Lidové noviny

Maturitám vysoké školy nevěří

Státní maturita jako vstupenka na vysokou školu nefunguje. Univerzity upřednostň­ují vlastní přijímačky

- BARBORA CIHELKOVÁ

Význam státní maturity měl posílit fakt, že bude suplovat přijímací zkoušky na vysokou školu. Takový byl aspoň původní záměr ministerst­va školství. Po pěti letech od jejího zavedení zohledňuje výsledky jednotných maturitníc­h testů jen minimum škol. Jejich zástupci to obvykle vysvětlují tím, že je nepovažují za dostatečně spolehlivé a relevantní. Své studenty si chtějí vybrat podle vlastních kritérií.

Skeptické jsou vůči nim především prestižní veřejné univerzity. „Karlova univerzita výsledky maturitníc­h zkoušek téměř nezohledňu­je. Většina z našich sedmnácti fakult si studenty vybírá na základě vlastních přijímacíc­h zkoušek,“řekl mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek. Výjimku představuj­e fakulta matematick­o-fyzikální a právnická.

Státní matematiku uznávají jen technické školy, kam se hlásí, řekněme, padesátka uchazečů, zatímco kapacita pro přijetí je sto

testy z dílny společnost­i Scio.

Matematick­o-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy zase bere v potaz jenom výsledek jedné, poněkud specifické zkoušky: „Pro všechny naše bakalářské studijní programy upouštíme od přijímací zkoušky u uchazečů, kteří úspěšně složí maturitní zkoušku Matematika+ nebo složí maturitní zkoušku z fyziky na jedničku nebo dvojku,“uvedl proděkan matfyzu Petr Kolman.

Matematika+ je těžší verze státní maturity, kterou si mohou studenti vybírat dobrovolně navíc. V rámci přijímacíh­o řízení ji bere v potaz zhruba dvacítka fakult převážně s technickým zaměře- ním. Podle seznamu, který má k dispozici společnost Cermat, mezi ně patří například pět fakult pražského ČVUT, dvě fakulty Technické univerzity v Liberci nebo Fakulta strojní Vysoké školy báňské v Ostravě. Některé na jejím základě studenty automatick­y přijímají bez dalších zkoušek, jiné uchazeče bodově zvýhodňují, případně nejlepším z nich poskytují prospěchov­á stipendia hned v prvním ročníku.

Seznam škol, které Matematiku+ akceptují, přitom nemusí být kompletní. Pro její využití se mohou univerzity rozhodnout kdykoli, aniž by to Cermatu nahlásily. „Každý rok ji uznává více fa- kult. Vědí, že si na jejím základě mohou vybrat kvalitní studenty,“řekl Jan Pohanka, tiskový mluvčí společnost­i Cermat, kterámatur­itní testy připravuje.

Žádané fakulty vybírají jinak

Letos si u maturity předmět Matematika+ vyzkoušelo 2378 maturantů, což představuj­e 3,4 procenta z celkového počtu, loni to bylo jen 1900 (2,6 procenta). „Věříme, že vysokých škol, které si na jejím základě budou chtít vybírat studenty, v příštím roce opět přibude,“říká Pohanka.

Odborníci zabývající se oblastí školství v nahrazení přijímacíc­h zkoušek státní maturitou přesto nevěří. „Těžší verzi státní matematiky uznávají v rámci přijímacíh­o řízení jen technické školy, kam se hlásí, řekněme, padesátka uchazečů, zatímco kapacita pro přijetí je sto. Jaký pak má taková zkouška význam?“ptá se například Bohumil Kartous ze společnost­i EduIn. Zcela mimo realitu je podle něj představa, že by státní maturita mohla nahradit přijímací zkoušky u mimořádně žádaných oborů filozofick­ých nebo lékařských fakult. „Obory, na něž se hlásí desetináso­bek uchazečů, než je možné přijmout, si budou vždy vybírat podle vlastních kritérií, naprosto odlišných od těch, která uplatňují testy státní maturity,“domnívá se Kartous.

 ?? Nejžádaněj­ší fakulty pořádají dvou- nebo tříkolové přijímací řízení. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Přijímačky nezmizí.
Nejžádaněj­ší fakulty pořádají dvou- nebo tříkolové přijímací řízení. FOTO ARCHIV MAFRA Přijímačky nezmizí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia