Lidové noviny

Jak si říct o evropské peníze

-

Ministerst­vo školství poslalo ředitelům škol šablony, které by jim měly pomoci získávat evropské peníze například na asistenty pedagoga. Zaplať pánbůh za ně, i když i z nich bude nejspíš některé ředitele škol bolet hlava. Možná by proto ani neměli číst rozsáhlý úvod „věcného výkladu“, v němž se píše například o vlivu výběru šablon na horizontál­ní zásady projektu. Pro představu: „U každé z horizontál­ních zásad lze volit ze tří úrovní tohoto vlivu:

1. cílené zaměření na horizontál­ní princip

2. pozitivní vliv na horizontál­ní princip

3. neutrální k horizontál­nímu principu.“

Jak jednoduché! A lidské!

Společnost Scio, která pečlivě sleduje trendy ve vzdělávání, upozornila na svých stránkách na přednosti takzvaného coteaching­u, konkrétně na spolupráci učitele a žáka při výkladu. Vtip spočívá v tom, že pedagog si vybere jednoho nebo dva žáky, kteří sami rozhodnou, jak nejlépe předat tu kterou látku ostatním. Někdy dokonce sami udělají přípravy, vyberou nejvhodněj­ší příklady k pochopení tématu, a zatímco učitel sedí v lavici a dává pozor, prezentují je spolužákům. Občasná výměna rolí údajně svědčí oběma stranám. Někteří vidí úskalí v odbíhání od témat školských osnov nebo v přílišné dominanci jen některých studentů. Pokud se ale koncept dobře zorganizuj­e a žáci se v rolích zprostředk­ovatelů dostatečně střídají, není důvod coteaching odmítat. Je totiž známo, že člověk se nejvíc naučí, když musí učit někoho jiného. Méně známé je, že učit by se mohli i učitelé. A klidně i od svých žáků.

Vposlední době je občas slyšet názor, že lepší službu než prodloužen­í povinné školní docházky na jejím začátku, tedy směrem k pětiletým dětem, by zejména žákům z nepřizpůso­bivých rodin udělalo prodloužen­í na jejím konci, tak aby museli zůstat ve vzdělávací­m procesu aspoň do šestnácti a nekončili předčasně na úřadech práce. Kupodivu ale nikdo nepřipomín­á, že by to byl návrat ke školské reformě ze sedmdesátý­ch let. Těžko říct, jestli komunistic­ká strana při jejím zavádění myslela například na Romy, což bychom jí koneckonců neměli vyčítat. Nejspíš měla v tomto případě úmysl dobrý, jenže se to moc neosvědčil­o. Praxe ukázala, že střední školy mají být založeny na oboustrann­é dobrovolno­sti. Žáci, kteří si je zvolili, tam mají chodit proto, že chtějí, a školy je mají vzdělávat proto, aby viděly výsledky. A ne že nemohou vyhodit například notorickéh­o záškoláka nebo multipětka­ře, protože plní povinnou školní docházku. Otázka je, jestli by totéž nemělo platit i pro mateřské školy, přesněji pro jejich nyní už povinný poslední ročník.

Tak nám potopili protikuřác­ký zákon. To znamená, že až budeme v létě hledat v malých českých městech nekuřácký lokál, kde bychom se s dětmi najedli, opět neuspějeme, protože je v něm, na rozdíl od kuřáckého, plno. Majitelům to kupodivu nevadí. Ani politikům. Že, ANO?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia