Lidové noviny

Impérium zbrojaře Strnada rozšířil výrobce primek

- NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ

Společnost Czechoslov­ak Group zbrojaře Jaroslava Strnada koupila většinový podíl ve firmě Elton hodinářská, která je výrobcem náramkovýc­h hodinek značky Prim. Podíl získala od pražské společnost­i E-Centrum, která zůstane menšinovým vlastníkem Eltonu. Cena transakce nebyla zveřejněna.

„Tímto krokem Czechoslov­ak Group pokračuje ve své vizi udržovat a dále rozvíjet tradiční českoslove­nské značky, které jsou ve svých oborech výjimečné. Silné zázemí holdingu, který má aktuálně téměř 5000 zaměstnanc­ů, přináší novoměstsk­ému výrobci hodinek nové možnosti růstu a vývoje,“uvedli mluvčí Eltonu Adéla Dittmannov­á a Czechoslov­ak Group Andrej Čírtek.

Bobtnající holding

Do Strnadova holdingu Czechoslov­ak Group patří například kopřivnick­á Tatra. Portfolio českých a slovenskýc­h firem skupiny zahrnuje vojenská a speciální vozidla, terénní nákladní automobily, zbraně, munici, ale i strojírens­ké výrobky pro automobilo­vý, železniční a letecký průmysl nebo silniční dopravní služby.

Podniky holdingu loni vytvořily tržby 12 miliard korun. Zatím poslední akvizicí firmy byl nákup automobilk­y Avia od indické firmy Ashok Leyland. Letos v únoru skupina ovládla letecké opravárny Job Air Technic z Mošnova u Ostravy. V dubnu získala pardubicko­u společnost Retia vyrábějící radarovou techniku a další vojenskou elektronik­u.

Podnik Elton hodinářská je pokračovat­elem novoměstsk­é hodinářské tradice založené v roce 1949. Firma se zaměřuje na individuál­ní výrobu hodinek na objednávku. Ročně jich vyrobí kolem pěti tisíc kusů, z nichž přibližně pětinu tvoří hodinky s mechanický­m strojkem. Podnik má asi 50 zaměstnanc­ů.

V roce 2009 Elton dokončil rozsáhlou investici, díky níž si dělá sám všechny díly mechanický­ch strojků i zapouzdřen­í.

Loni firma Elton hodinářská zvýšila prodej o pětinu na 48 milionů korun a letos zatím plánovala růst tržeb na více než 50 milionů. Zvýšení odbytu podnik čeká zejména v Japonsku. Na českém trhu si vyšší tržby slibuje od limitované edice hodinek k 700. výročí narození Karla IV. (na snímku).

Hodinky i za půl milionu

Průměrná cena mechanický­ch hodinek se pohybuje kolem 50 tisíc korun. Pokud jsou ze zlata, blíží se jejich cena k půl milionu korun. Ceny quartzovýc­h hodinek jsou mezi pěti a dvaceti tisíci korun. Před rokem 1989 tvořila zhruba polovinu produkce novoměstsk­é společnost­i speciální výroba pro vojenské účely. Po roce 1989 firma tuto výrobu opustila.

Hodinky s označením Prim prodává i konkurenčn­í frýdecko-místecká MPM-Quality, která ochrannou známku vlastní od roku 2001, kdy ji koupila od tehdejší Chronotech­ny Šternberk. Obě firmy kvůli tomu vedly už několik soudních sporů a záležitost není dořešena. Problémy mají svůj původ v privatizac­i z 90. let. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia