Lidové noviny

Investoři ocenili, že dráhy patří státu

Naše dluhy jsme nabízeli i firmám, které spravují triliony dolarů, říká o aktuální emisi bondů šéf Českých drah

- MICHAL PAVEC

Minulý týden vydala ratingová agentura Moody’s zprávu, v níž oceňuje počin svého klienta, kterému pravidelně vystavuje „vysvědčení“o tom, jak spolehlivý je dlužník. Tím klientem jsou České dráhy, které prodaly dluhopisy za 10,8 miliardy korun. Šéf železniční­ho dopravce

věří, že i toto ocenění může ovlivnit to, jaký úrok dostane jeho společnost při budoucích půjčkách. Nyní je pro něj klíčové, že peníze získaly dráhy s úrokem 1,875 procenta, což jim ročně uspoří kolem 200 milionů korun.

vel Krtek Pa-

Lidovky.cz: Co byste před začátkem dluhopisov­ého obchodu považoval za dobrý výsledek?

Očekávali jsme úrok do dvou a půl procenta. Měli jsme souhlas od představen­stva, dozorčí rady a řídícího výboru ČD prodat dluhopisy až do 450 milionů eur. Zároveň musím říct, že některé investory – často velké zahraniční fondy – zajímají jen transakce od 500 milionů eur výše. Udělali nám trochu výjimku, což pro nás znamená ocenění.

Lidovky.cz: Neměl jste obavy, že investory ovlivní zprávy o loňském ztrátovém hospodařen­í či prohraném sporu se Škodou Transporta­tion o dodávku lokomotiv?

Obavy jsme samozřejmě měli, a proto jsme se na otázky investorů připravova­li. Všechny tyto věci jsme museli vysvětlova­t, každému zvlášť. Že prohraná arbitráž se Škodou a náklady na výluky na tratích jsou mimořádné položky, které se netýkají naší běžné činnosti. V Londýně jsem se při představov­ání našich dluhopisů setkal i se zástupci investiční­ch fondů, které spravují majetek v hodnotě mnohonásob­ku hrubého domácího produktu Česka, pod správou mají třeba dva triliony dolarů.

Lidovky.cz: Musíte tyto finanční obry pracně přesvědčov­at, aby si dluhopisy koupili?

Ano. Platí to zejména pro Londýn. Ve Vídni nebo v Curychu můžete setkání s investory uspořá- dat v hotelu a přijdou vám lidé z pěti investiční­ch fondů. V Londýně musíte jet za nimi, ke každému zvlášť a hodinu vysvětlova­t.

Lidovky.cz: Kdy vám bylo při vysvětlová­ní opravdu horko?

Mě vždy překvapuje, jak dobře jsou zástupci fondů připravení. Ptají se na náš obchodní model – co bude za pět a deset let, situaci vidí v souvislost­ech. Zároveň se na nás nedívají jako na Českou republiku, ale v rámci celé střední Evropy. Pozitivně vnímají osobní dopravu jako veřejnou službu. Zajímají je budoucí investice, zda budeme na trhu i za dvacet let.

Lidovky.cz: Co vám nejvíce pomohlo při přesvědčov­ání, aby vám půjčili peníze?

To, že nám agentura Moody’s před pár týdny zvýšila rating. Mluvili jsme také o tom, že řadu kauz jsme zdědili zminulosti a nejde o nové věci. Oceňují, že Čes- ké dráhy jsou stoprocent­ně vlastněné státem, berou nás tím pádem jako menší riziko.

Lidovky.cz: Tvrdíte, že zájem investorů dvaapůlkrá­t převýšil hodnotu obligací, které jste se rozhodli upsat. Můžete to do budoucna pozitivně ovlivnit další vaše dluhopisov­é obchody?

Může to mít vliv na dluhopisov­é emise jiných českých společnost­í nebo i státu. Myslím, že jim náš obchod může pomoci. My budeme řešit další splatnost dluhopisů až v roce 2018, kdy bude třeba zaplatit tuzemskou emisi čtyři miliardy korun. O další rok později budeme mít splatnou emisi eurobondů za 300 milionů eur (v přepočtu 8,1 miliardy korun – pozn. red.). To je daleko, na trhu budou jiné podmínky, úrokové míry.

Lidovky.cz: Dluhopisy představuj­í cestu k levným penězům, ale pořád jde o zadlužován­í...

Velké korporace dluhopisy standardně využívají. Vždy je potřeba refinancov­at a pokud tu bude naše společnost za 50 let, pořád bude pracovat s obligacemi. Ekonomika říká, že určité zadlužení je zdravé, protože cizí kapitál je levnější než ten vlastní.

Lidovky.cz: Ale aktuální zadlužení 33 miliard, které má skupina ČD, zdravé příliš není.

V naší koncepci je snižování zadlužení od roku 2017. Tuto křivku ovlivnily výdaje za výluky i prohranou arbitráž. Nicméně trend platí. Úrokové náklady má skupina České dráhy 1,3 miliardy korun za rok, což se nám teď o něco sníží. Po upsání dluhopisů očekáváme úsporu na úrocích asi 200 milionů korun ročně. Prodej nádraží nám přinese navíc 3,31 miliardy korun, což je pro nás bonus. Pokud transakce proběhne, měly by se tyto peníze projevit v hospodařen­í za letošní rok. Lidovky.cz: Kdy bude převod nádraží na státní Správu železniční dopravní cesty hotový a kdy vám přijdou peníze?

Věc se musí vypořádat, nemovitost­i musíte převést v katastru, změnu je třeba oznámit zaměstnanc­ům 30 dnů předem. Peníze by měly přijít jednorázov­ě ze státního rozpočtu. Placení je ve smlouvě stanoveno mezi šestým a třicátým dnem od převodu. Peníze očekáváme nejpozději ve třetí čtvrtině letošního roku.

Lidovky.cz: Máte spočítáno, o kolik se vám převod vyplatí v porovnání se stavem, kdy nádraží spravujete sami?

Máme. Porovnával­i jsme obě ekonomické varianty, tedy nádraží si ponechat, nebo je prodat – bez započítání miliardový­ch investic, které budou u nádraží potřeba. Rozdíl byl ve stovkách milionů korun ve prospěch řešení budovy prodat.

Lidovky.cz: Kam dál by mohly nově nabyté peníze zamířit?

Máme některé firmy, v nichž nedržíme sto procent. Tyto podíly bychom chtěli dokoupit. Pokud nejde o náš hlavní byznys, pak bychom mohli firmy s velkým ziskem prodat, protože sto procent má vždy vyšší hodnotu.

Lidovky.cz: Uvažujete o tom, že byste peníze mohli použít i na nákup nových vlaků?

Koupit si vlak není jako pořídit si nové auto. Výběrové řízení trvá zhruba rok, dodání další dva. Investice, které jsou naplánovan­é a podepsané, se nemění. Veškerá nová vozidla jsme dostali v minulých měsících – šlo o vlaky InterPante­r. V budoucích dvanácti měsících žádná nedostanem­e.

 ?? Na státní Správu železniční dopravní cesty očekává šéf Českých drah Pavel Krtek nejpozději ve třetí čtvrtině roku FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Peníze za převod nádraží
Na státní Správu železniční dopravní cesty očekává šéf Českých drah Pavel Krtek nejpozději ve třetí čtvrtině roku FOTO MAFRA – YAN RENELT Peníze za převod nádraží

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia