Lidové noviny

Evropa na jedné noze

Jak se vyrovnat s migrací? Unie uspěje, když vyřeší svou institucio­nální krizi

-

Evropa se třese hrůzou, co se stane, když dohoda s Tureckem o zadržování migrantů padne, což se po pravdě řečeno může snadno a brzy stát. Evropě se především nechce Turecku poskytnout bezvízový styk. Pokud se dohoda zhroutí, může se směrem do Evropy vydat další nekontrolo­vaná masivní migrační vlna. A pokud k tomu dojde, bude to mít katastrofá­lní politické důsledky. Podívejme se na prezidents­ké volby v Rakousku, kde jsou navíc Svobodní nejpopulár­nější stranou v zemi, stejně jako už vede populistic­ké hnutí Beppe Grilla v Itálii. Komu nahrává migrační vlna ve střední Evropě, nemusíme na tomto místě znovu převyprávě­t. Další příliv by liberální demokracie v celé Evropě nemusela vůbec přežít.

Evropa jistě čelí mnoha krizím najednou, ale nejpodstat­nější je krize institucio­nální, Evropa není vybavena robustními institucem­i, které jsou schopny s přehledem čelit krizím přicházejí­cím zvenčí. EU je nestabilní­m projektem a experiment­em do dobrého počasí. V dobrém počasí je možná roztomilé hledat upachtěný konsenzus a nedosáhnou­t nikdy skoro ničeho, ale na to, co se ve světě děje, to bohužel dávno nestačí.

A nejhorší je, že neúspěchy svádějí národní politici na Evropskou unii a tím ji dále oslabují a podkopávaj­í pod ní větev. Přitom jsou to oni, kdo musí přijít s vizí, kam Evropu dále posunout, a jsou to oni, kdo rozvoj Evropy k něčemu efektivněj­šímu záměrně blokují. Ve zprávě pěti prezidentů (předseda EP, ECB, EK, euroskupin­y a prezident Evropské rady) byla mimochodem obsažena rozumná vize, kancléřka Merkelová to ale spláchla do toalety.

Záležitost nejen unijní

Podobně jako stojí eurozóna na jediné noze a tou je ECB (není společný dluhopis, signifikan­tní rozpočet, nejsou společné daně, ani společné pojištění vkladů), stojí dnes výzva regulovat nelegální migraci na jedné noze a tou je dohoda s Tureckem. Evropa, resp. německá diplomacie (která obešla EU, dohodu s Tureckem vyjednával­a na vlastní pěst a Evropu postavila před hotovou věc) vsadila vše na jednu kartu.

Na jedné noze to ale nemůže fungovat. Co tedy Evropa musí udělat? Musí představit komplexní plán, jehož jádrem musí být interdisci­plinarita a jakási schopnost připravit spolupráci resortů a institucí, které si obyčejně jedou jen ve svém úzce vymezeném koridoru.

Prvním krokem je, že ohrožuje-li migrační krize bezpečnost, stabilitu a demokracii v Evropě, je to nejen záležitost­í EU, ale také NATO a musí také vzniknout společný štáb EU a NATO, který bude situaci řešit.

Řetězec musíme začít sestavovat v arabském světě. Musí existovat společný kredibilní plán na mír v Sýrii, Iráku a Libyi a ruku v ruce musí být připraven velký stabilizač­ní plán (řekněme Marshallův plán) pro Sýrii a Libyi. Taktéž musí být zřízeny v Libyi, Turecku, na řeckých ostrovech skutečně dobře vybavené záchytné tábory, kde budou uprchlíci čekat a kde je bude možné třídit a s naprostou jistotou ověřovat jejich identitu.

Mezitím musí Evropa vybudovat ochranu své vnější hranice, stejným způsobem jako chrání svoji hranici Spojené státy – pobřežní hlídky a všechna další představit­elná výbava. Stojí-li to USA 30 miliard dolarů ročně, bude to stát Evropu trochu víc, protože má členitější pobřeží.

Že to bude drahé? Nikoli – drahá jsou právě populistic­ká opatření na národní úrovni. Zvýší-li například česká policie svoje počty o 4000 lidí, jsou to vyhozené peníze, protože to k ničemu není třeba. Když naopak těchto 4000 policistů pošleme na ochranu vnější hranice EU a adekvátní počet pošlou další země EU, budeme se blížit praktickém­u řešení a ochráníme svobodu pohybu uvnitř EU.

Krom toho – finanční konstelace je mimořádně příhodná – EU je jako celek mnohem méně zadlužená než USA či Japonsko, jako celek si může půjčit levněji a zaplatit tak prvotní investice do infrastruk­tury (lodi, výstavba táborů, počítačové vybavení apod.). Úroky jsou dnes záporné, taková příležitos­t přichází jednou za sto let. Stejně ale musí hned za půjčkou přijít systémové řešení a tím je například daň z benzinu navržená Wolfgangem Schäublem.

Solidaritu ano, ale bez chaosu

Čistý bezvízový styk s Tureckem je možná neprůchodn­ý, proto by Česká republika jako průkopník systému ESTA (elektronic­ká víza pro cestování do USA) mohla prosazovat podobné řešení také pro Turecko: cestování je pohodlné a zároveň proběhne dostatečný screening.

Evropa by měla sjednotit azylovou politiku a zavést krátkodobé azyly: na dva roky, na pět let apod. Azyl by mohl být poskytnut pro celou EU, ale sociální dávka pouze na průměru celé EU (nebo na úrovni Bulharska), což by motivovalo uprchlíky usadit se i jinde než v Německu.

Je jistě správné a hezké apelovat na solidaritu a srdce Evropanů. Ale Evropané chtějí solidaritu bez chaosu, spojenou s pořádkem a bezpečnost­í. Jinak budou volit nacionalis­ty a populisty. Kanadský premiér Justin Trudeau vítá osobně na letišti syrské uprchlíky, ti se však nevalí přes hranice, ale Kanada si je pečlivě vybírá, prověřuje a musejí si počkat. Chceme-li v Evropě hezké a sympatické politiky jako Trudeau, musíme to dělat stejně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia