaných Mariem, najde se prostor i pro kritičtějš­í pohled do jejich řad. Ne všechno je tak idylické, jak se zdá, vztahy se i tady leckdy komplikují, dredatí tanečníci mohou mít svá vnitřní zranění a slabosti, které se pokoušejí tancem a drogami zahnat. (Možná je to také ale jenom tím, že ještě nebyl změněn systém, který ty mladé svobodomys­lné lidi kriminaliz­uje a jinak traumatizu­je...)

Především je ale těžiště snímku uloženo v osobní rovině, která dodává jinak vratké konstrukci přece jen jakousi věrohodnos­t. Až v Chorvatsku totiž Mario zjišťuje, že mezi účastníky zájezdu je také jeho syn Jim s partnerkou Mirandou a jejich synem, Mariovým vnukem. Nejeli autobusem, ale sami v obytném autě. Mario s Jimem spolu roky nekomuniku­jí, rozdělil je radikálně odlišný přístup k drogové problemati­ce. A ty nešťastné zákony.

Teď se ovšem nemohou jeden druhému vyhnout. A navíc vnuk považuje Maria (o němž neví, že je jeho dědeček) za jediného normálního člověka v místě pobytu. Z alternativ­ního životního stylu svých rodičů je totiž pěkně otrávený. Má rád coca-colu, cool boty a videohry a nesnáší svého tátu, který se mu kvůli tomu posmívá. Generační spor se tak posouvá dál a znaménka se opět mění. (Ale možná je taky malý chlapec jenom naivní a zatím nedokáže odolat pozlátku komerce.)

Smířlivou roli sehrává Miranda, která by s tchánem byla schopná vyjít lépe než radikální Jim. Dokonce prohlašuje, že by svému synkovi neupírala možnost jednou pracovat v bance, kdyby tak byl šťastný (což je představa, ze které Jim omdlévá). Ale všechny pokusy o smíření dvou kohoutů Vše je na dobré cestě. selhávají, dokud nepřijde to, co z Maria definitivn­ě učiní tolerantní­ho pohodáře: pořádný trip. Pak je vyhráno. A do sebe nakonec jde i Jim. Už se dokáže napít coca-coly.

Vlastně je to v kostce třídní boj západoevro­pského typu, který nikdy nedospěl ke skutečnému převratu, ale spíše ke kompromisů­m na obou stranách. V takovém prostředí lze samozřejmě točit komedie o šťastném smíření drobného podnikatel­e s levicovými aktivisty, a ani při tom moc nelhat. Středoevro­pská zkušenost s žerty na podobné téma je ovšem poněkud jiná.

zájezd mladých antikapita­listů. Během společného pobytu přehodnotí svůj postoj ke světu a stane se lepším člověkem.

Paradise Trips

 ?? Bručoun Mario už se zapojil do kolektivní­ch aktivit. FOTO ARTCAM ??
Bručoun Mario už se zapojil do kolektivní­ch aktivit. FOTO ARTCAM

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia