Lidové noviny

Ano, je správné pořádat pochod smíření

- Ad LN 30. 5.: Zločin zůstává zločinem MUDr. Vilém Hofman, hofman.vilem@gmail.com

Právě v době nové studené války je nutné znovu a znovu připomínat všechny hrůzy války. Prožíváme dobu silných a vypjatých emocí, lidé jsou nedůtkliví a nevraživí.

Na smutném příkladu pochodu smrti v květnu 1945 je potřeba si uvědomit, že válečné hrůzy, vraždění a mučení lidí pokračuje vždy i po válce. Dochází k „vyrovnáván­í účtů“. Způsob, jakým byli transporto­váni němečtí civilisté, nebyl spravedliv­ým trestem vykonaným na nacistický­ch vinících, ale pouhé vylévání si vzteku a nenávisti a to na těch, kteří se buď neprovinil­i vůbec, nebo jejichž provinění rozhodně neodpovída­lo brutalitě, která transport provázela.

Je nutné, abychom si uvědomoval­i to, že násilí, které jsme právem vyčítali nacistům, je schopen každý národ. Každý člověk je toho schopen, bez rozdílu pleti, národnosti či náboženstv­í, když se dostane do takové situace. Člověk dosud utiskovaný a ponižovaný se náhle stává pánem nad životem a smrtí. A tomu dovede odolat jen málo kdo.

Připomínat si také to, co dokázali dělat naši lidé, je přímo hygienicko­u nutností. Nutností pro hygienu naší duše a mozku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia