Lidové noviny

Jak hluboko zatnout?

Půjčit si na investice je chytré, na guláš nikoli

-

Andrej Babiš z volebních důvodů chystá mnohem zadluženěj­ší rozpočet, než by mohl a měl. Zároveň jej dohánějí výroky, které pronesl před lety z týchž volebních důvodů: „Jsem přesvědčen, že v roce 2017 můžeme mít vyrovnaný rozpočet.“Není to jediný paradox. Na obranu ministra nutno dodat, že už tehdy podmiňoval likvidaci schodku vyšším výběrem daní, který měl vyplynout z elektronic­ké evidence tržeb, která ještě ani nezačala. A vládní materiály tehdy předpoklád­aly pro rok 2017 takřka stomiliard­ový deficit.

Soustředit se na deficitní/přebytkový rozpočet je falešná dichotomie. Ani dnes veleúspěšn­é Německo nemělo vždy vyrovnaný, natož přebytkový rozpočet. Klíčové je, k čemu (a kdy) se ony napůjčovan­é zdroje použijí. V době rekordně nízkých úrokových sazeb, kdy nám investoři dokonce platí za to, že nám mohou půjčit, by nemusel být problém zadlužit se ještě víc – pokud bychom ty peníze použili na něco smysluplné­ho. Kdyby vláda představil­a stomiliard­ový schodek s tím, že rozšíří hlavní tepnu republiky (D1), že pomůže Praze s rychlodráh­ou na letiště, že konečně bude možné jet po dálnici na sever do Drážďan (D8) i na jih do Českých Budějovic a do Lince (D3). A nemusíme zůstávat jen u centra. Ve spoustě obcí v republice je tak pomalý internet, že jej předhoní i data z mobilních vysílačů. Klidně ať se země zadluží, pokud masivně a chytře investuje do infrastruk­tury!

Teď si na tu vizi promítneme realitu. Navzdory 14 miliardám korun, které je Brusel připraven poslat českému internetu, ještě není ani hotová strategie, natož aby se kdekoli koplo do hlíny. Na D8 se sice pilně pracuje, ale ta měla být hotová už před patnácti lety! Cesta na jih nemá ještě ani návrh trasy na papíře a o rychlém připojení s metropolí si Letiště Václava Havla může nechat jenom zdát, stejně jako celá republika o vysokorych­lostním napojení na evropskou železniční síť.

Nevadilo by, kdyby po této vládě byl rozpočtový schodek. Vadí, že místo špičkových dopravních a elektronic­kých sítí po ní zbude vyšší porodné, odstupné pro horníky a čtyři tisíce dalších policajtů. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia