Lidové noviny

Pád profesorky Evy Sykové

Eva Syková (71)

- MARTIN RYCHLÍK

Etické problémy ve výzkumu a možná i porušení zákona. Takové potíže řeší vědkyně Eva Syková. Po televizní reportáži, jež odhalila etická pochybení, ji včera z postu ředitelky ústavu odvolal šéf Akademie věd Jiří Drahoš. A nemocnice Motol zřejmě připravuje i žalobu za poškození dobrého jména.

PRAHA Profesorka, senátorka a ředitelka Ústavu experiment­ální medicíny Akademie věd zažívá kariérní zvrat. Reportéři ČT v pondělním pořadu zjistili, že tým Evy Sykové a dalších lékařů prováděl experiment­ální léčbu amyotrofic­ké laterální sklerózy (ALS) v nemocnici Motol, ale nechával si od pacientů platit. Dokládají to svědectví a nově i e-maily, některé dokonce s vynucením platby v termínu! Účast na klinické studii je přitom ze zákona bezplatná.

Na závažná zjištění reagovala včera Akademie věd. Její předseda Jiří Drahoš po zasedání akademické rady Sykovou z čela ústavu odvolal. Zatím jen formálně, neboť takové rozhodnutí­musí ještě potvrdit rada ústavu, v němž je Syková jak ředitelkou, tak předsedkyn­í rady. Profesorka Syková včera nezvedala LN mobil, neozvala se ani po urgenci přes svého senátního asistenta. Mluvčí krč- ského ústavu Tomáš Staněk nakonec sdělil, že se stanovisko chystá. Kdy vyjde, ale neví. Už dříve se ale ústav bránil, že předběžné výsledky jeho výzkumu naznačují zpomalení postupu choroby; pacienti obvykle umírají do pěti let od propuknutí ALS.

Syková je senátorkou za ČSSD a poradkyní premiéra Bohuslava Sobotky. Jak bude strana reagovat? „Požádali jsme paní senátorku o zaslání podkladů a vyjádření. Stejně tak jsme o názor požádali naše zdravotní experty a budeme se všemi mluvit. S ohledem na citlivost kauzy chceme přesně odlišit pravdu od mediálního balastu. Syková uvádí, že její jedinou motivací bylo pomoci pacientům,“řekl mluvčí ČSSD Michal Kačírek.

Situaci bude muset řešit i vicepremié­r pro vědu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), neboť Syková je první místopředs­edkyní vládní výzkumné rady. „Rozhodl jsem se projednat i její působení v radě. Sejdu se s ní a s premiérem a následně veřejnost seznámím se svým rozhodnutí­m,“řekl Bělobrádek. Druhý z premiérový­ch poradců pro vědu, profesor Václav Hořejší, již podle informací LN zaslal premiérovi dopis, v němž žádá premiéra nebo vicepremié­ra, aby Sykovou z vládní rady odvolali.

„Něco takového je pro vedení nemocnice nepřijatel­né. Okamžitě jsme zahájili vnitřní šetření a prověřujem­e jednotlivé případy pacientů zahrnutých do studie. V tuto chvíli mají právníci nemocnice pokyn, aby celou záležitost prověřili, a v případě nezpochybn­itelných důkazů, že se tak dělo na půdě FN Motol, nemocnice okamžitě podává žalobu na poškození dobrého jména,“uvádí stano- visko FN Motol. S profesorem Martinem Bojarem a doktorem Alešem Homolou bude prý zahájeno personální jednání a bude po nich vyžadováno i vysvětlení. „Pokud někdo požadoval v naší nemocnici po pacientech úhradu za účast ve studii, okamžitě s ním ukončíme spolupráci,“sdělil ředitel Miloslav Ludvík.

„Není to vědecky podložené“

Potíže senátorky Sykové začaly loni v listopadu. Tehdy Česká televize odvysílala první reportáž Obchod s nadějí, na níž žurnalistk­a pracovala řadu měsíců. Příběh tří pacientů s ALS ukázal, jak jim výzkumný tým sliboval léčbu pomocí kmenových buněk. Lidé však měli přispět „sponzorsko­u“částkou 150 tisíc korun, aby jim společnost Bioinova (spjatá s Ústavem experiment­ální medicíny AV) vypěstoval­a buňky.

Část odborné komunity Sykovou tvrdě zkritizova­la, neboť nebyl prozatím prokázán účinek terapie u lidí s touto nemocí. Například členové kolegia děkana 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, na níž Syková učí, sdělili, že aplikaci kmenových buněk proti ALS „nepovažují za vědecky podloženou metodu“. Syková se hájila, že v dohledné době předloží důkazy o zpomalení choroby.

Jak upozornily LN, případu se před koncem roku chopila etická komise Akademie věd. A počát-

Politička, lékařka a vědkyně. Je autorkou více než 600 publikací a spoluautor­kou několika patentů. Profesorka a doktorka věd. V roce 2011 byla vyhlášena manažerkou roku.

Do Senátu byla zvolena v říjnu 2012 za volební obvod Praha 4 jako nestraník za ČSSD.

V roce 2013 jí prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy.

První místopředs­edkyní rady pro výzkum, vývoj a inovace je od září 2014.

Poradkyně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) pro vědu a výzkum

Kariéra: v roce 1983 založila Laboratoř neurohumor­álních regulací při ČSAV; v letech 1991 až 2012 působila na 2. lékařské fakultě UK jako vedoucí oddělení neurověd; v roce 2000 byla jmenována vedoucí Centra buněčné terapie a tkáňových náhrad UK (do roku 2011); ředitelka Ústavu experiment­ální medicíny AV ČR (od roku 2001).

Jako lékařka se věnuje biomedicín­ě – oboru neurovědy. Její specializa­cí je výzkum chorob mozku a míchy a v posledním desetiletí se intenzivně zabývá výzkumem kmenových buněk. Podporuje rozvíjejíc­í se vědní obor – regenerati­vní medicínu.

Zdroj: čtk

kem dubna bylo zveřejněno – po prostudová­ní dokumentů a konzultací­ch – finální stanovisko: došlo k etickým pochybením. Veřejnost prý nebyla na webu i v mediálních výrocích Sykové přesně a uvážlivě informován­a, jaké jsou možnosti léčby kmenovými buňkami a že nejde o léčebný ústav.

„Považuji to za nepochopen­í a nespravedl­nost. Rada ústavu za mnou stojí,“řekla Syková LN v dubnu.

Proti stanovisku se chtěla odvolat, ale stejnou kauzou se zaobírá i etický panel další instituce, se kterou je Syková spjata. „Univerzita Karlova se případem zabývá. Výsledky šetření by měly být známy asi v polovině června,“uvedl včera rektor Tomáš Zima.

Nová zjištění nejdou už jen za hranu etiky, ale nejspíše i za hranu zákona. „Rychlé odvolání Evy Sykové z pozice ředitelky předsedou akademie mě příjemně překvapilo – klobouk dolů! Chtěl bych zdůraznit, co mi připadá nejhorší: podle mne hlavním motivem takového neetického (a možná i protiprávn­ího) jednání bylo zajistit příjem firmě Bioinova, jejímž spoluvlast­níkem je ústav, jehož ředitelkou je profesorka Syková,“řekl LN Václav Hořejší. Je mu však líto, že si v této věci nedokázala udělat pořádek už sama vědecká obec, v níž se o potížích patrně vědělo, jenže kolegové se podle něj báli promluvit.

Předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš odvolal Evu Sykovou, protože podle něho poškodila dobré jméno celé akademie i samotného ústavu

 ?? V roce 2008 se Eva Syková neúspěšně ucházela o místo předsedkyn­ě Akademie věd ČR. Prohrála s Jiřím Drahošem. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Neuspěla.
V roce 2008 se Eva Syková neúspěšně ucházela o místo předsedkyn­ě Akademie věd ČR. Prohrála s Jiřím Drahošem. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Neuspěla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia